Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VIDEO Predpovede sa naplnili: Po búrkach prišli povodne, pohroma na Spiši

Povodeň na západe Slovenska. Zobraziť galériu (5)
Povodeň na západe Slovenska. (Zdroj: imeteo.sk)

BRATISLAVA - Očakávané stredajšie zrážky môžu na niektorých miestach spôsobiť prívalové povodne. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) preto vydal výstrahu 1. stupňa pred povodňami pre viaceré okresy, prevažne na východe Slovenska.

Do 21.00 h platí výstraha pre okresy Spišská Nová Ves, Levoča, Sabinov, Prešov, Gelnica, Medzilaborce, Humenné, Snina, Košice - okolie a Dunajská Streda. V okresoch Partizánske, Prievidza a Šaľa treba s povodňami rátať do 20.00 h.

VIDEO Predpovede sa naplnili:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: shmu.sk)

"Predpokladáme prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín, hlavne na malých tokoch, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity," konštatujú meteorológovia. Povodňové javy sa podľa nich môžu vyskytnúť aj mimo tokov.

VIDEO Predpovede sa naplnili:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: shmu.sk)

Na väčšine územia Slovenska tiež treba rátať s búrkami, ktoré môžu sprevádzať krúpy. Pre 21 okresov už SHMÚ zvýšil výstrahu na 2. stupeň, pri ktorom je vysoká pravdepodobnosť vzniku škôd.

Na Spiši vyhlásili 3. stupeň povodňovej aktivity

Obcami na Spiši sa v stredu podvečer prehnala silná prietrž s výdatnými zrážkami, v Spišských Vlachoch a v Bystranoch, okres Spišská Nová Ves, už vyhlásili 3. stupeň povodňovej aktivity. Potvrdil to starosta Bystrian František Žiga s tým, že u nich zaplavilo celú časť obce nižšie od tamojšieho potoka.

„Bolo to strašné, cez obec šla miestami podľa mňa aj dvojmetrová voda. Teraz to trošku kleslo, už neprší, ale zaplavené sú tam všetky domy, pivnice, dvory, záhrady. Okrem vody sa privalilo aj bahno, takže situácia je naozaj vážna,“ zhodnotil Žiga. 

Dodal, že v obci zaplavilo aj kultúrny dom a z jednej strany na druhú sa momentálne nedá prejsť kvôli zaplavenej ceste. Jediná časť, ktorá nie je zaplavená, je rómska osada, keďže sa nachádza na kopci, spodná časť je podľa starostu kompletne pod vodou. „Naposledy sme mali takúto situáciu pri povodniach v roku 2010, škody budú určite veľmi vysoké aj na obecnom majetku, aj na majetku našich občanov,“ zdôraznil. 

Situácia v Krompachoch
Zobraziť galériu (5)
Situácia v Krompachoch  (Zdroj: imeteo.sk)

Podľa neho všetci, ktorí môžu, momentálne pomáhajú tým, čo im zaplavilo domy. Čakajú, kým opadne voda, aby mohli pomaly odpratávať neporiadok, čo narobila voda a bahno. V Bystranoch momentálne pomáha odstraňovať následky povodne aj jedna posádka Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) zo Spišskej Novej Vsi a tiež miestni dobrovoľní hasiči. „Smerovali tam aj hasiči z Krompách, museli sa však otočiť, pretože cesta medzi Spišskými Vlachmi a Bystranmi je uzavretá. Zrejme tam došlo k zaplaveniu alebo podmytiu vozovky,“ doplnil operačný dôstojník Krajského riaditeľstva HaZZ v Košiciach.

Vylial sa potok

V meste Spišské Vlachy situácia nie je až taká vážna, vylial sa tam však menší potok Patria, ktorý narobil problémy. Potvrdil primátor Ľubomír Fifik. Dodal, že kanalizácia nestačila absorbovať množstvo vody, ktorá sa prehnala cez mesto a zaplavila pivnice niekoľkých domov.

„Ešte stále prší, voda však už pomaly klesá, aj potok je už stabilizovaný. Naši dobrovoľní hasiči pomáhajú odčerpávať vodu zo zaplavených pivníc. Na Slnečnej ulici majú ľudia problém, z lúk a rolí nám stekala voda aj na námestie, zaplavený je aj mestský úrad, na chodbách sme mali približne 20 centimetrov vody. Ťažko povedať, ale nejakých 12 domov je postihnutých, stále mi však zvoní telefón,“ priblížil situáciu Fifik.

Zatiaľ nevedel konkretizovať výšku škôd, okrem majetku však budú aj na povodí spomínaného potoka, ktorý zatiaľ ešte zregulovaný nebol a vylial sa v minulosti viackrát. „Budeme to musieť riešiť spolu so správou povodia, vyregulovať ten potok, vyhĺbiť koryto. Dôležité však je, aby sa tá voda udržala tam, kde spadne a nestekala do potokov, pretože tým pádom robíme problémy susedom nižšie,“ konštatoval primátor. Doplnil, že najhoršia prietrž sa v stredu podvečer sústredila práve v okolí Bystrian a mesta Spišské Vlachy, nemá informácie o tom, že by povodeň postihla aj iné obce na Spiši. 

Hrozba povodní na juhu

Na viacerých miestach na juhu Slovenska treba rátať s povodňami a povodňovými javmi mimo tokov. Pre okresy Dunajská Streda, Komárno a Nové Zámky - juh vydal Slovenský hydrometeorologický ústav výstrahu 2. stupňa. Výstrahy prvého stupňa platia do 22.00 h pre 16 okresov.

VIDEO Predpovede sa naplnili:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: imeteo.sk)

"Predpokladáme prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín, hlavne na malých tokoch, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity," konštatujú meteorológovia. Povodňové javy sa podľa nich môžu vyskytnúť aj mimo tokov - platí to najmä pre okresy s 2. stupňom výstrahy.

Viac o téme: Počasie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu