Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

O zákaze potratov sa bude hlasovať už o pár dní! Fico zverejnil VIDEO, rozhodnutie Smeru

Na snímke predseda SMER - SD Robert Fico prichádza na pracovný snem politickej strany SMER.
Na snímke predseda SMER - SD Robert Fico prichádza na pracovný snem politickej strany SMER. (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA - Na Slovensku sa rozpútali vášnivé debaty o umelom prerušení tehotenstva. Extrémistická strana ĽSNS sa rozhodla predložiť návrh novelizácie zákona o umelom prerušení tehotenstva, v ktorom by chcela zakázať potraty úplne, až na pár výnimiek. K tomu, či tento návrh podporí, sa vyjadril aj poslanec Robert Fico.

V súčasnosti je v platnosti zákon, podľa ktorého môže žena podstúpiť interrupciu do 12 týždňa tehotenstva. Lekár pacientku musí oboznámiť so všetkými rizikami a ak sa žena rozhodne, že si dieťa nenechá, odporučí jej inštitúciu, kde môže potrat podstúpiť.

Ľudová strana Naše Slovensko sa však rozhodla, že zákon je príliš benevolentný a žena nemá právo rozhodovať sa. K tomu, či zákon podporí aj poslanec Fico, ktorý je zároveň aj predsedom zatiaľ stále najsilnejšej politickej strany Smer-SD, sa predseda vyjadril aj na svojom Facebooku vo videu.

"Dovolím si vysloviť názor, že návrh zákona z dielne opozičných poslancov je v rozpore s Ústavou SR. Z judikatúry Ústavného súdu SR vyplýva, že hodnota spätá s ochranou nenarodeného ľudského života nemôže stáť vyššie ako iné ústavné práva. Každý, vrátane tehotnej ženy, má právo rozhodovať o svojom súkromnom živote a možnosť tehotnej ženy požiadať o umelé prerušenie tehotenstva je jednou z foriem uplatnenia práva na súkromie, sebaurčenie a slobodu," povedal Fico. Podľa neho je súčasná právna úprava umelého tehotenstva plne vyhovujúca.

Paranormálny jav v parlamente: FOTO Kotlebovci cestujú v čase aj priestore

"Plne súhlasím s tým, že žena musí mať právo do určitého obdobia vývoja plodu (ak tehotenstvo nepresahuje 12 týždňov) sama sa rozhodnúť, či pristúpi k prerušeniu tehotenstva. Rovnako súhlasím, že by sme mali právne dôslednejšie zakotviť informovanie ženy o rizikách spojených s umelým prerušením tehotenstva, o zodpovednosti spojenej s plánovaným rodičovstvom (tzv. informovaný súhlas), ako aj nové pravidlá pre preplácanie týchto zákrokov zo zdravotnej poisťovne," dodáva Fico s tým, že zákon nepodporí.

Návrh predložia na záver schôdze

Návrh ĽSNS na obmedzenie interrupcií preložili na záver schôdze parlamentu. Dnes budú poslanci rokovať do štvrtej bez obednej prestávky a netradične prídu do práce aj v pondelok. Na pondelkovom rokovaní sa poslanci dohodli na grémiu, dôvodom je množstvo bodov, ktoré je ešte potrebné prerokovať na aktuálnej schôdzi.

Z pôvodne 95-bodového programu musia poslanci otvoriť ešte 33. V pondelok sa začne o 10:00 hodine, pričom plénum bude zasadať do siedmej popoludní hodiny opäť bez prestávky. Podľa tempa, akým sa bude rokovať, zasadne v utorok (29. 5.) grémium opäť a dohodne sa ďalší postup. Chúlostivé návrhy zákonov, ako zámer ĽSNS obmedziť interrupcie, sa presúvajú na koniec schôdze, oznámil podpredseda parlamentu Béla Bugár (Most-Híd) v úvode desiateho rokovacieho dňa 31. schôdze parlamentu.

Viac o téme: Robert FicoĽSNSUmelé prerušenie tehotenstva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu