Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Na západe teplo, v horách kopa snehu: Pozor na trvajúce lavínové nebezpečenstvo

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Luca Bruno)

LIPTOVSKÝ HRÁDOK - Vo vysokohorskom teréne všetkých pohorí trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice.

Podľa Pavla Krajčího zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby je hlavným lavínovým problémom vo vyšších polohách previaty nový sneh zo snežení za posledné dni. "Je uložený na záveterných svahoch, pod sedlami, v terénnych depresiách, žľaboch a muldách vo forme menej stabilných snehových dosiek, vankúšov a prevejov. V týchto miestach je možné mechanicky uvoľniť lavínu pri dodatočnom zaťažení. V nižších a stredných polohách (do výšky 1800 metrov nad morom) je hlavným problémom oteplenie," uviedol Krajčí.

"Dnes v noci mrzlo, čo snehovú pokrývku do istej miery stabilizuje. Cez deň však očakávame slnečné a teplé počasie, čo môže zapríčiniť zosuv spontánnych mokrých splazov a malých lavín," upozornil Krajčí.

V pondelok ráno bolo na horách polooblačno až zamračené, cez deň by sa malo vyjasniť. Pretrváva teplé počasie, teplota vzduchu sa pohybovala v rozpätí od mínus troch až do troch stupňov Celzia. Vo vysokých polohách fúkal v noci búrlivý severozápadný vietor až víchrica o sile 15 až 25 metrov za sekundu.

Za posledných 24 hodín pripadlo v našich horách do päť centimetrov nového snehu. Na staršom, spevnenom a zamrznutom povrchu snehu sa celkovo nachádza desať až 35 centimetrov novšieho snehu, ktorý je uložený na záveterných svahoch, v terénnych depresiách, žľaboch a pod stenami vo forme nestabilných snehových dosiek a vankúšov. Na exponovaných miestach nad pásmom lesa je novší sneh odfúknutý až na tvrdý zľadovatený povrch. Vplyvom teplého počasia bude v polohách od 1500 do 2000 metrov nad morom sneh počas dňa vlhký až mokrý.

Viac o téme: PočasieLavínyNebezpečenstvo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu