Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Organizátori protikorupčných pochodov žiadajú premiéra Fica o stretnutie

Protikorupčný pochod študentov
Protikorupčný pochod študentov (Zdroj: topky)

BRATISLAVA - Študenti, ktorí organizovali Veľké protikorupčné pochody, žiadajú premiéra Roberta Fica (Smer-SD) o osobné stretnutie. Dnes to povedali organizátori pochodov pred Úradom vlády SR novinárom, keď zároveň svoju žiadosť o stretnutie odovzdali do podateľne Úradu vlády SR.

Ako dnes povedal študent a spoluorganizátor pochodov Dávid Straka, pred pondelkovým pochodom vyzývali premiéra, aby sa na pochode zúčastnil a vysvetlil, prečo ich požiadavky ignoruje. "On nám napísal, že nás pozýva na protikorupčné kurzy. V normálnej krajine sa problémy riešia inak. Chceme ho požiadať o stretnutie. Dúfame, že žiadosti vyhovie a budeme môcť viesť konštruktívnu debatu o tom, čo hodlá robiť s našimi požiadavkami," povedal Straka.

"Nerozumieme, prečo pri krokoch boja proti korupcii ignorujete požiadavky desiatok tisíc ľudí, no v iných prípadoch viete konať už pri náznaku podozrenia. Neveríme, že Vaša snaha bojovať s korupciou je úprimná, pokiaľ na čele inštitúcií, ktoré s ňou majú bojovať, budú naďalej stáť ľudia ako minister vnútra Robert Kaliňák, policajný prezident Tibor Gašpar alebo špeciálny prokurátor Dušan Kováčik," píše sa v žiadosti adresovanej premiérovi Ficovi. Ako študenti v žiadosti dodávajú, patríme medzi krajiny s najvyššou mierou korupcie, kde majú občania nízku dôveru v štátne inštitúcie. "Sme hlboko presvedčení, že ako premiér našej krajiny nesiete zodpovednosť za riešenie tohto problému," uzatvárajú študenti žiadosť o stretnutie s predsedom vlády.

Študent Róbert Martin Hudec dnes pripomenul, že v pondelok 25. septembra počas pochodu vyzbierali ďalších asi šesťtisíc nových podpisov pod petíciu. Spolu by tak mohli mať podľa jeho odhadu asi 75-tisíc podpisov, ktoré získali za necelých päť mesiacov. Študenti zároveň vyzývajú svojich podporovateľov, aby im zaslali hárky s podpismi pod nimi organizovanú petíciu. V nej požadujú odstúpenie ministra vnútra Roberta Kaliňáka, zmeny na postoch špeciálneho prokurátora a prezidenta Policajného zboru, vyšetrenie kauzy Gorila alebo možnosť prezentovať tieto požiadavky v pléne parlamentu.

Viac o téme: ŠtudentiPochodKorupciaRobert Fico
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu