Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zázračná dedinka na východe Slovenska našla recept, ako na Rómov: Píšu o nej v NY Times

Zobraziť galériu (7)
(Zdroj: SITA, TASR)

SPIŠSKÝ HRHOV - Dá sa to, keď sa chce. Starosta Spišského Hrhova na východe Slovenska zaujal verejnosť. Početnú skupinu tamojších Rómov zaktivizoval do takej miery, že o malej dedinke píšu svetové noviny. Ako to len dokázal?

Pokým koncom 90-tych rokov mala 600 obyvateľov, teraz je to už 1800. Z toho 350 z nich tvoria Rómovia. "Pred dvadsiatimi rokmi hrozilo, že dedina zmizne," hovorí starosta Vladimír Ledecký (51), ktorý je tu šéfom už 18 rokov. Nečudo. Spišský Hrhov zaujal aj svetových novinárov zo Spojených štátov. Reportáž zo Spišského Hrhova priniesli noviny New York Times.

Vladimír Ledecký (vľavo)
Zobraziť galériu (7)
Vladimír Ledecký (vľavo)  (Zdroj: SITA, TASR)

Keď sa ujímal kormidla, všetci Rómovia boli nezamestnaní. Žili bez elektriny a deti chodili do separovaných tried. Dnes je to celé inak. Nezamestnaných je iba 20 percent, deti chodia normálne do spoločných tried s bielymi.

Zázračná dedinka na východe
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA, TASR)

Starosta obce si ešte pamätá, ako vyrastal so strachom, že by ho mohla uniesť rómska rodina, čo je jeden z pretrvávajúcich mýtov. Rómske vyhliadky sa zlepšili za komunizmu, kedy všetci Slováci, vrátane Rómov, museli pracovať. Ale s prechodom k demokracii boli Rómovia opäť z trhového hospodárstva vytlačovaní.

Zázračná dedinka na východe
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA, TASR)

V roku 1998, kedy sa Ledecký ujal funkcie, bola miera nezamestnanosti Rómov v dedine 100-percentná. Zastupiteľstvo však dalo časť zo svojho rozpočtu na obecnú firmu a dnes je nielen sebestačná, ale dokáže zamestnať desiatky Rómov, v závislosti na ročnom období. Stavajú domy, pracujú s drevom, vyrábajú pelety či kvetináče. "Vytvárame zisk a expandujeme," chváli sa Ledecký.

Dedinu navštívil aj prezident Andrej Kiska
Zobraziť galériu (7)
Dedinu navštívil aj prezident Andrej Kiska  (Zdroj: SITA, TASR)

V dedine sa tak dnes buduje aj kúpalisko či nový park. Keď si verejnosť a okolo všimlo, že sa Hrhovu darí, začali sa sem prisťahovávať ďalší ľudia. Dokonca jeden Londýnčan tu má vilu postavenú. Z úspechu Spišského Hrhova by si mohli zobrať príklad aj ďalšie dediny či rómske osady. Možno by sa aj ony vyskytli v svetoznámych novinách ako New York Times.

Ledecký si podáva ruku s Kiskom
Zobraziť galériu (7)
Ledecký si podáva ruku s Kiskom  (Zdroj: SITA, TASR)

Viac o téme: Spišský HrhovVladimír Ledecký
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu