Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Tomanová odkázala dôchodcom: Práca alebo dôchodok

Ministerka práce chystá veľké zmeny v dôchodkovom systéme.
Ministerka práce chystá veľké zmeny v dôchodkovom systéme.

BRATISLAVA - To sa dalo čakať! Ministerka práce Viera Tomanová plní to, čo sľúbila. Penzistom dala jasné ultimátum - dôchodok alebo zamestnanie.

Vyplýva to z návrhu nového zákona, ktorý pripravil jej rezort. Dôchodcovia tak prídu o možnosť privyrobiť si napríklad na brigáde. Je to návrat do komunizmu, odkázal ministerke Tomanovej jej predchodca Ľudovít Kaník.

Priemerný dôchodok máličko presahuje 8-tisíc korún. A tak sa mnohí penzisti rozhodli, že si privyrobia. Pracujú niekoľko hodín denne ako predavači suvenírov, v poľnohospodárstve, ale aj ako zastupujúci učitelia. „Súčasné podmienky na nárok a výplatu predčasného starobného dôchodku sú príliš benevolentné,“ tvrdí hovorkyňa ministerky Oľga Škorecová.

Ak sa preto penzisti zamestnajú, stratia podľa nového návrhu zákona nárok na dôchodok. „To je jednoznačne návrat do komunizmu,“ reagoval bývalý minister Ľudovít Kaník.

V prípade, že zákon schvália vláda aj parlament, začne platiť na budúci rok. Predčasným dôchodcom, ktorí budú 1. januára 2008 aj pracovať, zastaví Sociálna poisťovňa výplatu renty. „Myslím si, že to môže skončiť aj na ústavnom súde,“ podotkol Kaník.

Keď bol ministrom, rozhodol v rozpore so základným zákonom štátu o prehodnotení invalidných dôchodkov. Tie musel rezort neskôr spätne doplatiť. Dnes podľa právnikov hrozí niečo podobné aj ministerke Tomanovej.


AJ TOTO SA MÁ ZMENIŤ

  • Zákon umožní vystúpenie z tzv. druhého dôchodkového piliera.
  • Odchod do predčasného dôchodku by mal byť až po 15 rokoch poistenia.
  • Nárok na predčasný dôchodok vznikne až dva roky pred riadnym dôchodkom.
  • Obmedzí sa nárok na vdovský a vdovecký dôchodok.
  • Znemožní sa práca predčasných dôchodcov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu