Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Najväčší prieskum o lenivosti: Slováci obstáli na výbornú!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: http://www.thinkstockphotos.com/)

BRATISLAVA/LOS ANGELES- Vedci zverejnili doteraz najobšírnejší výskum o lenivosti v histórii. Presnejšie povedané, ide o absenciu pohybu. Zaujíma vás, ako veľmi je vaša krajina lenivá? Práve to zisťovali vedci zo Stanfordovej univerzity z údajov smartfónov ľudí zo 111 krajín na svete.

Vedci zanalyzovali počet krokov, ktoré denne ľudia spravili. Vzorku tvorilo približne 717-tisíc ľudí, resp. ich smartfóny. Dáta získali prostredníctvom mobilnej aplikácie Argus. Je to zatiaľ najväčšia štúdia ľudského pohybu. Analyzovali spolu 68 miliónov dní.

Krajinami, kde ľuďom pohyb evidentne chýbal boli Saudská Arábia, Austrália, Kanada, Egypt a Spojené štáty Americké. Na opačnej strane boli krajiny ako Hong Kong, potom Čína, Švédsko, Južná Kórea a Česko.

Priemerný počet krokov zo všetkých zozbieraných dát bol 4961. Hong Kong bol na prvom mieste s priemerným počtom 6880 krokov za deň. Na opačnom konci sa ocitla Indonézia s počtom 3513. Slovensko dopadlo nadpriemerne dobre, keďže sa priemerný počet pohyboval krokov pohyboval okolo 5000 až 5500 krokov.

Najväčší prieskum o lenivosti:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: bbc)

Vedci hovoria, že človek by mal spraviť od 5000 do 10 000 krokov za deň. Samozrejme, je to len odporúčanie. Platí to, že čím viac krokov denne spravíte, tým lepšie pre vás. Každá fyzická aktivita je pre človeka priaznivá.

"Je samozrejmé, že nízka aktivita nie je dobrá pre nikoho. No u žien sa vyskytuje v omnoho väčšej intenzite. Negatívne aspekty obezity môžu zároveň omnoho viac postihnúť ženy," povedal jeden z členov tímu výskumníkov, Jure Leskovec. 

V krajinách, kde sa obezita vyskytovala len veľmi málo, ľudia spravili každý deň približne rovnaký počet krokov. Naopak v krajinách s častým výskytom obezity bol rozdiel medzi tými, ktorí chodili veľa a tmi, ktorí spravili málo krokov, dosť veľký.

"Pokiaľ o ľuďoch v nejakej krajine rozmýšľate ako o aktívnych a iných naopak neaktívnych, rozdiel, ktorý medzi nimi je spoľahlivý ukazovateľ obezity v ich spoločnosti," napísal Scott Delp zo Standfordskej univerzity.

Viac o téme: PrieskumLenivosťStanfordova univerzita
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu