Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

MIMORIADNA SPRÁVA Pád vrtuľníka v Prešove: FOTO hrdinov, ktorí zachraňovali životy

Po páde vrtuľníka zahynuli hasiči Radoslav Lacko a Peter Toďor Zobraziť galériu (17)
Po páde vrtuľníka zahynuli hasiči Radoslav Lacko a Peter Toďor (Zdroj: Foto: HAZZ)

PREŠOV - Ďalšie nešťastie. Počas cvičenia sa v Prešove zrútil policajný vrtuľník Bell 429. Na palube boli štyria ľudia, jeden hasič z posádky zraneniam podľahol na mieste, druhý v nemocnici. Dvaja policajti bojujú o život.

Aktualizované o 21:25

Radoslav Lacko sa narodil v roku 1968 v Prešove. V HaZZ pôsobil od roku 1992. V roku 2002 sa stal veliteľom čaty na hasičskej stanici v Prešove a v tejto funkcii zotrval až do roku 2015, kedy bol prezidentom HaZZ menovaný do funkcie riaditeľa Okresného riaditeľstva HaZZ v Prešove. Počas služby mu v roku 2012 udelili medailu za službu v HaZZ II. stupňa a v roku 2005 medailu za službu v HaZZ III. stupňa. Aktívne pracoval na budovaní modulu leteckého hasenia a rozvoji leteckej záchrannej služby v HaZZ.
MIMORIADNA SPRÁVA Pád vrtuľníka
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Foto: HAZZ)
 
Jeho kolega Peter Toďor sa narodil v roku 1974 v Prešove. Od roku 1999 do 2002 pôsobil na Okresnom úrade na odbore požiarnej ochrany v Sabinove ako príslušník jednotky požiarnej ochrany. Nasledujúcich osem rokov slúžil ako technik – strojník na hasičskej stanici v Lipanoch. V rokoch 2010 – 2012 pôsobil na hasičskej stanici v Prešove ako hasič záchranár – špecialista.
 
Od 1. novembra 2012 vykonával funkciu veliteľa družstva na spomínanej hasičskej stanici. Počas služby v HaZZ mu v roku 2013 udelili medailu za službu v HaZZ III. stupňa. Peter Toďor aktívne pracoval na budovaní modulu leteckého hasenia a rozvoji leteckej záchrannej služby v HaZZ a bol zároveň inštruktorom leteckej záchrannej služby.
Vpravo na fotke npor. Peter Toďor, vľavo pplk. Mgr. Radoslav Lacko
Zobraziť galériu (17)
Vpravo na fotke npor. Peter Toďor, vľavo pplk. Mgr. Radoslav Lacko  (Zdroj: TASR - HaZZ)

Aktualizované o 21:17

Prezident HaZZ Alexander Nejedlý konkretizoval, že let neprežili hasiči vo veku 48 a 43 rokov. Tragédia si zobrala životy najlepších hasičských inštruktorov, ktorí práve učili leteckých záchranárov, ako používať svoje náradie a nový vrtuľník. Podľa jeho vyjadrenia leteckí záchranári a leteckí inštruktori sa potrebujú každodenne zdokonaľovať vo výcviku. Išlo o rutinný nácvik, ako sa zachraňovať alebo vysadzovať v podvese pomocou lán. Popoludní nacvičovali záchranu ľudí pomocou palubného navijaka a v poslednej fáze nacvičovali záchranu človeka v ležadle v podvese. Pri tomto pokuse, ako natiahli ležadlo k vrtuľníku, v tomto momente začal vrtuľník z neznámych príčin padať. 

Aktualizované o 21:11

Stroj po dopade nezačal horieť, k dispozícii by mali byť aj čierne skrinky. Príčiny havárie bude vyšetrovať medzirezortná skupina ministerstiev obrany a vnútra, leteckého útvaru a samotného výrobcu vrtuľníka americkej výroby. „Nie je v tejto chvíli možné ani naznačiť, čo by bolo príčinou samotnej nehody, pretože je tam mnoho vecí, ktoré sú v tejto chvíli nevysvetliteľné. Budú preskúmané záznamové zariadenia vrtuľníka a samozrejme výpovede jednotlivých svedkov tejto mimoriadne tragickej udalosti,“ uviedol Kaliňák. Spoločnosť Bell Helicopter je pripravená poskytnúť slovenským úradom akúkoľvek pomoc s vyšetrovaním.

MIMORIADNA SPRÁVA Pád vrtuľníka
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA/Viktor Zamborský)

Aktualizované o 21:08

Výcvik evakuácie osôb z nebezpečného prostredia vykonávali v priestoroch prešovského vojenského letiska policajní a hasičskí záchranári od rána. Pri jednej z týchto záchranných akcií zhruba o 14:30 pri záverečnom manévri vrtuľník spadol. Záchranári boli v tom čase podvesení pod vrtuľníkom blízko k palube. „Následne došlo k pádu vrtuľníka, ktorý postupne padol na nos a doskokom dozadu ostal v polohe ako je teraz,“ uviedol Kaliňák s tým, že sa tak stalo priamo pred očami ostatných záchranárov.

„Na palube boli najlepší leteckí záchranári, najlepší leteckí inštruktori, ktorí učili leteckých záchranárov, ako používať nový vrtuľník a žiaľ pri tomto výcviku sa vrtuľník z neznámych príčin zrútil,“ uviedol prezident Hasičského a záchranného zboru Alexander Nejedlý. „Do svojej práce vždy nastupujeme s tým, že sme jednou nohou na druhej strane. Sme tu preto, aby sme pomáhali ľuďom a vôbec si neuvedomuje, že sa to takto môže skončiť,“ dodal.

MIMORIADNA SPRÁVA Pád vrtuľníka
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA/Viktor Zamborský)

Aktualizované o 21:05

K tragickému pádu policajného vrtuľníka došlo za zatiaľ nevyjasnených okolností pri rutinnom výcviku. Informoval o tom na mieste tragédie minister vnútra Robert Kaliňák, ktorý vyjadril pozostalým a ich rodinám úprimnú sústrasť. „Chcem, aby vedeli, že tak ako oni stáli vždy pri ľuďoch, ktorí zachraňovali, tak budú všetci ich kolegovia pri nich stáť,“ povedal minister.

Aktualizované o 20:28

Premiéra Roberta Fica veľmi mrzí strata dvoch mimoriadne skúsených hasičov, ktorí denne zachraňovali ľudské životy, no ten ich vyhasol dnes pri nehode policajného vrtuľníka vo vojenskom priestore letiska v Prešove. "Vyjadrujem úprimnú sústrasť pozostalým rodinám a zároveň vyslovujem nádej, že dvaja príslušníci policajného zboru, ktorí boli prítomní vo vrtuľníku, sa vrátia k svojim blízkym," dodal na sociálnej sieti predseda vlády.

MIMORIADNA SPRÁVA Pád vrtuľníka
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Foto: FB/Polícia)

MIMORIADNA SPRÁVA Pád vrtuľníka
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Foto: FB/Polícia)

Aktualizované o 19:44

Prezident SR Andrej Kiska dnes prostredníctvom sociálnej siete vyslovil úprimnú sústrasť všetkým pozostalým obetí havárie policajného vrtuľníka. "Dvaja hasiči zomreli pri páde policajného vrtuľníka. Ich prácou a poslaním bolo zachraňovať ľudské životy. Teraz sami o ne prišli," uviedol prezident.

MIMORIADNA SPRÁVA Pád vrtuľníka
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Foto: FB/Polícia)

Ako ďalej konštatoval, osudným sa im stal výcvik, keďže chceli byť ešte lepší a chceli sa naučiť pomáhať ešte viac. "Domov k svojim rodinám sa už nevrátia. Už nezachránia žiaden ľudský život. Mnohé tváre zaliali slzy. V mnohých rodinách je obrovský pocit smútku. Všetkým pozostalým chcem vysloviť úprimnú sústrasť," kondoloval prezident. Zároveň dodal, že verí v skoré zotavenie dvoch zranených policajtov. 

MIMORIADNA SPRÁVA Pád vrtuľníka
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Foto: FB/Polícia)

Aktualizované o 19:39

"Dvaja hasiči neboli priamo na palube vrtuľníka. Vyťahovali lanový postroj s nosítkom. Boli v záverečnej etape záchrannej akcie, kedy došlo k pádu. Dvaja hasičskí záchranári boli mimo paluby vrtuľníka," vysvetlil minister vnútra Robert Kaliňák. 

Aktualizované o 19:37

"Išlo o najskúsenejších leteckých záchranárov. Stáli vždy pri všetkých ohrozených, dnes sme im nedokázali pomôcť," uviedol k obetiam nešťastia Kaliňák. K pádu došlo pri nácviku manévrov. Technické zariadenia vo vrtuľníku ostali nepoškodené, mali by pomôcť ozrejmiť tragédiu. 

Aktualizované o 19:32

Vyšetrovanie nehody na mieste stále prebieha. Vrtuľník bol v službe necelé dva roky. 

Aktualizované o 19:05

"Išlo o rutinné cvičenie, na palube boli vyškolení muži, dlhoroční kvalitní inštruktori," povedal pre televíziu Markíza prezident HaZZ Alexander Nejedlý s tým, že doteraz nie je známa príčina tragédie.

Aktualizované o 18:36

Kolektív Horskej záchrannej služby vyjadruje najúprimnejšiu sústrasť rodinám, príbuzným a kamarátom obetí nešťastia pádu vrtuľníka BL 429. "Stratu záchranárov vnímame ako stratu našich kolegov, či kolegov záchranných zložiek, ktorí sú účastní cvičení v rámci rezortu Ministerstva vnútra a vždy ochotní zasiahnuť. Táto strata je nenahraditeľná z hľadiska ľudského aj profesionálneho. Česť ich pamiatke!" uviedli horskí záchranári. 

MIMORIADNA SPRÁVA Pád vrtuľníka
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: TASR – Milan Kapusta)
MIMORIADNA SPRÁVA Pád vrtuľníka
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: TASR – Milan Kapusta)

Aktualizované o 17:59

Pri havárii zahynuli dvaja hasiči, pplk. Ing. Radoslav Lacko, riaditeľ OR HaZZ v Prešove a nadp. Peter Toďor, veliteľ družstva OR HaZZ v Prešove.

Radoslav Lacko, riaditeľ OR HaZZ Prešov, česť jeho pamiatke
Zobraziť galériu (17)
Radoslav Lacko, riaditeľ OR HaZZ Prešov, česť jeho pamiatke  (Zdroj: Foto: HAZZ)

Peter Toďor, veliteľ družstva OR HaZZ Prešove, česť jeho pamiatke
Zobraziť galériu (17)
Peter Toďor, veliteľ družstva OR HaZZ Prešove, česť jeho pamiatke  (Zdroj: Foto: HAZZ)

Aktualizované o 17:57

"Vyjadrujeme ľútosť nad dnešnou tragédiou, ktorá zasiahla každého z nás. Ide o veľkú stratu kolegov, spolupracovníkov a priateľov," povedala primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová. Na rokovaní Mestskej rady radní s vedením mesta vzdali úctu obetiam minútou ticha a pozostalým vyjadrujú úprimnú sústrasť.  

Aktualizované o 17:49

Poslanci Národnej rady SR si dnes minútou ticha uctili obete havárie policajného vrtuľníka, ku ktorej došlo popoludní vo vojenskom priestore letiska v Prešove. Na minúte ticha za dve obete sa dohodli poslanci na grémiu. Na stíšenie ich vyzval podpredseda NR SR Béla Bugár (Most-Híd).

Aktualizované o17:40

Prvá obeť havárie podľa neoficiálnych informácií podľahla zraneniam na mieste havárie, televízia Markíza informovala, že ide o 42-ročného hasiča. Druhá obeť skonala po prevoze do košickej nemocnice. Ako potvrdila hovorkyňa Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach Ivana Stašková, pacienta priviezli vrtuľníkom na umelej pľúcnej ventilácii. Napriek snahe lekárov po 50 minútach oživovania zomrel. „Mal ťažkú polytraumu, poranenie hlavy a hrudných orgánov. Napokon svojim zraneniam podľahol,“ uviedla Stašková.

Do prešovskej nemocnice boli prevezení dvaja zranení. Ako informovala hovorkyňa Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Prešove Renáta Cenková, jeden z nich je hospitalizovaný na oddelení úrazovej chirurgie. „Je stabilizovaný, pri vedomí, mimo ohrozenia života. Utrpel zlomeninu pravej stehennej kosti, zlomeniny pravých rebier ako aj tvárových kostí vpravo,“ dodala hovorkyňa. Druhý pacient je v bezvedomí na umelej pľúcnej ventilácii hospitalizovaný na ARO. Utrpel mnohopočetné zlomeniny ľavej dolnej končatiny a mnohopočetné zlomeniny tvárových kostí vľavo. „Je stabilizovaný, v kritickom stave,“ uviedla.

Aktualizované o16:50

Tragédia má daľšiu obeť.  Na mieste podľahol zraneniam 42-ročný hasič. Ďalší hasič zomrel v košickej nemocnici. Policajti sú v stabilizovanom stave.

Aktualizované o 16:30

Vrtuľník spadol v Nižnej Šebastovej, miestnej časti mesta Prešov. 

Aktualizované o 16:27

Nehoda policajného vrtuľníka (Bell 429), ktorý sa dnes krátko pred 14.30 h zrútil vo vojenskom priestore letiska v Prešove, si vyžiadala prvú obeť, ktorou je príslušník Hasičského a záchranného zboru (HaZZ). Zvyšná posádka - dvaja policajti a hasič - sú naďalej vo vážnom stave. Polícia o tom informuje na sociálnej sieti.

Aktualizované o 16:05

Podľa slov Zuzany Farkašovej, hovorkyne Prezídia HaZZ, boli prešovskí hasiči vyslaní k pádu vrtuľníka po pol tretej. Pri udalosti zasahuje aj psychologická služba HaZZ. 

Aktualizované o 15:40

Podľa prvých policajných správ bol pád špirálovitý.

Vrtuľník spadol na leteckej základni v Prešove krátko pred pol treťou popoludní. Na palube boli dvaja policajní piloti a dvaja hasiči. Išlo o cvičenie. Na mieste sú záchranári. Podľa našich informácií sú všetci štyria ťažko zranení. 

MIMORIADNA SPRÁVA Pád vrtuľníka
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Foto: FB/Polícia)

Informáciu potvrdila polícia. Vo vojenskom priestore letiska v Prešove sa zrútil policajný vrtuľník BL429. Vrtuľník vzlietol v rámci cvičenia. K zrúteniu došlo vo výške 100 metrov a 200 metrov od miesta vzletu. Na miesto smeruje minister vnútra Robert Kaliňák.

MIMORIADNA SPRÁVA Pád vrtuľníka
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Foto: FB/Polícia)

V týchto dňoch prebieha vo vojenskom priestore v Prešove výcvik. Polícia len pred pár hodinami zverejnila fotografie z miesta. Zrútil sa vrtuľník s najmodernejším vybavením.  

Bell 429 je ľahký dvojmotorový vrtuľník. Prvý prototyp vzlietol vo februári 2007. Stroje sú schopné letu podľa prístrojov. Certifikáciu získal v roku 2009, na začiatku roka 2010 stál jeden kus približne 5 miliónov dolárov.

MIMORIADNA SPRÁVA Pád vrtuľníka
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Foto: FB/Polícia)

Prípad sledujeme, správu budeme aktualizovať.

 

 

Viac o téme: PádVrtuľník Prešov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu