Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Najšokujúcejšie odhalenie v kauze roka: Lipšic má spis hrozivej pravdy o vedení Čistého dňa

Daniel Lipšic Zobraziť galériu (6)
Daniel Lipšic (Zdroj: Vlado Anjel,)

BRATISLAVA - Kauza Čistý deň naberá každým dňom nový rozmer. Daniel Lipšic sa rozhodol reagovať na obvinenia matiek chovankýň kontroverzného centra. Predložil šokujúce dôkazy. Ako môže riaditeľ Čistého dňa vykonávať funkciu riaditeľa s takouto diagnózou? Pýta sa exposlanec a podáva trestné oznámenie.

Exminister a dnes už aj exposlanec Lipšic sa rozhodol reagovať na tlačovku vedenia centra Čistý deň. Jeho predstavitelia spolu s matkami dvoch chovankýň, ktoré žalujú vedenie, obvinili Lipšica z toho, že mladé dievčiny ukazoval médiám. "Ona bola totálne sfetovaná, pán Lipšic ju predhodil pred kamery," povedala matka Tamary dnes doobeda.

"Ak niekto robí z kauzy politiku, je to predovšetkým Čistý deň. Nezastavia sa pred ničím. Okolo Čistého Dňa je veľa podozrení. Jedno nové zverejním aj dnes," vyhlásil na začiatku vlastnej tlačovky Lipšic s tým, že Simona bola ovplyvňovaná "pánom Tománkom a pani Tománkovou".

Tománek jej mal drogy ponúkať a poskytovať médiám kolektívne odpovede, napríklad denníku Plus jeden deň. Čo je však dôležitejšie, ukázal dôkazy proti riaditeľovi centra Petrovi Tománkovi. "Pred pár hodinami mi boli doručené lekárske správy riaditeľa zariadenia. Sú zarážajúce, sú šokujúce," tvrdí Lipšic s tým, že mu ich doručil svoj zdroj. "Človek s takouto diagnózou nikdy nemohol byť na čele zariadenia, kde sa liečia deti," myslí si exposlanec. Odborníci, s ktorými jeho diagnózu konzultoval, boli "zhrození a šokovaní".

Povedal tiež, že podáva trestné oznámenie zo subvenčného podvodu. Podľa neho tu musí ísť o veľa. "Tu musí ísť oveľa viac. Ako je možné, že okolo prípadu sa motá kriminálne závadová osoba Marián K. (Marián Kočner - pozn. red.) a bývalý spravodajský dôstojník Peter T. (Peter Tóth - pozn. red.)," dodal Lipšic.

Pozrite si tlačovku bývalého poslanca Lipšica

Vedenie obvinilo opozičných politikov

Vedenie resocializačného strediska Čistý deň v Galante odmieta obvinenia, ktoré v pondelok voči nemu vzniesli dve klientky v zastúpení advokáta Daniela Lipšica. Už plnoletá Simona, ktorá sa stala známa komunikáciou s predsedom hnutia Sme rodina Borisom Kollárom a 17-ročná Tamara, ktorá je na úteku a do zariadenia sa nechce vrátiť, nekonali podľa riaditeľa Čistého dňa Petra Tománka pri podávaní trestného oznámenia z vlastnej vôle, ale boli zmanipulované.

Matka Simony (druhá zľava) a matka Tamary (druhá sprava)
Zobraziť galériu (6)
Matka Simony (druhá zľava) a matka Tamary (druhá sprava)  (Zdroj: Jan Zemiar)

Zakladateľka zariadenia Zuzana Tománková okrem toho vyjadrila na dnešnej tlačovej konferencii presvedčenie, že dievčatá boli v čase podania pod vplyvom návykovej látky, čo podľa nej spochybňuje pravdivosť ich tvrdení. Trestné oznámenie sa týka potenciálneho spáchania trestného činu ohrozovania osobnej slobody, vydierania, šírenia toxikománie a návodu na krivú výpoveď, ktorého sa mali dopustiť Tománek aj Tománková.

Zuzana Tománková Miková
Zobraziť galériu (6)
Zuzana Tománková Miková  (Zdroj: Foto: TASR/Michal Svítok)

Matky oboch dievčat podľa vlastných slov nevedia, kde sa ich dcéry momentálne nachádzajú. Matka mladšej Tamary Monika Hermanová pripomenula, že jej dcéra nie je plnoletá a pri jej výpovedi na prokuratúre mala byť buď ona alebo sociálna pracovníčka. Simonina matka Monika Janošková zas vyzvala policajného prezidenta Tibora Gašpara, aby jej rodine poskytol policajnú ochranu, pretože ju „v posledných dňoch sledujú neznámi ľudia“.

Tománková s riaditeľom Čistého dňa Petrom Tománkom
Zobraziť galériu (6)
Tománková s riaditeľom Čistého dňa Petrom Tománkom  (Zdroj: Jan Zemiar)

Kollárov chat so Simonou

Najnovšia kauza sa týka facebookovej komunikácie Kollára a bývalej chovankyne Simony. Kollár minulý týždeň priznal, že on je tým nemenovaným politikom, ktorého Tománková minulý týždeň obvinila z nevhodnej facebookovej komunikácie s maloletou chovankyňou, ako aj zo zatajenia informácií o nej polícii, keď bola nezvestná.

Kollár podľa vlastných slov s dievčinou od mája 2014 sporadicky komunikoval, no Tománková klamala vo viacerých bodoch vrátane obsahu tejto komunikácie. Zdôraznil, že nevedel, že je dievča neplnoleté, pričom jeho vek sa dozvedel až v októbri minulého roku. V pondelok Simona povedala, že ju Tománkovci zmanipulovali a podala na nich trestné oznámenie.

Kollár vypovedal na polícii niekoľko hodín
Zobraziť galériu (6)
Kollár vypovedal na polícii niekoľko hodín  (Zdroj: SITA/Peter Maďar)

Zariadenie Čistý deň čelilo viacerým podozreniam zo zneužívania chovancov, ktoré preverovalo ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny, Generálna prokuratúra SR i polícia, pričom vyšetrovanie niektorých prípadov ešte nie je ukončené. Ministerstvo napriek odporúčaniu jeho Akreditačnej komisie Čistému dňu akreditáciu na vykonávanie činnosti vo februári neodobralo.

Viac o téme: Daniel LipšicSimonaTamaraČistý deň
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu