Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Internetom sa šíril falošný e-mail na FOTO: Pozor na podvod, upozorňuje banka

Falošný e-mail mal pokútny cieľ. Zobraziť galériu (2)
Falošný e-mail mal pokútny cieľ. (Zdroj: Tip čitateľa)

BRATISLAVA – Slováci začali upozorňovať na podozrivý e-mail, ktorý objavili v mailovej schránke. Tváril sa ako vierohodný mail z banky, ktorý majiteľa účtu vyzýval, aby sa prihlásil do svojho konta a prečítal si nové informácie, ktoré mu mali byť zaslané. Stačilo, aby majiteľ účtu klikol na tlačidlo prihlásenia do Internet bankingu.

Vaše tipy

Podľa hovorkyne Tatra banky Zuzany Povodovej zaznamenala banka podozrivú mailovú komunikáciu už minulý týždeň vo štvrtok. Cieľom mailu bolo získať citlivé údaje klientov. „Išlo o podvodné konanie nazývané phishing.  Podvodný e-mail vzbudzoval dojem, že odosielateľom je Tatra banka. Obsahoval odkaz na podvodnú stránku a požadoval od klientov zadanie prihlasovacích údajov do Internet bankingu,“ spresňuje Povodová.

POZOR! Na email vám môže prísť tento podvod. Ani sa nenazdáte a prídete o 900 eur

Ako ďalej dodáva Povodová, Tatra banka nikdy od klientov nežiada overenie ich osobných údajov takýmto spôsobom: „Klientom sme odporučili, aby na e-mail neodpovedali ani neklikali na jeho prílohy alebo linky. Od štvrtkového poobedia neevidujeme ďalšie šírenie podvodnej komunikácie.“

Čo je phishing?        

Phishing je podvodný e-mail, pokračuje hovorkyňa. Pomocou neho sa neznámy útočník snaží vylákať od prijímateľa e-mailu citlivé údaje na prihlásenie sa do Internet bankingu (meno, priezvisko, dátum narodenia, heslo a podobne). V niektorých prípadoch informácie o platobnej karte a iné na zneužitie vhodné informácie.

Hoci sa podvodný e-mail javí akoby bol zaslaný bankou, pri bližšom pohľade si možno všimnúť určité podozrivé znaky - adresa odosielateľa nie je štandardná banková, e-mail je napísaný s gramatickými chybami a komplikovaným jazykom, obsahuje neznáme meno odosielateľa a podobne.

„E-mail je typický svojou urgentnosťou, obvykle odkazuje na webovú stránku, veľmi podobnú oficiálnej bankovej stránke. Avšak táto adresa po načítaní neobsahuje bezpečnostné znaky - zelený zámoček, označenie https, veľakrát je stránka graficky nedokonalá, pôsobí ako zle načítaná alebo obsahuje gramatické chyby, názov podvodného webu je odlišný od názvu webovej stránky banky,“ vysvetľuje Povodová.

Rady Jany Polákovej z tímu bankovej ombudsmanky

  • Pri práci s internetbankingom si vždy treba skontrolovať bezpečnostný certifikát stránky https://.
  • Podozrivé požiadavky emailom, telefonicky alebo sms na poskytnutie citlivých informácií o internetbankingu alebo platobnej karte treba radšej najprv overiť na zákazníckej linke.
  • Nikdy nepracovať s internetbankingom cez nezabezpečené wifi siete (tzv. freewifi).
  • Nikdy neotvárať emaily od neznámych adresátov, podozrivé prílohy, ani priložené odkazy na webstránky, či už v emaile alebo sms správe.
  • Do mobilných zariadení sťahovať len overené a dôveryhodné aplikácie.
  • Počítač, smartfón či tablet zabezpečiť antivírusovým programom od renomovaných spoločností na trhu a pravidelnou inštaláciou bezpečnostných aktualizácií.

Internetom sa šíril falošný
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Viac o téme: Tatra bankaPodvodný e-mail
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu