Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Spor o ťažbu uránu sa vyostruje!

Toto je vrtná plošina na Jahodnej. Prieskum vzoriek uránu robia z vyše 200-metrovej hĺbky. Zobraziť galériu (3)
Toto je vrtná plošina na Jahodnej. Prieskum vzoriek uránu robia z vyše 200-metrovej hĺbky.

KOŠICE - Napätie sa dá krájať! Neobyčajne dusná atmosféra je najmä vo Vyšnom Klátove, kde by mal ústiť tunel do budúcej bane. Miestni sa obávajú, že ťažobná spoločnosť, ktorá zatiaľ dostala súhlas len na prieskumné vrty, ohrozí spodné vody a celkovo naruší životné prostredie.

„Boli sme medzi prvými, ktorí podpísali petíciu proti ťažbe uránu. Našu pitnú vodu si znečistiť nedáme,“ obáva sa Lucia Kerekešová (29) z Vyšného Klátova pri Košiciach. Táto obec sa nachádza najbližšie k miestu súčasných vrtov. Keďže samotný prieskum už potvrdil vyššiu koncentráciu uránu, dcérska spoločnosť kanadskej firmy Tornigan sa snaží presvedčiť kompetentné úrady, aby mohla na Jahodnej urán ťažiť. „Krásnu prírodu v okolí si narušiť nedáme! Pokiaľ som starostom, urán sa tu ťažiť nebude. Čo nás chcú potopiť? Alebo vysťahovať? Čudujem sa banskému úradu, že súhlasil s prieskumom, o ktorom sme sa dozvedeli len z novín,“ tvrdí starosta Vyšného Klátova Ondrej Jusko.

Podobný názor má už takmer 40-tisíc občanov, ktorí svoju nevôľu vyjadrili podpísaním petície. Samotná ťažobná firma a jej environmentálny audítor Kanaďan Patrick Moore však oponujú: „Obavy nie sú namieste. Pôjde o podzemnú ťažbu bez vplyvu na životné prostredie. Navyše rudu možno spracovať aj inde a Slovensko bude nezávislé od zdrojov energie aj tridsať rokov.“ Definitívne rozhodnutie banského úradu o tom, či sa na Jahodnej urán bude alebo nebude ťažiť, však ešte nepadlo.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu