Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Aké nebezpečenstvo na nás číha vo vzduchu? Výrazné oteplenie prináša veľa skúšok pre organizmus

Ilustračné foto.
Ilustračné foto. (Zdroj: SITA/Tobias Hase/dpa via AP)

BRATISLAVA - Výrazne vyššie denné teploty v uplynulom týždni prispeli k rýchlemu rozbehu tohtoročnej peľovej sezóny.

„Prognóza na tieto a nasledujúce dni nie je pre ľudí alergických na peľ (polinotikov) veľmi priaznivá. Naplno začala peľová sezóna liesky a jelše na celom území Slovenska, preto aj naďalej počas slnečných či veterných dní bez zrážok môžeme očakávať zvýšené koncentrácie peľu v ovzduší,“ uviedla hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravia (RÚVZ) v Banskej Bystrici Mária Tolnayová.

Vyššie denné teploty prebudili ku kvitnutiu prvé jarné dreviny. „I keď nočné teploty na väčšine územia dosahujú ešte hodnoty okolo 0° C a nočné mrazíky sa občas vyskytnú aj v teplejších oblastiach Slovenska, v uplynulom týždni sme zaznamenali veľmi výrazný nárast denných koncentrácií peľu v ovzduší súvisiaci s oteplením s minimom zrážok." uviedla Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie RÚVZ v Banskej Bystrici, ktorý je koordinátorom peľovej informačnej služby na Slovensku. 

„Napríklad 17. februára sme v Banskej Bystrici zachytili prvé peľové zrná jelše a liesky a už 4. marca ich denné koncentrácie dosahovali veľmi vysoké hladiny nielen v tomto meste (1 004 peľových zŕn liesky a 238 peľových zŕn peľu jelše v metri kubickom vzduchu), ale na celom území Slovenska,“ povedala Lafférsová. V ten istý deň zachytila najvyššie tohoročné denné koncentrácie peľu aj monitorovacia stanica pri Úrade verejného zdravotníctva SR v Bratislave a RÚVZ v Trnave. Okrem peľu jelše a liesky sa vyskytoval v ovzduší vo vysokých koncentráciách už aj peľ drevín z čeľadí cyprusovité - tisovité, ktorý v Bratislave dosiahol hodnoty až 470 peľových zŕn v metri kubickom vzduchu. V ovzduší sa v nižších koncentráciách vyskytoval ešte peľ topoľov a brestu. Spóry húb (plesní) boli zastúpené najmä rodom Cladospórium.

Viac o téme: PeľJarAlergiaPočasie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu