Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

ROZHOVOR Danko o zákulisí špinavej politiky: VIDEO S Ficom sa nebavím, jeho poradca na mňa útočí

Andrej Danko Zobraziť galériu (8)
Andrej Danko (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Napätie vo vládnej koalícii sa dá v posledných dňoch krájať. Vzťahy medzi Robertom Ficom a Andrejom Dankom poriadne naštrbila energetická kríza. Predseda parlamentu Danko poskytol Topkám otvorený rozhovor o koaličnej kríze, riešení energetickej krízy a vzťahoch medzi premiérom a jeho mediálnym poradcom Erikom Tomášom. Okrem iného šéf SNS prezrádza, či by ešte raz pobozkal vojenské výložky, či by podpísal konšpiračné vyhlásenie, ktoré podpísal policajný prezident a aké vysvetlenie očakáva od strany Smer.

Stojí Vám Holjenčík a kauza vysokých cien energií za to, aby sa narušili vzťahy v koalícii?

Pre mňa sú energia a energetika témou už 3 roky. Ja som bol proti tomu, aby EPH vstúpila do plynární a do Slovenských elektrární. Je šialené, keď tam pustíme krátkodobý kapitál. Už dnes je známe, že za posledné tri roky si EPH vyplácala na zisku niekoľko sto miliónov eur. Samozrejme, niečo z toho dostal aj štát. No pravidlá vzťahu štátu k súkromníkom v energetike nie sú jasné a pán Holjenčík tomou nasadil korunu, keď svojvôľou, ktorú mu dal zákon, šokoval ľudí ako odberateľov, tým že ich postavil pred hotovú vec.

Keď som vstupoval do vlády povedal som, že nedovolím akékoľvek opatrenia, ktoré ľuďom zaťaží peňaženky. Preto som bojoval aj s koncesionárskymi poplatkami. Kauzu vysokých cien energií beriem ako podpásovku vo vzťahu k SNS a ku mne. Takže stojí mi to za to, pretože si neviem predstaviť byť vo vláde, ktorá by takto šikanovala ľudí.

Kritizujete Holjenčíka, ale on je Ficov nominant. Na čele Úradu je už 10 rokov a hovorí sa o ňom ako o Ficovom človeku. Tomu sa však Vaša kritika vyhýba. Prečo?

Hovorím o celej zodpovednosti všetkých vlád vrátane Ficovej. Hovoril som aj o zodpovednosti Dzurindovej vlády, kedy do energetiky vstúpili západné spoločnosti, ktoré nerobili s osvetou vo vzťahu k ističom nič. Je pravda, že Slovensko má jeden z najdrahších distribučných poplatkov a celkovo naše distribučné spoločnosti predražujú výrobu energie, lebo cena v Európe je štandardná.

Dnes sa politicky vyhraňujeme k strane Smer. Druhou pravdou ale je, že na politickej scéne nemáte lídrov, s ktorými môžete riadiť štát. Smer a Most sú dnes jediné etablované politické strany. Nie samozvanci, alebo strany s jedným mužom, ktorých jediná politika je všetci proti jednému a poďme na barikády. V opozícii nemám ani partnerov na odbornú diskusiu.

Moja kritika Hojenčíka priamo súvisí s tým, čo mi Smer deklaroval pri vstupe do vlády. Preto som konal na vlastnú päsť, dal som do programu Národnej rady, že Holjenčík sem príde, keď už si s ním premiér nevedel rady. Tiež som pripravil uznesenie, ktoré malo vyzvať Holjenčíka na odstúpenie.

ROZHOVOR Danko o zákulisí
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Čo nominanti SNS v energetických firmách Západoslovenská, Stredoslovenská a Východoslovenská energetika?

Je nesporné, že niektoré politické strany nominujú do štátnych orgánov svojich nominantiov. Môžem vám povedať, že nominanti SPP sú tam mesiac. Aj vďaka nim už disponujem informáciami, z ktorých som zostal v šoku, čo tam robili politickí nominanti zo strany Smer.

Čo robili?

Jednoducho o týchto veciach neboli informovaní zástupcovia ministerstva hospodárstva. Naši nominanti v SPP sa ako jediní postavili proti vyplácaniu dividend vo výške 150 miliónov eur na valnom zhromaždení SPP 12. januára.

Odmena pre nominantov je 700 euro, bojujú s veľkými nadnárodnými spoločnosťami a niektorí sa rozhodli týchto funkcií vzdať. Vďaka mojim nominantom som sa o veľa veciach dozvedel. Hádzať špinu na SNS za nominácie v niektorých podnikoch, je len odpútavanie pozornosti. Tieto veci, ktoré sa teraz riešia, sa diali v septembri, a vtedy tam žiadne zastúpenie našich nominantov nebolo.

Čiže kritizujete Smer...

Tak z tohto je to už zrejmé.

Dnes je koaličná rada. S akým riešením energetického problému tam prídete?

Chcem v prvom rade počuť o postoji Smeru a ich celkovej zodpovednosti za túto situáciu. Kvitujem, že dnes dochádza k racionálnemu riešeniu, aby boli zachované ceny energií. Pre mňa je však dôležité, že ceny energií aj v roku 2018 či 2025 budú stabilné. Pretože ľudia majú krátku pamäť a vnímajú emotívne, keď dostanú drahšie faktúry. Bol by som rád, aby na to nezabudli aj v auguste.

Slovensko potrebuje nový energetický holding, Slovensko potrebuje nový zákon o ÚRSO. Slovensko potrebuje vyjasnenie vzťahu štátu a súkromných investorov. Som proti tomu, aby sa v energetike, napríklad v SPP plánoval zisk do budúcna, aby štát vopred vedel, že súhlasí so ziskom 720 miliónov eur, ktorý sa vyplatí. To evidentne znamená, že súkromný sektor, dopredu kalkuluje s vybratím peňazí, bez ohľadu na to, ako sa vyvíja komodita a trh. Partneri štátu, ktorí sú tam, vopred plánujú, koľko z tých spoločností vytiahnu. Už teraz sú plánované zisky v týchto spoločnostiach. Podnikateľský subjekt by nemal dopredu takto plánovať zisky.

Po druhé energetika sa týka každej domácnosti, každej fabriky. To nie je teraz len o ističoch. Nám hrozí absolútny kolaps. Do Slovenských elektrární vošla spoločnosť EPH, sú tam problémy s dostavbou Mochoviec za 4 miliardy. Keď máme zástupcov štátu za 700 eur, viete si predstaviť, ako pôjdu do konfliktu s ľuďmi, ktorí zarábajú stá tisíce či milióny. Preto potrebujeme štátny energetický holding, ktorý scentralizuje tieto podiely a bude tvrdým partnerom finančným skupinám, ktoré si tam robia čo chcú.

Predseda vlády SR Robert
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Aké stanovisko zaujali k týmto Vašim návrhom koaliční partneri?

Evidentne má záujem tento problém každý vyriešiť. Moja komunikácia je preto taká ostrá, že sa cítim rozčarovaný z celej tejto situácie. V roku 2012 som vyzýval štát, aby za miliardu dvesto tisíc eur kúpil podiel v energetických spoločnostiach. Hovorili, že je to veľa, ale keď si teraz vyrátate za koľko splatili svoje úvery finančné skupiny, ktoré si podiely v týchto spoločnostiach kúpili. Splatili ich za pár rokov, veď to je šialené. Každý rok odchádza len z SPP 300 miliónov v priemere tomuto akcionárovi na dividendách, dokedy to budú vedieť tieto firmy platiť? To sú šialené peniaze. Preto čakám stanovisko strany Smer, čo s týmto problémom ďalej. Nejde len o to stornovať faktúry a zahasiť problém. Je to veľký boj s nadnárodnými spoločnosťami. Keď tu nebude podpora ľudí a štát sa tomu nepostaví, rátajte s tým, že  raz to tak buchne, že skončíme ako v Bulharsku.

Na ťahu je Smer. Musí vysvetliť, čo sa v energetike stalo, prečo sa to stalo a ako to chce riešiť. Keď nie, SNS vie ponúknuť riešenia. Na väčšie riešenie by som potreboval väčší úspech vo voľbách, aby som sa mohol postaviť celej mašinérii.

Tvrdíte, že po Vás a SNS idú médiá a rôzne záujmové skupiny? Kto konkrétne?

To, akú škandalizáciu som zažíval v decembri a v januári, nie je prirodzené. Začalo to škandalizáciou súkromia, kde sa spojil Matovič s kotlebovcami a pošpinili ma. Vždy, keď som v zahraničí, si vymyslia nejakú kauzu. Raz je to sfalšovaný podpis, raz som sa spojil s poslancami za zvýšenie platov.

Ale potom prišli aj boje, kedy som sa snažil vysvetliť Slovákom, že žlté vlaky tu majú jedno veľké eldorádo. Oni zo Slovenska neodišli. Každý rok dostáva Jančura (majiteľ RegioJetu – pozn. red.) na trati Bratislava – Komárno 8,6 milióna eur. Vlaky sem doniesol za pár eur.

To len my sme taký štát, ktorý to umožní. Desiatky miliónov RegioJetu mohli byť peniaze na naše slovenské vlaky. Potom si pán Jančura dovolí písať mi na telefón, ktorý som mu ani nedal, uráža ma a zverejní moje číslo. Dá ho na bazoš na predaj kobercov, na predaj iPhoneov, nastaví audiotextového robota, ktorý mi posiela smsky a volá každých 6 hodín.

Potom mi začali posielať rôzni ľudia rôzne fotky, kde na mňa mieria pištoľou. To bola pomsta RegioJetu len za to, že aj štát má právo prevádzkovať trasu Košice – Bratislava. Len hrá divadlo v médiách. Štát by mal zabezpečiť nákup nových vagónov, 20 rokov sa v ZSSK do ničoho neinvestovalo.

ROZHOVOR Danko o zákulisí
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Hovorili ste aj o útočných médiách...

Nie je predsa normálne, že sa venujú celý mesiac tomu, v akom paneláku som býval a na druhej strane tam má nejaký šéf mediálneho tímu PR rozhovory.

Koho presne máte na mysli?

Hovorím o Erikovi Tomášovi (mediálny poradca premiéra Fica – pozn. red.). Hovorím o niektorých médiách, vraj sa nemôžem vrátiť do mesta Revúca, ktoré milujem, z ktorého mi píše x ľudí a mojich kamarátov.

Médiá sa zapojili do kampaní, ktoré sú pod priamym či nepriamym vplyvom lobistických skupín. Sú médiá, ktoré napísali, že mám rakovinu. Povedal som im, že im nedám rozhovor, kým ma za toto klamstvo finančne neodškodnia. Tieto peniaze som chcel venovať na liečbu rakoviny.

Je tu určitý denník, ktorý keď ešte ani môj podpredseda nepríde domov zo zásahu polície, už dopredu vie, že sa niečo stalo. Tento denník potom napíše, že už mi nehovorte, že som kok.., ale že som kapitán. A zrazu tam má reklamu na 5 strán, ako nás RegioJet naučil cestovať vlakmi.

Je nesporné a je to fakt, že SNS politicky rástla, rastie a verím, že rásť bude. Bolo tu niekoľko prieskumov, ktoré vyrušili mojich koaličných partnerov. Mediálny tím, ktorý má za cieľ vzkriesiť a zastaviť pád, sa podieľal na negatívnych reklamách voči mne.

Aké máte problémy s Erikom Tomášom?

On len ukazuje svoju opodstatnenosť a je schopný akýchkoľvek mediálnych ťahov len preto, aby urobil svoju prácu. Tá drzosť, čo si on dovoľuje, aj teraz v sobotu v jednom denníku, keď mi povie, že by nebozkával výložky. Ja by som zase nepil vodu z Dunaja. Erik Tomáš je zapletený do rôznych mediálnych atakov vyvinutých k mojej osobe.

Zľava: Predseda vlády SR
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Aké sú momentálne vzťahy v koalícii?

Momentálne neutrálne. Koalícia nie je niečo, čo musí fungovať celé štyri roky. Energetika veľmi narušila vzťahy v koalícii. Som rozčarovaný z toho, čo sa v tejto oblasti stalo za posledné štyri roky. Čakám, čo mi Smer na túto tému povie a ako to chce riešiť. Odmietam sa zúčastniť niečoho, čo ľuďom zaťaží peňaženky.

Andrej Danko hovorí o vzťahoch v koalícii a o vzťahu s premiérom Ficom

Andrej Danko FINAL

Tvrdíte, že s Ficom ste niekoľko dní nekomunikovali. Ako je to medzi vami?

Čakal som razantný postup v niektorých veciach týkajúcich sa Holjenčíka. Všetko sa  začalo až vtedy, keď som tieto kroky začal robiť ja. Zmietajú mnou emócie, ako je možné, že mohlo prísť k takémuto navýšeniu cien energií? Aj po novom roku som sa s premiérom o cenách energií rozprával a ubezpečil ma, že žiadne nárasty cien nebudú a teraz čakám, ako sa táto škoda, ktorá vznikla, vysvetlí.

Kedy naposledy ste s ním hovorili?

Na Nový rok bolo jedno stretnutie, potom sme mali pracovné stretnutie a teraz je to už zhruba 7 dní. Proste nekomunikujeme.

Andrej Danko
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

S Bugárom máte zrejme lepší vzťah...

S ním komunikujem každý deň.

Vy ako národniar, on ako zástupca maďarskej menšiny. Pred pár rokmi niečo nevídané...

Je to prekvapenie. Najväčší vtipálek je pán Boh. Pretože keby mi niekto povedal, že dokážeme takto vychádzať, tak by som tomu neveril.

Podpísali by ste kontroverzné vyhlásenie, ktoré podpísal policajný prezident Tibor Gašpar?

Ja som to vyhlásenie videl, ale nepodpísal som ho, pretože som predseda Národnej rady a uvedomujem si zodpovednosť ústavného činiteľa. Vždy zvažujem, čo podpíšem.

Čítali ste to? Tam sú konšpiračné tvrdenia.

Niečo áno, niečo nie. Naozaj som to len prebehol. Aj obyčajný patronát nad nejakou akciou dlho zvažujem, aby som nepoškodil Národnú radu.

Andrej Danko
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Pobozkali by ste ešte raz výložky pred kamerami? Neľutujete to?

Musíte chápať emóciu. Ja nemám mediálne tímy, ktoré by som si platil v Národnej rade, aby som robil analýzy toho, že čo ideme komunikovať. Nesedím s mediálnymi poradcami v tímoch a ani by som nedovolil, aby boli platení Národnou radou. U mňa je známa spontánnosť. Keď niečo komunikujem, robím to úprimne a od srdca. Urobil som to v návale emócií, kedy som už bol na ceste na lyžovačku, v stave, keď som videl, že človek, ktorý sa vyhýba vojenskej službe a vymýšľa si chorobu, ma ide kritizovať za výložky. Spomenul som si, ako sa mi aj moji rovesníci smiali, keď som vojenskú uniformu musel mať aj na stretnutí spolužiakov v Machnáči.

Naozaj, vojna mi rok života zobrala. Nikdy by som sa neporovnával s profesionálnym vojakom. Nemyslel som si, že spoločnosť sa bude na to takto pozerať a hlavne nemohol som vedieť, že ľudia nebudú vedieť, aký je rozdiel medzi povýšením vojaka v zálohe a profesionálneho vojaka. Je to aj zažitá tradícia v každom štáte, aby ústavný činiteľ nešiel počas vojny strúhať zemiaky. Ďalej je to menovanie do hodnosti, ktoré sa nedá odmietnuť. Po ďalšie bol to moment prekvapenia na oslave v Myjave. Navyše je to osobný údaj, ku ktorému má prístup iba málo ľudí. V minulosti bolo povyšovanie v zálohe aj vo vojsku prirodzené. Mám 42 rokov, podľa starého povyšovania by som sa aj tak do takej hodnosti dostal.

Keby som vedel, ako to spoločnosť vníma, zvážil by som to pobozkanie. Ale nebozkával som ich preto, že si ich večer dávam na pyžamo.

Prekvapila Vás reakcia spoločnosti?

Počas 2-3 dní škandalizovania, bola kreativita niektorých ľudí skutočne obdivuhodná. Priznám sa vám, že na niektorých úpravách fotiek a videí som sa aj so synmi pobavil. Nie som žiadny skostnatený dedo, ktorý si nevie vystreliť aj sám zo seba. Medzi moje obľúbené patria Jack Sparrow a kapitán Amerika. Moja komunikácia ide od srdca, už ste si mohli všimnúť, že nie je strojená. Moji kolegovia vedia, že nemám rád písané prejavy. Tlačovým konferenciám nepredchádzajú hodinové prípravy môjho prednesu. Môžete si byť istý, že mňa nebrífujú mediálne tímy v tom, kedy a ako sa mám tváriť. Všetko čo hovorím sú moje myšlienky. Môže sa mi stať, že urobím chybu, ale som to ja Andrej Danko, iný už nebudem. 

Kto Vám spravuje Facebook SNS?

Riaditeľka tlačového oddelenia Slovenskej národnej strany. Zamestnancov z Národnej rady nevyužívam na prezentáciu SNS. Do Národnej rady som okrem dvoch zamestnancov nedoniesol štruktúry SNS.

S koaličnými partnermi ste už debatovali o spojení síl proti Marianovi Kotlebovi v Banskej Bystrici a Milanovi Uhríkovi (obaja ĽSNS) v Nitre?

Prečo by som ja nemal robiť svoju politiku?

ROZHOVOR Danko o zákulisí
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Aby sa nestali županmi.

Prepáčte, na jednej strane som tým zlým Dankom, ktorý je mediálne atakovaný a na druhej strane mám byť zodpovedný za to, že Kotleba bude županom? SNS má svojich ľudí, svoje štruktúry. SNS v komunálnych a VÚC-karskych voľbách bude vždy uprednostňovať svoje nominácie. Potrebujem skontrolovať svojich ľudí v okresoch, že vedia nominovať kandidátov do VÚCiek.  Kotleba je celospoločenský problém. To musí pochopiť aj opozícia aj médiá. Celá spoločnosť sa musí zamyslieť, čo s Kotlebom.

Zastavil som rozpad štátu tým, že som išiel do koalície, pretože nebolo s kým vytvoriť vládu. Za to dnes žnem ataky. Dokonca mám byť spájaný s niečím, čo sa tu vytvorilo za štyri roky v energetike. SNS je atakovaná a podceňovaná.

Často hovoríte o deštruizme a hystérii v spoločnosti...

Zoberte si napríklad Vianočné trhy. Nikto nevidel, koľko stáli práce. Tých 30 až 40 tisíc šťastných ľudí. Ja som sa mohol na to vykašľať. Takisto večera a pozvanie lídrov európskych krajín na neformálny summit predsedov parlamentov. Keď som to v júni povedal predsedovi Európskeho parlamentu Martinovi Schultzovi, povedal, že „budú ti robiť zle“. Nemecký šéf parlamentu mi povedal, čo si to ja, mladý predseda, východoeurópskeho štátu dovoľujem. Takisto mi to vyčítala aj šéfka holandského parlamentu. Keby ma nepodporil šéf francúzskeho parlamentu, Poliaci, Česi, Španieli, tak by to skončilo fiaskom. Prišli sem šéfovia parlamentov, kde sa prelomili ľady. Čo sa stalo mediálne? Splietla sa nejaká večera, ktorá sa rozrátala na ľudí, ktorí sedeli v sále, obslužný personál a program. A jeden časopis napíše, že som dal večeru ľuďom za 200 eur. Z takýchto lží potom vzniká extrémizmus a psychopatia. Sme prezentovaní ako ľudia odtrhnutí od reality. Záclony, ktoré tu vidíte (salón predsedu NR SR - pozn. red.) som kúpil ja za vlastné peniaze, takisto nábytok v mojej kancelárii Národnej rady som si kúpil za svoje peniaze. Ja som nejaký papaláš, ktorý zneužíva štát? Ja nevyužívam vládny špeciál na súkromné cesty domov. Pre niekoho je lepší šašo, ktorý robí tlačovky a zo svojej strany si ukradne 7 miliónov a tvári sa, že je všetko v poriadku. Toto je deštruizmus, ktorý vzniká v spoločnosti a ktorý vytvárajú šialenci v politke.

Od marca minulého roka ste vo vrcholovej politike, baví Vás to ešte?

Kým budú ľudia na ulici, ktorí mi budú hovoriť, aby som vydržal, tak ma to baví. Mám za sebou ťažký boj. Nebolo jednoduché dostať Slovenskú národnú stranu tam, kde je teraz. So Slotom som kšefty nerobil. Ja som ho nepoznal, do roku 2010 som ho vnímal v strane, ale nestretával som sa s ním. Očistiť SNS ma stálo nespočetné cestovanie po Slovensku. Ročne som urobil 150 tisíc kilometrov. To ľudia nevideli. Dnes mám ten boj v pozícii predsedu Národnej rady. Ak si ľudia v roku 2020 zvolia vládu, v ktorej koalícii by bol pán Hlina, Kollár, Matovič, Sulík, tak si sadnem možno do týchto lavíc alebo možno pred televízor. Neželám tomuto národu takúto vládu, navyše s tichou podporou Kotlebu.

Stále chcete byť premiérom?

Premiérom môže byť človek, ktorý vyhrá voľby.

Viac o téme: SNSPredsedaAndrej Danko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu