Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Škripeka nepustili do Spojených štátov: Dôkaz našli poslancovi v pase, šok na letisku

Škripek dal zbohom letu do Ameriky. Zobraziť galériu (4)
Škripek dal zbohom letu do Ameriky. (Zdroj: topky)

BRATISLAVA - Nebezpečný! Toto je status europoslanca Branislava Škripeka, ktorý chcel pricestovať na návštevu Spojených štátov, aby sa zúčastnil raňajok s Donaldom Trumpom. Slováka nevpustili do lietadla v Istanbule. Dva dni bol uväznený v Turecku a domáhal sa svojej cesty do USA, ale márne. Letieť nemohol z celkom kuriózneho dôvodu. O incidente na letisku prehovoril Škripek pre Topky.

Slovenský europoslanec za OĽaNO a predseda ECPM (Európske kresťanské politické hnutie) prijal pozvanie do USA na Národné modlitebné raňajky od senátorov Johna Boozmana a Christophera Coonsa. Týchto raňajok sa tradične zúčastňuje aj úradujúci americký prezident, tentokrát novozvolený Donald Trump. Podujatie sa koná od stredy do dnes. Avšak jeho cestu hneď na začiatku sprevádzali problémy. Na letisku v Istanbule ho odmietla bezpečnostná služba vpustiť do lietadla do Washingtonu a tak zostal dva dni uviaznutý v Turecku.

Pohľad z lietadla na istanbulskom letisku
Zobraziť galériu (4)
Pohľad z lietadla na istanbulskom letisku  (Zdroj: topky)

Nepomohla ani americká ambasáda

Niekoľkohodinové telefonovanie, či zapojenie ambasád a samotných kongresmanov situáciu nevyriešilo. „Komunikoval som priamo s niektorými vysokopostavenými účastníkmi modlitebných raňajok. Tak isto sme telefonovali s americkou ambasádou na Slovensku. Všetkým veľmi pekne ďakujem za pomoc a snahu,” povedal pre Topky Branislav Škripek.

Pečiatky moslimských krajín znamenali stop

Pre zmätok mu pracovníci letiska neuznali doklad ESTA, čo je cestovné povolenie na vstup do USA. Úradníkovi stačilo, že v Škripekovom pase boli pečiatky z krajín Blízkeho východu ako Irak, Libanon a Jordánsko a okamžite mu zneplatnili povolenie a znemožnili tak vstup do lietadla.

Škripeka nepustili do Spojených
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: topky)

Trumpov zákon spôsobil chaos

„Dlhé dva dni som sa snažil o to, aby mi buď obnovili alebo aktivovali nový doklad ESTA, pretože ako poslanec EP mám z tohto predpisu výnimku. Avšak systém bol tak preťažený, že sa to elektronicky vybaviť vôbec nedalo. Americkí úradníci totiž nebol pripravení na nápor žiadostí, ktorý vznikol potom, ako vošli do platnosti Trumpove nariadenia o zákaze vstupu ľudí z krajín, kde pôsobia teroristi,” pokračuje ďalej Škripek o svojich peripetiách na ceste do Ameriky.

Skorý návrat do Bruselu

Nakoniec rozhodnutie o tom, či vôbec bude cestovať, muselo padnúť včera na obed, aby stihol posledné lietadlo do Washingtonu na modlitebné raňajky. Ani po dvoch dňoch však úradníci neobnovili platnosť jeho dokladov potrebných na vstup do USA a tak sa musel vrátiť naspäť do Bruselu.

„Je mi ľúto, že mi bolo znemožnené sa zúčastniť národných modlitebných raňajok, kam prichádza niekoľko tisíc skvelých politikov z celého sveta.  V Bruseli na miniplenárnom zasadnutí bola aj debata o tomto novom nariadení americkej administratívy. A ďalej chcem hovoriť svojim kolegom o svojej zlej cestovateľskej skúsenosti do USA. A veľmi som si uvedomil, že cestovanie bez hraníc nie je samozrejmosťou a mali by sme si ho preto v rámci EÚ vážiť,” dodáva Branislav Škripek už z Bruselu na záver.

Škripeka nepustili do Spojených
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook)

Trumpov zákaz

Donald Trump vydal 90-dňový zákaz cestovať do USA pre občanov Iraku, Sýrie, Iránu, Sudánu, Líbye, Somálska a Jemenu. Americký program prijímania utečencov je pozastavený na 120 dní.

Europoslanec Škripek je známy tým, že sa zastáva kresťanov po celom svete a bojuje za ich práva. Sám dokonca vycestoval do krajín Blízkeho východu, aby sa oboznámil s tamojšou situáciou kresťanov. Takisto je známy tým, že je oddaný veriaci katolík.

AKTUALIZOVANÉ 9:56

Škripeka nepustili do USA nie pre zákaz Donalda Trumpa, ale pre to, že sa úradníkom na letisku nepáčili pečiatky v jeho pase. Podľa vlastných slov bol v nesprávnom čase na nesprávnom mieste. "Oficierom sa nepáčili moje pečiatky v pase z Jordánska, Libanonu a z Iraku, potom prestal fungovať preťažený systém žiadostí o povolenie na vstup do USA. Nuž, bol som na cestách v nesprávnom čase," tvrdí Škripek.

Viac o téme: EuroposlanecIstanbulBranislav Škripek
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu