Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ombudsmanka sa pozrela na úrady, políciu a nemocnice: Smutné odhalenia zverejnila, VIDEO!

Tlačovka verejnej ochrankyne práv Jany Dubovcovej Zobraziť galériu (5)
Tlačovka verejnej ochrankyne práv Jany Dubovcovej (Zdroj: Topky.sk)

BRATISLAVA - Na tlačovej konferencii venovanej bezbariérovosti vo verejných budovách prezradila Jana Dubovcová výsledky vykonaných kontrol. Verejné budovy majú nedostatky. Najčastejšími výhovorkami sú financie či stavebné obmedzenie. Školy prepadlina plnej čiare.

Kontroly bezbariérovosti sa vykonávali v priebehu minulého roka. Verejný ochranca práv sa zameral na tri typy zariadení. Boli to budovy polície, nemocníc a škôl. O výsledkoch na tlačovke informovala jedna z garantiek. Tá ako sama priznala sa zamerala na problematiku školstva.

Základné práva a slobody patria každému bez rozdielu. Ako však priznala  "sú medzi nami ľudia, ktorí sú z rozličných dôvodov môžu mať prístup k základným právam sťažený. Medzi takéto skupiny ľudí patria aj ľudia zdravotne postihnutí, ktorí teda nemajú ľahký život a často krát sa musia boriť s rôznymi prekážkami, o ktorých sa nám ani nesníva."

Bezbariérovosť je veľmi dôležitým aspektom pre zapojenie sa ľudí s telesným postihnutím do spoločnosti. Práve preto sa kontrola zamerala na verejné budovy, ktoré každý v priebehu svojho života musí raz navštíviť. Ochrancovia sa zamerali nie len na bezbariérovosť pre telesne postihnutých ľudí ale aj pre zmyslovo postihnutých ľudí.

Školy

Školy, ktoré podstúpili kontrole sa nachádzali v hlavnom meste. Išlo o základné, stredné aj vysoké školy. Nerobila sa žiadna výnimka, takže kontroly boli vykonané v štátnych, verených ale aj súkromných školách. Bolo navštívených 24 škôl, čo predstavuje 10% všetkých škôl v hlavnom meste.

Na snímke  zatvorená
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR)

Polícia  

Kontrola bola zameraná na pracoviská, ktoré bežný človek využíva najviac. Konkrétne ide o budovy, kde sa vybavujú doklady, či už pasy, občianske preukazy alebo vodičské preukazy. Verejný ochrancovia navštívili 30 budov rozmiestnených po celom Slovensku.

Nemocnice

Navštívené boli všetky najväčšie štátne krajské nemocnice a iné zdravotné zariadenia. Kontrola sa vykonávala taktiež v každom kraji. Spolu išlo o 18 zariadení.  

Ombudsmanka sa pozrela na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR)

Základnými okruhmi kontroly boli: bezbariérové vstupy do budovy , pohyb vo vnútri budovy, bezbariérové toalety, vyhradené parkovacie miesta. V nemocniciach bol skúmaní aj areál celého objektu.

Zistenia

Výsledky, čo sa týka kontroly v školách sú nevyhovujúce. Väčšina z nich je totiž bezbariérová. Z 20 základných a stredných škôl iba jedna spĺňala podmienky. Išlo o špeciálnu školu pre telesne postihnutých. Väčšina škôl je v starých budovách, nie sú k dispozícii výťahy ani žiadne iné náhrady. Iba dve školy mali vybudovanú pri vchode rampu.

Vysoké školy taktiež nespĺňajú dostatočnú bezbariérovosť. Snaha o zmenu je ale viditeľná. Taktiež priznanie sa k tomu, že je to veľký problém je krok vpred. Ide to pomaly ale postupne sa buduje. Na niektorých školách je už teraz vybudovaná schodisková elektronická plošina.

Toalety sú taktiež nevyhovujúce. Ak sa v budove aj nachádza bezbariérová toaleta, využíva sa skôr ako skladisko.

Ombudsmanka sa pozrela na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: facebook/topky.sk )

Situácia v budovách polície a klientskych centrách je omnoho lepšia. Väčšina spĺňa bezbariérové podmienky. "Približne 1/3 budov nemala bezbariérové toalety. V troch budovách nemali bezbariérový vstup a v štyroch budovách bol možný prístup na pracovisko vo vnútri budovy iba po schodoch. Vyhradené parkovacie miesta, toalety boli vo väčšine prípadoch v poriadku."

Väčšina nemocníc boli bezbariérové. "Zdalo sa nám, že bezbariérovosť nemocníc vyplýva z ich vlastnej potreby," vysvetlila. Podľa jej slov teda nešlo o zameranú pomoc telesne postihnutým. Potvrdzovali to aj bezbariérové vstupy, ktoré bolo možné využiť len za pomoci inej osoby. Výťahy taktiež boli ale nespĺňali všetky podmienky.

Skontrolovaných bolo dokopy 80 budov zo spomínaných 18 zariadení. Šesť nemalo dostatočne vyriešené vstupy a dve zariadenia nemali vyriešený bezbariérový pohyb po budovách.

Na telesne postihnutých ľudí sa myslí viac 

Výrazne lepšia situácia je vytvorená pre telesne postihnutých. Zriedka sa našli prvky určené na pomoc zmyslovo postihnutým. Mnohé nedostatky vznikali na základe nevedomosti. Boli nájdené aj ľahko odstrániteľné nedostatky.

Najčastejšími výhovorkami je nedostatok financií. Mnohí sa opierajú o to, že konkrétna budova je historická a taktiež, že existujú stavebné obmedzenia. Viaceré školy argumentovali, že ich priestory zdravotne postihnuté osoby nenavštevujú.

Verejná ochrankyňa práv navrhovala opatrenia legislatívneho charakteru určené národnej rade, opatrenia určené ministerstvám a aj jednotlivým riaditeľom budov a osôb zodpovedných za prevádzku budov.

Jana Dubovcová
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Vyjadrenie Dubovcovej 

Verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová tvrdí, že najzákladnejšou vecou a povinnosťou štátu je, aby vo verejných budovách bezbariérovosť bola zabezpečená. "Verejné budovy majú veľké množstvo nedostatkov," prízvukovala Dubovcová. Čo je podľa nej zarážajúce je, že samotné inštitúcie nepovažujú za podstatnú úlohu vybudovať bezbariérovosť. 

Viac o téme: TlačovkaInštitúcieKontrola Bezbariérovosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu