Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Slovensko čelí extrémnej zmene počasia: Na Orave padli dve lavíny, zásah hasičov, odstavujú kamióny

Ilustračné foto Zobraziť galériu (15)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

BRATISLAVA – Slovensko bojuje s prvými nástrahami arktickej zimy. Meteorológovia už pred pár dňami avizovali výrazné ochladenie a výdatné sneženie. Pozrite sa, aká je situácia na cestách a pre ktoré okresy platia meteorologické výstrahy. Hasiči majú pre dopravné nehody viac výjazdov. Na Orave spadli dve lavíny na cestu.

Meteorológovia varujú pred tvorbou snehových jazykov a závejov takmer na celom Slovensku. Výstraha Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) platí pre všetky okresy s výnimkou bratislavského a trebišovského regiónu.

TOP extrémy počasia na Slovensku počas Vianoc aj absolútny rekord na Lomničáku

SHMÚ okrem toho varuje pred vetrom na západe, severe a juhovýchode krajiny. Najsilnejší vietor sa očakáva na hrebeňoch Tatier, kde môže v nárazoch dosahovať rýchlosť 32 až 36 metrov za sekundu (115 - 130 km/h). Pre okres Čadca platí aj naďalej hydrologická výstraha pre hrozbu ľadových povodní.

Slovensko čelí extrémnej zmene
Zobraziť galériu (15)

Čertovicu opäť pre nákladné vozidlá uzatvorili 

Pre sneh na vozovke opäť uzatvorili pre všetku nákladnú dopravu horský priechod Čertovica. Kamióny nad desať metrov už od rána nemôžu ani na horský priechod Donovaly. Informujú o tom internetová stránka Slovenskej správy ciest (SSC) a Operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici.

Ako sa píše na stránke SSC, na ceste II/584 v úseku Srdiečko - Bystrá v okrese Brezno je nutné použiť snehové reťaze pre všetku dopravu. SSC upozorňuje, že pri nízkych teplotách je na mokrých a vlhkých vozovkách, na mostoch a pri vodných tokoch zvýšené riziko výskytu námrazy a poľadovice.

Na hrebeňoch hôr dosiahne vietor rýchlosť víchrice

Na horách nad pásmom lesa na severe Slovenska bude vo štvrtok a v piatok víchrica. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahu 2. stupňa pred vetrom pre okresy Brezno, Liptovský Mikuláš, Poprad, Tvrdošín, Ružomberok, Martin, Turčianske Teplice, Žilina, Dolný Kubín, Námestovo a Banská Bystrica.

Vietor môže v nárazoch dosiahnuť rýchlosť 32 - 36 m/s (115 - 130 km/h). "Pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká," varuje SHMÚ. Pre juh východného Slovenska a juhozápadné Slovensko platí výstraha 1. stupňa s krátkodobou rýchlosťou vetra 18 - 23 m/s (60 - 85 km/h). Meteorológovia očakávajú tvorbu snehových jazykov a závejov na celom území Slovenska. 

Výstrahu 2. stupňa pred nízkymi teplotami vydal SHMÚ na noc z piatka na sobotu. Od 23:00 do 9:00 v sobotu ráno môžu teploty v okresoch Brezno, Liptovský Mikuláš, Poprad, Tvrdošín, Kysucké Nové Mesto, Čadca, Ružomberok, Martin, Turčianske Teplice, Žilina, Dolný Kubín, Námestovo a Banská Bystrica miestami klesnúť na -20 až -24 °C. "Silný mráz predstavuje nebezpečenstvo pre ľudské zdravie a fyzické aktivity v exteriéroch," varuje SHMÚ.

Na cestu padli ďalšie lavíny

Cesta I/70 medzi Kraľovanmi a Párnicou je opäť neprejazdná. Znovu sa na ňu zosunul sneh. Informovalo Operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline. 

„V danom úseku je niekoľko skrížených kamiónov. Poveternostná situácia je skutočne nepriaznivá, husto sneží a fúka silný vietor. Vodičov v Žilinskom kraji a najmä v horských oblastiach dnes vyzývame, aby prispôsobili svoju jazdu stavu a povahe vozovky,“ povedala hovorkyňa KR PZ v Žiline Jana Balogová.

Rovnaké problémy spôsobila ďalšia mohutná lavína aj na železničnej trati, ktorá bola v úseku od 13.30 h takmer hodinu úplne neprejazdná. „Na odstránenie lavíny sme opäť nasadili rušeň s pluhom a dve desiatky zamestnancov, ktorí sú v nepretržitej pohotovosti,“ skonštatovala Ivana Popluhárová, zástupkyňa riaditeľky Odboru komunikácie Generálneho riaditeľstva Železníc Slovenskej republiky (ŽSR). Vzhľadom na charakter počasia takmer na celom území Slovenska nie je podľa ŽSR vylúčené, že sa lavíny v danej lokalite nevyskytnú aj v priebehu popoludnia a noci.

Úsek medzi Kraľovanmi a Párnicou bol dnes úplne ochromený. Dve lavíny padli na železničnú trať aj na vozovku. Polícia odkláňala všetku dopravu smerom na Ružomberok. Po niekoľkých hodinách sa úsek podarilo sprejazdniť, v čase obeda však vozovku opäť zasypal sneh.

Slovensko čelí extrémnej zmene
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: TASR)

Hasiči majú pre dopravné nehody viac výjazdov

Vietor a sneženie, ktoré dnes zasiahli Slovensko, si vyžiadali zvýšený počet zásahov hasičov. Od rána pomáhajú pri dopravných nehodách. "Ich pomoc bola a stále je potrebná najmä v Banskobystrickom kraji, kde sa stalo päť dopravných nehôd. V Žilinskom kraji zasahovali hasiči pri štyroch dopravných nehodách. Situáciu v Žilinskom kraji už niekoľko hodín komplikuje veľké množstvo snehu, ktoré spadlo z priľahlého zrázu na štátnu cestu č. I/70," informovala Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru.

V Nitrianskom kraji pomáhali hasiči pri troch dopravných nehodách, v Trnavskom kraji pri dvoch a v Bratislavskom a Trenčianskom pri jednej.

Slovensko čelí extrémnej zmene
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: TASR)

V Banskobystrickom kraji solia cesty

Cesty v okresoch Rimavská Sobota, Lučenec a Revúca v Banskobystrickom kraji sú zjazdné. Hoci na viacerých miestach v regióne sneží, na komunikáciách sa sneh ihneď roztápa a povrch vozoviek je väčšinou mokrý.

Ako uvádza Slovenská správa ciest (SSC) na svojej internetovej stránke, čerstvá vrstva snehu o hrúbke jedného centimetra sa nachádza na horskom priechode Chorepa nad Klenovcom a miestami utlačený sneh v hrúbke do dvoch centimetrov na horskom priechode Zbojská nad Tisovcom v okrese Rimavská Sobota.

Utlačený sneh, hrubý tri centimetre, hlásia cestári aj v okolí Muráňa v okrese Revúca. „Cesty priamo v obci sú posolené, takže tu už na komunikáciách nemáme sneh,“ uviedol pre TASR starosta obce Roman Goldschmidt s tým, že snehová vrstva sa mohla skôr udržať na horských priechodoch Predná Hora a Javorinka smerom na Červenú Skalu.

Čertovica bola prejazdná

Horský priechod Čertovica bola zhruba od 13. h plne prejazdný pre všetku dopravu. Priechod bol uzatvorený od rána pre nákladné autá z dôvodu hustého sneženia, informovalo Operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici. Počasie sa od skorého rána podpísalo pod viacero dopravných nehôd v Banskobystrickom kraji. Nehody, kde došlo aj k zraneniu osôb, boli napríklad v Selciach v okrese Veľký Krtíš a v Devičí v okrese Krupina. Ďalšie nehody polícia hlásila z Bacúcha v okrese Brezno, z Dolných Plachtiniec v okrese Veľký Krtíš, z Očovej v okrese Zvolen, a tiež z Banskej Bystrice.

Slovensko čelí extrémnej zmene
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: TASR)

Pozor na tatranské cesty

Cesta v smere z obce Štrba do Šuňavy v okrese Poprad je z dôvodu silného vetra, sneženia a tvorby snehových závejov uzatvorená. Riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja pre oblasť Poprad Marián Barilla informoval, že od 11.00 h je vyhlásený prvý situačný stupeň pre okresy Poprad a Kežmarok.

„Aktuálne pretrvávajú snehové zrážky, fúka silný vietor od 50 do 100 km/h, na cestách sa nachádza od dvoch do desiatich centimetrov čerstvého snehu,“ uviedol Barilla. Na mnohých úsekoch ciest sa nachádza do päť centimetrov utlačeného a kašovitého snehu, v dôsledku silného vetra sa tvoria snehové jazyky a záveje. „V teréne sa nachádza 20 sypačov, šesť nakladačov a štyri traktory,“ doplnil.

Podľa jeho slov sú najviac postihnuté cesty pri Tatranskej Štrbe, v Poprade smerom na Kvetnicu a Starý Smokovec, od Podbanského v smere do Starého Smokovca, v okolí Mengusoviec, Lučivnej, Mlynice, Spišskej Teplice a v okrese Kežmarok pri Slovenskej Vsi, Lendaku a Veľkej Lomnici. „Vyzývam všetkých účastníkov cestnej premávky, aby svoju jazdu v sťažených podmienkach prispôsobili stavu a povahe vozovky, poveternostným podmienkam a svojim schopnostiam,“ doplnil Barilla. Podľa Slovenskej správy ciest silné sneženie s dohľadnosťou do 50 m je v obci Pusté Pole v okrese Stará Ľubovňa. Dohľadnosť do 100 m je v obciach Haligovce v okrese Stará Ľubovňa, v meste Spišská Stará Ves, v Popradskom okrese najmä pri obciach Batizovce a Štrba. 

Slovensko čelí extrémnej zmene
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: TASR)

Sneh okolo Banskej Štiavnice

Husté sneženie zatiaľ vážnejšie problémy na cestách okresov Žiar nad Hronom, Žarnovica a Banská Štiavnica nespôsobuje. Podľa informácií z dispečingu Banskobystrickej regionálnej správy ciest, závod Žiar nad Hronom sú všetky cesty v týchto lokalitách zjazdné a nie sú hlásené žiadne problémy.

Ako sa uvádza na stránke Slovenskej správy ciest (SSC), na cestách III. triedy v obvode Banská Štiavnica je utlačený alebo kašovitý sneh o hrúbke dva centimetre. Na cestách v okolí Kremnice je utlačený sneh o hrúbke štyri až päť centimetrov. Utlačený sneh o hrúbke dva centimetre je na horskom priechode Veľké Pole. Na rýchlostnej komunikácii R1 v úseku Žarnovica - Hronský Beňadik je podľa SSC kašovitý sneh o hrúbke dva centimetre.

Stromy na vozovke

Žilinskí policajti uzavreli dnes cestu I/10 medzi Bytčou a Makovom. Dôvodom je odstraňovanie nebezpečne naklonených stromov. TASR o tom informovalo Operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline. Cesta by mala byť podľa operačného strediska uzavretá približne hodinu. Na mieste sa nachádzajú policajné hliadky, ktoré odkláňajú dopravu mimo tohto úseku. Polícia žiada vodičov o rešpektovanie pokynov.

Slovensko čelí extrémnej zmene
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: TASR)

Husté sneženie v Nitrianskom kraji

Takmer všetky úseky hlavných ciest v okresoch Komárno, Levice a Nové Zámky sú pokryté vrstvou kašovitého či utlačeného snehu o hrúbke jeden až dva centimetre. Informáciu priniesol web Zjazdnost.sk, podľa ktorého sú cesty zjazdné, no je nutné, aby mali vozidlá zimné pneumatiky.

V okolí Štúrova je vozovka mokrá, pričom aj tu platí upozornenie nutnosti zimných pneumatík. Na viacerých miestach okresov nasnežilo aj 15 centimetrov snehu a podľa predpovede Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) sa dnes očakáva miestami sneženie alebo snehové prehánky, na juhozápade prechodne aj dážď so snehom.

V Leviciach nasnežilo 13 centimetrov snehu. Foto: Tip čitateľa/Tomáš
Zobraziť galériu (15)
V Leviciach nasnežilo 13 centimetrov snehu. Foto: Tip čitateľa/Tomáš  (Zdroj: Tip čitateľa/Tomáš)

Komplikovaná doprava v Trenčianskom kraji

Husté sneženie v Trenčianskom samosprávnom kraji spôsobuje komplikácie v doprave. Na diaľnici D1 je rýchlosť znížená na 80 kilometrov za hodinu. Podľa informácií Operačného strediska Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trenčíne sú na ceste I/9 medzi Trenčínom a Bánovcami nad Bebravou pri motoreste Radar skrížené kamióny z oboch strán, cesta je neprejazdná. 

Skrížený kamión obmedzuje dopravu na rovnakej ceste aj nad obcou Hradište. Cesta je v jednom smere prejazdná, pre vozidlá nad 12 ton je obchádzka vedená cez Partizánske. Pre kamióny je neprejazdný aj horský priechod Homôlka, pri obci Horná Poruba tam je skrížený autobus.

Zjazdnosť ciest v Prešovskom kraji

Cesty v Prešovskom kraji sú zjazdné, vozovky sú prevažné vlhké až mokré, na niektorých úsekoch ciest sa nachádza kašovitý sneh do dvoch centimetrov. Jaroslav Štofko zo Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja uviedol, že v dôsledku silného vetra sa v okresoch Poprad, Kežmarok, Levoča, Stará Ľubovňa a Humenné tvoria snehové jazyky a záveje. 

V okrese Stará Ľubovňa a Kežmarok fúka nárazový vietor, miestami sa vyskytuje silné sneženie a najmä v okrese Stará Ľubovňa je aj znížená viditeľnosť. Na cestách tretej triedy sa vo vyšších polohách nachádza miestami vrstva utlačeného snehu do štyroch centimetrov. Všetky horské priechody na území kraja sú zjazdné bez obmedzení.

Meteorológovia očakávajú na Troch kráľov (6.1.) prvý arktický deň tejto zimy. Teploty cez deň klesnú na mínus deväť až mínus 15 stupňov Celzia, na juhu západného a stredného Slovenska na mínus štyri až mínus osem stupňov Celzia. Arktické počasie bude aj v sobotu (7.1.). Na svojom webe o tom informuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Sneh napadol aj pri Trnave

Cesty v Trnavskom kraji sú zjazdné. Najviac snehu napadlo v Piešťanoch. Napriek tomu neboli zaznamenané žiadne problémy. Ostatné cesty kraja sú väčšinou mokré. Informáciu poskytli službukonajúci dispečer Správy a údržby ciest (SÚC) Trnavského samosprávneho kraja – stredisko Trnava Baláž Milan a pracovníci SÚC z viacerých okresov.

Podľa SÚC sú v prípade potreby cestári pripravení zasiahnuť. Je dostatok posypového materiálu a strojový park je v dobrom stave. Vo viacerých regiónoch zatiaľ obyvatelia snehovú pokrývku v tomto roku ešte ani nevideli. V Dunajskostredskom okrese sa v noci napadnutý sneh už roztopil a v momentálne tam prší.

V piatok k nám dorazí arktická zima

Výraznejšie ochladzovanie sa očakáva od štvrtka (5.1.). „V priebehu dňa sa bude pri silnom severnom vetre výrazne ochladzovať a do večera teplota klesne väčšinou na mínus 15 až mínus desať, na severe ojedinele aj menej, na juhu miestami okolo mínus sedem stupňov Celzia. Na pocit tak bude veľmi chladno,“ uviedol v analýze meteorológ SHMÚ Miroslav Šinger. Teploty v noci zo štvrtka na piatok môžu miestami poklesnúť až na mínus 18 stupňov.

Mrazivé počasie má po arktickom piatku pokračovať aj v sobotu (7.1.). „Deň bude opäť veľmi studený, maximá očakávame približne rovnaké ako v piatok, teda od mínus 15 stupňov Celzia na severe, do mínus štyroch stupňov Celzia na juhozápade, teda opäť bude miestami arktický deň. V priebehu dňa však oblačnosť od západu pribudne a neskôr sa miestami vyskytne aj sneženie. Viac oblačnosti a sneženia bude aj v nedeľu, trochu sa zmiernia aj mrazy, najmä v západnej polovici územia,“ priblížil Šinger.

V sobotu ráno nie je podľa jeho slov úplne vylúčené, že v horských dolinách a kotlinách sa môže ojedinele ochladiť až mínus 25 stupňov Celzia. „Táto hodnota teploty sa u nás každú zimu pravidelne nevyskytuje. Za posledných 15 zím sme túto hodnotu namerali v deviatich z nich aspoň na jednej stanici, no v posledných desiatich zimách sme zaznamenali len jednu, v ktorej bol viac ako jeden takto studený deň,“ zhrnul Šinger.

Slovensko čelí extrémnej zmene
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: TASR)

Zvýšené lavínové nebezpečenstvo

„V popoludňajších hodinách bude sneh vplyvom ďalšieho sneženia na strmých svahoch len mierne až slabo spevnený. Uvoľnenie lavín je možné už pri malom dodatočnom zaťažení obzvlášť na vetrom nafúkaných južných až východných svahoch. Predpokladajú sa aj lavíny z nového prachového snehu,“ upozornil. Za posledných 24 hodín podľa neho napadlo od päť do 15 centimetrov nového prachového snehu, za poslednú periódu do 30 centimetrov.

Cez naše územie bude dnes postupovať oklúzny front spojený s tlakovou nížou. Ráno bolo na hrebeňoch hôr zamračené, hmlisto a snežilo. Teplota vzduchu sa pohybovala od mínus 11 do mínus štyroch stupňov Celzia. Na hrebeňoch Tatier fúkal búrlivý vietor prevažne severozápadných smerov s rýchlosťou do 15, v nárazoch do 30 metrov za sekundu.

Sneh je vplyvom severozápadného vetra previaty na záveterné, prevažne južné až východné svahy. Vplyvom veľmi silného vetra sa na hrebeňoch vytvorili snehové preveje a jazyky, pod hrebeňmi sa môžu vyskytovať nebezpečné snehové vankúše a dosky. Povrch snehu tvorí vo väčšine prípadov prachový sneh. Na niektorých miestach je sfúkaný až na podkladovú ľadovú vrstvu.

Na horách je veterno a sneží

Na horách je dnes oblačné počasie so snežením, vo vyšších polohách veterno. Nie je vylúčená odstávka niektorých prepravných zariadení. Počas dňa má pripadnúť na slovenské  zjazdovky 5 – 10 cm prachového snehu, v niektorých lokalitách na severe Slovenska 10 až 20 cm. Upravené zjazdovky s dobrými až veľmi dobrými podmienkami ponúka okolo sto  zimných areálov. 

Zdroj: Vt.sk, Solisko
Zobraziť galériu (15)
Zdroj: Vt.sk, Solisko

Najviac snehu je v Lomnickom sedle -  1,2 m, 90 až 110 cm snehu hlásia Roháče – Spálená a Zuberec – Janovky,  60 až 90 cm snehu je v Liptovskej Tepličke, 50 až 80 cm na Kubínskej holi, 70 až 80 cm na Remate. Na väčšine svahov sa však nachádza 30 až 60 cm zväčša technického snehu, na juhozápade 25 až 30 cm. Dobré lyžiarske podmienky na našich zjazdovkách sa vzhľadom na predpovede počasia udržia minimálne do konca zimných prázdnin.

Zima dorazila aj do iných kútov Zeme. Sneh aktuálne prekvapil aj obyvateľov Afganistanu, kde vylákal deti z predmestia Kábulu na guľovačku. Pod snehom sa však ocitol aj stredomorský ostrov Cyprus. Studený front sem priniesol výdatné dažde a v horách husté sneženie a nízke teploty.

Sneh v Afganistane
Zobraziť galériu (15)
Sneh v Afganistane  (Zdroj: TASR/AP)

Sneh v Afganistane
Zobraziť galériu (15)
Sneh v Afganistane  (Zdroj: TASR/AP)

Lyžiari na Cypre
Zobraziť galériu (15)
Lyžiari na Cypre  (Zdroj: TASR/AP)

 

Viac o téme: DopravaPočasie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu