Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Slováci, pozor: Platí výstraha 1. stupňa, hrozí vietor, záveje a snehové jazyky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal dnes výstrahu prvého stupňa pre Banskobystrický, Prešovský a Žilinský kraj pred vetrom, snehovými jazykmi a závejmi. Pred závejmi a jazykmi varuje aj v Košickom kraji až do 18.00 h. Informuje o tom na svojej internetovej stránke.

SHMÚ varuje, že miestami v polohách od približne 1500 m sa očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 90 - 115 km/h. "Táto rýchlosť predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Predpokladaná rýchlosť vetra je v danom ročnom období a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu," uvádzajú meteorológovia.

Na východe je možná  tvorba snehových jazykov

Všetky sledované úseky diaľnic a rýchlostných ciest na území Slovenska sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne suchý až mokrý. Na úsekoch rýchlostných ciest R3 Trstená - Tvrdošín a R4 Svidník sa na vozovke miestami nachádza vrstva kašovitého snehu hrúbky 2 cm.

Cesty I., II., a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý, v hornatejších oblastiach a na východe sú vozovky pokryté vrstvou čerstvého, kašovitého až utlačeného snehu do 5 cm. Na ceste II/526 hr. okr. DT/PT - Kokava nad Rimavicou a na cestách nižších kategórií v okolí Považskej Bystrice sa na vozovke miestami nachádza zľadovatený sneh do 1 cm.

Horské priechody (HP) sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne suchý až mokrý, okrem HP Zbojská, kde sa na vozovke miestami nachádza zľadovatený sneh do 1 cm a HP Súľová, Podspády, Fačkov, Grajnár, Pusté Pole, Čertovica, Vernár, Besník, Branisko, Kremnické Bane, Cukmantel, Veľké Pole, Vrchslatina, Dobšiná a Huty, kde je vozovka pokrytá vrstvou čerstvého až utlačeného snehu do 4-5 cm. Na HP Herlianske Sedlo sa na vozovke nachádza čerstvý sneh hrúbky 5-10 cm.

Upozornenie pre vodičov

Vyhlásený I. situačný stupeň pre okres Poprad, Kežmarok a Levoča z dôvodu pretrvávajúceho silného sneženia a silného vetra.
Pozor na tvorbu snehových jazykov a závejov v okresoch Prešov, Poprad, Kežmarok, Levoča, Bardejov, Stará Ľubovňa a Sabinov.
Pri nízkych teplotách je na mokrých a vlhkých vozovkách, na mostoch a pri vodných tokoch zvýšené riziko výskytu námrazy a poľadovice!!!

Pre vozidlá nad 10 m je uzatvorený HP Šútovce a úsek cesty I/64 medzi Nitrianskym Pravnom a Fačkovským sedlom.
Na ceste II/584 v úseku Srdiečko - Bystrá je nutné použiť snehové reťaze pre všetku dopravu.
Cesta II/576 - Herlianske sedlo je v zimnom období neudržiavaná.

HP Kremnické Bane platí úplná uzávierka cesty I/65 v km 91,700 - 96,200 do 20. októbra 2017 z dôvodu rekonštrukcie cesty I/65 (zosuv a podmytie cesty).)

Vo Vysokých a Západných Tatrách tretí stupeň nebezpečenstva

Vo Vysokých a Západných Tatrách trvá zvýšené lavínové nebezpečenstvo, t.j. tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Je spôsobené poslednou periódou sneženia sprevádzanou veľmi silným vetrom o sile mohutnej víchrice. Tento stupeň platí obzvlášť pre záveterné svahy s juhovýchodnou, východnou a južnou orientáciou, kde bol sneh vplyvom silného vetra prenášaný. V takýchto miestach sú vplyvom vetra vytvorené snehové vankúše a dosky, ktoré je možné už pri malom dodatočnom zaťažení uvoľniť, obzvlášť na strmých svahoch.

Na hrebeňoch a bezprostredne pod nimi vytvára vietor snehové preveje a jazyky, ktoré sa môžu samovoľne alebo vplyvom zaťaženia uvoľniť. Počas dňa je možné uvoľnenie aj spontánnych lavín. Nový voľný sneh, si zachováva prachový charakter a nie je ešte dostatočne zviazaný s podkladovou vrstvou. Pohyb v takomto teréne treba dôkladne zvážiť , uvedomovať si riziká a rozumieť sa zásadám bezpečného pohybu v lavínovom teréne.

Riziko vzniku lavín vo Fatrách a Nízkych Tatrách je nižšie vzhľadom na menšiu výšku snehovej pokrývky a nižšiu nadmorskú výšku. Tu platí mierne lavínové nebezpečenstvo, t.j. 2 stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Uvoľnenie lavín v týchto horstvách je možné hlavne na záveterných svahoch s juhovýchodnou orientáciou. Aj tu vietor v najvyšších polohách vytváral mohutné preveje a na záveterných svahoch ukladal sneh do vankúšov a dosiek, ktoré je možné uvoľniť hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení.

Tendencia lavínového nebezpečenstva: s predpokladanými nízkymi teplotami v noci zotrvalá

Ráno prevládalo na horách polooblačné počasie s doznievajúcim snežením. Vo všetkých horských oblastiach pretrváva severozápadný vietor o sile víchrice ( v nárazoch až 100 km/h ). Slovensko zasiahla tlaková výš, výrazne sa ochladilo a teploty ráno dosahoval i -18 až -10°C. Za posledných 24 hodín pripadlo do 30 cm nového snehu, za poslednú periódu sneženia pripadlo v najvyšších polohách do 70 cm nového voľného snehu.

Sneh je uložený v teréne veľmi nerovnomerne prevažne na južných a juhovýchodných orientáciách, vplyvom veľmi silného vetra sa na hrebeňoch vytvárajú snehové preveje a jazyky, pod hrebeňmi sa vytvárajú nebezpečné vankúše a dosky. Povrch snehu tvorí vo väčšine prípadov prachový sneh, na niektorých miestach je sneh sfúkaný až na podkladovú ľadovú vrstvu.

Viac o téme: PočasieSnehové jazyky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu