Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

V Liptovskom Mikuláši vystavujú zázračnú ikonu: Vraj dokáže vyriešiť veľký problém Slovenska

Nataša Knjazovic, jej dcéra Anastázia a manžel Jozef s ikonou svätej Petky. Zobraziť galériu (2)
Nataša Knjazovic, jej dcéra Anastázia a manžel Jozef s ikonou svätej Petky. (Zdroj: topky)

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ - V Liptovskom Mikuláši v mestskom múzeu momentálne vystavujú „zázračnú“ ikonu, ktorá by mohla pomôcť vyriešiť slovenský problém bezdetnosti a starnutia populácie. Ide o obraz srbskej svätice, svätej Petky, ktorá je považovaná za patrónku rodiny.

S maľbou je podľa jej autorky spojená jedna zázračná vlastnost - môže pomôcť bezdetným rodičom k vytúženému potomkovi. „Prvýkrát, keď som to počula, povedala som si, že to je taká pekná náhoda. Ale tá náhoda sa zopakovala už päť či šesťkrát. To už si potom človek myslí, že na tom niečo bude. V Srbsku ľudia veria, že táto svätica rodine pomáha dostať dieťa, po ktorom  túži,“ povedala autorka Nataša Knjazovic.

Po prvýkrát po 500 rokoch otvorili údajnú hrobku Ježiša Krista: VIDEO úžasného objavu vo vnútri

S ikonou sa spája autentický príbeh. Jedna srbská rodina nemohla mať deti dlhých 15 rokov. Už sa zmierili s tým, že deti nebudú mať nikdy. „Niekto im dal radu, že by si mali zadovážiť takúto ikonu. Oni si ju kúpili odo mňa a ja som bola úplne prekvapená, keď mi dali vedieť, že mesiac po tom, ako ju mali, už čakajú bábätko. Sprvu som to vnímala ako takú náhodu, vtip. Ale táto žena, keď už dieťa malo dva roky, chcela ďalšie dieťatko. A podarilo sa im, keď som im zhotovila druhú ikonu. To sa potom rozchýrilo a ľudia odo mňa žačali kupovať zázračné ikony – tak si ich nazvali. Podľa mňa sa každá pozitívna myšlienka vracia pozitívne. Mne to vtedy veľmi pomohlo, týmto rodinám to rovnako pomohlo, čiže navzájom sme si pomohli,“ opísala zázračnú moc ikony umelkyňa.

Na vlastné dieťa čakala päť rokov

Ako prezradila tvorkyňa, aj ona na dieťa s manželom čakala päť rokov v čase, keď sa ikonomaľbe nevenovala. „Keďže sa nám vtedy nedarilo mať bábo, povedala som si, že je to možno také znamenie, že sa mám k tomu aktívnejšie vrátiť. Následne prišla Anastázia,“ priznáva Nataša Knjazovic.

Jediný Slovák, ktorý vystavoval v Louvri

Obraz svätej Petky je súčasťou výstavy insitných umelcov, slávnej rodiny Knjazovic. Ján Knjazovic, jeho dcéra Anna a vnučka Nataša predstavujú tri generácie insitných umelcov maliarskej Kovačickej školy. Zakladateľom bol práve najstarší z nich Ján, ktorý je považovaný za najvýznamnejšieho maliara insitného umenia na svete. Mal bohatý umelecký život, jeho obrazy sú vo veľkých múzeách a súkromných zbierkach, a to aj vo Vatikánskom múzeu. Doposiaľ je jediným Slovákom, ktorého obraz bol vystavený v Louvri a jeho dielo „Detský tanec“ bolo uvedené v roku 1974 na poštovej známke Juhoslávie.

„Pre naše mestské múzeum, ale aj pre celé mesto je veľkou poctou hostiť takúto výstavu. Práve v tomto predvianočnom čase, keď témy, ktoré sa zrkadlia na týchto úžasných obrazoch, sú veľmi aktuálne,“ hovorí riaditeľ Múzea Janka Kráľa Jaroslav Hric.

Celá výstava má aj dobročinný rozmer. Keďže súčasťou expozície je aj ikona spomínanej svätice, autorka Nataša Knjazovic sa rozhodla darovať jeden z obrazov na dobročinnú dražbu: „Peniaze z dražby budú použité na podporu našich detských jaslí. Ja sa zároveň veľmi teším, že sme dostali ponuku v našom múzeu inštalovať takúto výstavu insitného umenia. Hlavnými motívmi sú najmä srdiečka a anjeli a aj takýmto spôsobom chceme v adventnom čase priniesť pokoj obyvateľom Mikuláša,“ hovorí primátor mesta Liptovský Mikuláš Ján Blcháč. Autorka Nataša k tomu dodáva: „Vianoce sú obdobím zázrakov, lásky, rodenia a dúfam, že tento príbeh prinesie niečo pozitívne, nejaký malý zázrak.“

Ikona svätej Petky
Zobraziť galériu (2)
Ikona svätej Petky  (Zdroj: topky)

Viac o téme: ZázrakLiptovský MikulášIkona svätej Petky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu