Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Bratislava si uctila obete Slovenského národného povstania: Príhovory chytali za srdce

Pietny akt kladenia vencov pri príležitosti 72. výročia SNP Zobraziť galériu (5)
Pietny akt kladenia vencov pri príležitosti 72. výročia SNP (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Obete Slovenského národného povstania (SNP) si prišli uctiť predstavitelia Slovenskej republiky na dnešnej pietnej spomienke v Bratislave. Účastníci položili vence k pamätníku na Námestí SNP. Na obete spomínali okrem vládnych predstaviteľov aj priami účastníci povstania.

“Aj keď nás od skončenia druhej svetovej vojny delí viac ako 70 rokov, stále medzi nami žije takmer 2000 mužov a žien, ktorí sa osobne zapojili do boja s nacizmom,” povedal podpredseda vlády SR Peter Pellegrini. Tento rok si Slovensko pripomína 72. výročie SNP. „Povstanie patrí k najsvetlejším stránkam našej novodobej histórie,“ povedal tajomník Ústrednej rady Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov Viliam Longauer.

Pietny akt kladenia vencov
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Účastníci spomienky v príhovoroch upozorňovali najmä na nebezpečie nárastu extrémistických síl v Európe a na Slovensku. “V súčasnej dobe, kedy aj v našej spoločnosti narastá podpora extrémistických ideológií, potrebujeme viesť o našej histórii poctivý a otvorený dialóg. Nesmieme zabudnúť na politické chyby, ktorých sa predstavitelia vojnového štátu dopustili,“ dodal Pellegrini. 

Pietny akt kladenia vencov
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Rečníci zdôraznili dôležitosť neustáleho pripomínania odkazu SNP aj dnes. „Ak chceme naplniť to, za čo obetovali naši otcovia a dedovia svoje životy, tak sa musíme postaviť fašizmu dnes. Tí pred nami to mali ťažšie,“ povedal predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo. 

Pietny akt kladenia vencov
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Podľa Longauera môže byť nebezpečná najmä nesprávna interpretácia historických udalostí. „Novodobí neofašisti nikdy nemôžu prekrútiť pravdu o potrebe slovenského ľudu vystúpiť proti hitlerovskému fašizmu a nacizmu. Pochopiť dejinný význam SNP znamená vidieť viac základných faktorov a súvislostí, ktoré potvrdzujú jeho masovosť a cieľavedomosť,“ uzavrel Longauer.

“Každý rok sa tu schádzame, aby sme si tu pripomenuli asi najsvetlejšiu dejinnú kapitolu slovenského národa a to vzopätie voči fašizmu. Každý rok sa tu schádzame, aby sme si pripomenuli, že sloboda  a demokracia nie sú zadarmo. Každý rok si tu uctievame obete a každý rok si dávame sľub, že kedykoľvek sa stretneme s fašizmom, tak sa mu postavíme. Bohužiaľ pravda je taká, že dnes chodia v bagandžiach nie len mladí ľudia, hovoria fašistické pozdravy a dokonca sa tlačia aj do riadenia tohto štátu, prípadne niektorých krajov. Je to pre nás v skutočnosti obrovská výzva, lebo ak chceme  naplniť to za čo obetovali naši otcovia a dedovia svoje životy, ak chceme ten ideál naplniť, tak sa mu musíme postaviť. Lebo len vtedy má zmysel celá tá obeť, ktorú si pripomíname,“ apeloval počas pietneho aktu predseda BSK Pavol Frešo.

Pietny akt kladenia vencov
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Každoročného kladenia vencov pri pamätníku na Námestí SNP a pietneho aktu sa pri príležitosti 72. výročia SNP zúčastnili predseda BSK Pavol Frešo, župní poslanci Roman Maroš, Oliver Solga, Dušan Pekár, podpredseda vlády SR Peter Pellegrini, minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Peter Plavčan, minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Roman Brecely, zahraniční diplomati, zástupcovia Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov ako i účastníci povstania.

„Musím povedať za seba, za svojich spolupracovníkov, ale aj za ľudí v Bratislavskom kraji, že veľmi hlboko cítime, čo všetko museli tí ľudia pred nami obetovať, aby sme žili v slobode a demokracii. Zároveň cítim obrovský nepokoj z toho, že vidíme nástup fašizmu, nástup nenávisti. Hovorím jednu hlbokú pravdu, tí pred nami to mali ťažšie a my sme zodpovední za to, že sa tomu fašizmu postavíme dnes. Skutočne smelo do toho, lebo sloboda a demokracia je teraz v našich rukách,“ dodal Pavol Frešo. 

 

Viac o téme: Bratislava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu