Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Na Záhorí platí zákaz zberu húb a lesných plodov na FOTO: V lese už nepočuť ani vtáčika

Zákaz v záhorských lesoch.
Zákaz v záhorských lesoch. (Zdroj: Facebook/Tomáš Hulík)

BRATISLAVA – Hubári a ochranári sú znepokojení. V záhorských lesoch sa objavilo upozornenie, ktoré varuje pred zberom lesných plodov až do 24. septembra. Dôvodom boli postreky, kvôli ktorým podľa milovníka prírody Tomáša Hulíka v lese nepočuť už ani vtáčika.

„Na Záhorí je asi hubárska sezóna predčasne ukončená... Vďaka postreku Vaztak na ochranu pred listožravým hmyzom tam kape aj nelistožravý hmyz a nie je tam počuť ani vtáčika,“ napísal na Facebook známy slovenský dokumentarista Tomáš Hulík.

Zdá sa, že účinným postrekom proti burinám odzvonilo: EÚ stopla herbicídu licenciu

Chemický postrek má zabrániť ďalšiemu rozšíreniu listožravého hmyzu - húseníc hrebenárky borovicovej. Ako informovala hovorkyňa Ministerstva obrany SR Danka Capáková, kalamitné premnoženie hmyzu ohrozuje borovicový porast na ploche s rozlohou viac ako tisíc hektárov. „Poškodenie stromov vo veku od desať do 100 rokov dosahuje 70 až 100 percent a je tak rozsiahle, že hrozí odumretie veľkého množstva borovicového porastu,“ uviedla hovorkyňa.

Zákaz treba rešpektovať

Dodala, že Vojenské lesy a majetky SR konzultovali situáciu i s ochranármi a nariadený postrek vykonávajú na základe odporúčaných opatrení. S chemickým ošetrením lesného pozemku začali 18. augusta, do 27. augusta postrek aplikujú v katastrálnych územiach Riadok, Obora, Červený kríž a Nivky vo Vojenskom obvode Záhorie. Ide o plochu s rozlohou približne 500 hektárov, pričom nejde o chránené územie. Plocha je vyznačená tabuľami,“ spresnila hovorkyňa.

Po aplikácii postreku je potrebné dodržať 28-dňovú ochrannú dobu pre zber lesných plodov. „Na ploche, ktorá nebola ošetrená postrekom, je možné vykonávať zber lesných plodín za podmienok dodržania ustanovení zákona o vojenských obvodoch tak ako doteraz,“ uviedla Capáková.

...

Viac o téme: PostrekZáhorie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu