Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Neuveriteľný príbeh slovenského Róma, ktorý prežil holokaust: Vďačím za to bryndzovým haluškám

Pamätná doska rómskeho holokaustu
Pamätná doska rómskeho holokaustu (Zdroj: SITA)

BANSKÁ BYSTRICA - V rokoch 1939 až 1945 v Európe zahynulo viac ako 300 000 Rómov. Jeden z najväčších koncentračných táborov, v ktorom boli internované celé rómske rodiny, bol v Auschwitzi-Birkenau. Ako tvrdia historici, likvidácii tábora predchádzalo splyňovanie 2900 rómskych mužov, žien a detí v noci z 2. na 3. augusta 1944, preto sa 2. august stal Pamätným dňom rómskeho holokaustu.

K Pamätníku SNP v Banskej Bystrici prišiel na pietnu spomienku, ktorá sa uskutočnila v utorok, aj 76-ročný Pavol Klinec z obce Dúbravy v okrese Detva, ktorý mal v tom čase štyri roky. Ako hovorí, so svojou matkou a starším bratom prežil vďaka bryndzovým haluškám.

"Je to úsmevné, ale je to tak. Ostal som nažive, ja, matka a starší brat vďaka bryndzovým haluškám. Keď Nemci obsadili našu obec, matka varila halušky. Jeden z Nemcov ich zavoňal. Matka videla, že krúti bajúzmi, tak mu nabrala plný tanier. Nemci vtedy držali stráž na jednom i druhom konci dediny. Strážnik, ktorý ho vystriedal, nás neskôr zobral na istú popravu. Keď sa to strážnik, čo jedol halušky, dopočul, neváhal, rozbehol sa za ním a kričal, to nesmieš, to je katolícka rodina," popísal zážitky preživší dôchodca.

Jeho otec také šťastie nemal. "Bol medzi pätnástimi Rómami z našej dediny, ktorých nacisti v novembri v roku 1944 odviedli na cintorín údajne 'len' kopať hroby pre mŕtvych. O pár dní nato ich všetkých popravili," dodal Klinec.

Viac o téme: Rómysky holokaustPavol Klinec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu