Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Slovenskí vedci začínajú s novým výskumom: Ak sa im to podarí, zbohom bolesť či úzkosť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Vedci Slovenskej akadémie vied (SAV) začínajú skúmať receptory, na ktoré sa viaže morfium. Ich výskum by mohol položiť základ pre vývoj nových liekov proti bolesti, depresii či úzkosti. Informovala o tom Zuzana Vitková zo SAV.

Vedci chcú porovnávať dva typy opioidných receptorov v mozgu. Receptory µ, ktoré boli známe ako prvé a v súčasnosti sa bežne využívajú v klinickej praxi, a receptory ä, ktoré sú stále relatívne málo skúmané. Projekt by mal trvať do konca júna 2020.

"Na µ-opioidné receptory sa viaže morfium, čo je látka, ktorú ľudia poznali a zneužívali už v 19. storočí, a takisto klasický liek proti veľmi ťažkej bolesti. Látky, ktoré cielia na µ-opioidné receptory, majú však silné vedľajšie účinky a sú veľmi návykové," vysvetlila Ľubica Lacinová z Ústavu molekulárnej fyziológie a genetiky SAV.

Signálne molekuly ä-opioidných receptorov by podľa vedcov mohli mať podobne dobré analgetické účinky a upravovať náladu rovnako ako morfium, no bez ťažkých vedľajších účinkov a závislosti. Vedci chcú teraz zistiť, v čom sú rozdielne účinky látok, ktoré pôsobia na tieto receptory, ako fungujú a či je možné použiť ich v budúcnosti ako súčasť liečiv.

"Nedá sa očakávať, že za štyri roky vyvinieme nejaké nové analgetikum alebo antidepresívum, ale ak prispejeme k spoznaniu mechanizmov pôsobenia týchto dvoch receptorov a porovnáme ich, môže to byť jedna zo vstupných informácií pre vývoj liečiv," povedala Lacinová.

Výskum sa zameria na to, ako signálne molekuly oboch receptorov pôsobia na konkrétnu časť mozgu – hipokampus. Ten sa podieľa na tvorbe strednodobej pamäti a na patológii rôznych porúch, napríklad depresii. Vedci budú skúmať aj to, ako vplýva na mozog plodu, keď je samica potkana v gravidite vystavená opiátom.

Na riešení projektu sa budú podieľať aj Ústav experimentálnej farmakológie a Ústav experimentálnej endokrinológie BMC SAV. "Spojili sme sa, aby sme mohli skúmať účinky na troch rôznych úrovniach. Ústavy farmakológie a endokrinológie majú veľké skúsenosti s výskumom na úrovni celého zvieraťa a na tom, ako sa pôsobenie opiátmi prejaví na jeho správaní. My zase skúmame, ako sa mení vzrušivosť v mozgu, keď jednotlivé neuróny v mozgu vysielajú elektrické signály," dodala Lacinová.

Viac o téme: MorfiumLiekyVedecSAV
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu