Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zvíťazili sme nad smrťou!

,,Som po totálnej generálke!“ vraví pred manželkou Martinou (33) šťastný Martin Orosz (35) z Košíc. Zobraziť galériu (3)
,,Som po totálnej generálke!“ vraví pred manželkou Martinou (33) šťastný Martin Orosz (35) z Košíc.

KOŠICE - Ich život visel na vlásku. Ocitli sa v kóme a lekári im nedávali takmer žiadnu šancu na uzdravenie. Balansovali medzi životom a smrťou, no zázračne sa uzdravili a zostali medzi nami. Dojímavé príbehy štyroch kriticky chorých pacientov z východného Slovenska sú prejavom vďaky všetkým obetavým záchrancom.

Martin Orosz (35)
Cítim sa ako po generálke!

„Pred štyrmi rokmi som náhle ochorel. Mal som problémy s trávením, nemohol som jesť ani piť. Zo 105 kíl som schudol na 45,” vraví dnes už uzdravený Košičan Martin Orosz (35), ktorého v umelom spánku udržiavali až dva mesiace! Jeho diagnóza znela pankreatitída a šance na prežitie mal veľmi nízke. „Boli takmer nulové. Prakticky som už bol na onom svete,” hovorí čerstvý otec trojtýždňovej dcéry Lenky, ktorý doteraz absolvoval šesť operácií. Vďaka lekárom a veľkej túžbe žiť sa však dal dokopy. „Som nový človek - po totálnej generálke!” povedal M. Orosz.

 
Zvíťazili sme nad smrťou!
Zobraziť galériu (3)

Rastislav Kostík (33)
V nebíčku ma ešte nechceli

„Na problémy so štítnou žľazou som takmer doplatil životom. Presne pred rokom som upadol do kómy a vrtuľníkom ma previezli do Košíc,“ spomína si údržbár Rastislav Kostík (33) z Hrabušíc. „Som síce veriaci, ale v nebíčku ma ešte asi nechceli. Túžil som žiť a zubatú som odohnal,“ dodal mladý muž, ktorý sa zotavuje z ťažkej choroby. V bezvedomí bol až trikrát, naposledy až šesť dní, na ktoré si však vôbec nepamätá. „Bola mi len zima a cítil som sa veľmi unavený. Keď som sa prebral, donekonečna som si kládol otázku, prečo som vlastne chorý, keď vôbec nepijem ani nefajčím.“


Zvíťazili sme nad smrťou!
Zobraziť galériu (3)

Irena Móréová (41)
Pol hodiny mi nebilo srdce!

„Bolo to hrozné, priam neskutočné, ale skončilo sa to šťastne!” opisuje utrpenie Ireny Móréovej (41) jej muž Gabriel (44) z Beše. Pred dvomi rokmi jeho žena náhle odpadla v záhrade a prestalo jej biť srdce! „Trvalo to vyše pol hodiny. Manželka žije len vďaka duchaprítomnosti suseda, ktorý ešte pred príchodom sanitky začal s masážou srdca a umelým dýchaním,“ rozpráva G. Móré, ktorého manželka po tejto príhode „zabudla“ hovoriť po slovensky. V košickej nemocnici potom ležala v kóme ešte asi tri týždne.


Zvíťazili sme nad smrťou!
Zobraziť galériu (3)

Zuzana Kajlová (29)
Mŕtvi ju volali k sebe...

„Dcére sa tesne pred pôrodom začali tvoriť krvné zrazeniny,” povedala nám Košičanka Veronika Kočišová. Už štyri roky sa stará o dcéru Zuzanu Kajlovú (29), ktorá už medzi nami vlastne nemala byť. Jej stav bol podľa lekárov beznádejný. „Po pôrode sa mi veľmi ťažko dýchalo a odrazu som na šesť týždňov upadla do kómy. Ocitla som sa v akejsi priepasti. Videla svojho otca i babičku, ktorí už zomreli. Volali ma k sebe, ale chcela som byť naďalej so svojou malou dcérkou Tamarkou,“ spomína si na zážitky v kóme Zuzana, ktorá pred ochorením pracovala v banke. Po náhlej príhode dnes ťažšie rozpráva a chodí len o palici.


BOLI TO BEZNÁDEJNÉ PRÍPADY

„Stav všetkých štyroch pacientov bol takmer beznádejný. Postupne im zlyhávali viaceré životne dôležité orgány. Dýchali za nich len podporné prístroje, no liečba zabrala. Z najhoršieho sa dostali aj vďaka neochvejnej túžbe. V prípadoch kómy sa občas stáva, že zabudnú hovoriť po slovensky, a rozprávajú len rečou, ktorú sa naučili ešte v detstve,“ uviedla Monika Grochová, primárka kliniky anestéziológie FN L. Pasteura v Košiciach, na ktorej liečili všetkých štyroch pacientov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu