Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Peňaženky Slovákov tento rok draho zaplačú: TOTO je účet, ktorý by mal každý vidieť!

Za služby štátu si zaplatíme tento rok viac. Zobraziť galériu (7)
Za služby štátu si zaplatíme tento rok viac.

BRATISLAVA - Kde končia naše dane? Za čo platíme štátu najviac a koľko sme mu zaplatili minulý rok? Slovenskí ekonómovia na tieto otázky našli odpoveď. Vypočítali, koľko presne zaplatí každý Slovák za služby štátu. Z výpočtov vychádzajú zlé správy. Politici sa nevedia uskromniť - za služby štátu platíme viac a viac sme aj zadlžení.

Ekonómovia z inštitútu INESS pripravili pre Slovákov účet za služby štátu. Ten má slúžiť na to, aby si ľudia pozreli, kam putujú ich dane a ako s nimi politici nakladajú. "Jednoduchou formou ilustruje, koľko každý občan Slovenska zaplatí za jednotlivé služby štátu," tvrdia ekonómovia s tým, že suma sa vzťahuje na každé batoľa, pracujúceho, či invalidného dôchodcu. Koľko teda zaplatil za rok 2015 v priemere každý z nás? 5 657 eur.

Pozrite si, za čo a koľko platíte štátu
Zobraziť galériu (7)
Pozrite si, za čo a koľko platíte štátu  (Zdroj: INESS)

Prepočtom na jedného občana chceli ilustrovať, kam putujú peniaze daňovníkov. "Zároveň však táto forma umožňuje ľahko si spočítať, o koľko by sa musela zvýšiť daňová záťaž na jedného občana, keby mali byť napríklad starobné dôchodky zvýšené o 10%."

TOP 5 najdrahších služieb

Starobné dôchodky - 996 eur

Zdravotná starostlivosť - 710 eur

Základné vzdelanie - 257 eur

Cesty - 221 eur

Podpora rodiny (prídavky a príspevky) - 212 eur

Účet sa zvyšuje

Za rok 2015 zaplatil za služby štátu každý Slovák 5 254 eur. V tomto roku je to až o štyri stovky viac. "Každý občan Slovenska by mal v tomto roku zaplatiť za služby štátu o 403 eur viac ako mal zaplatiť podľa rozpočtu minulého roka," hodnotia analytici.

Peňaženky Slovákov tento rok
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

Rastie aj dlh

Rastie nielen účet za služby štátu, ale aj celkové zadlženie. Inštitút INESS upozornil aj na tento fakt. "To, čo človek neuvidí na výplatnej páske ani v tomto prepočte, je nárast verejného dlhu. Na každého obyvateľa pripadne ku koncu roku dlh 7 750 eur, čo znamená medziročný rast o 208 eur, oproti skutočnosti za rok 2015," informujú autori.

Najviac ide na dôchodky

Čo najviac financujú Slováci? Pri pohľade na bloček je to jasné - dôchodky. "Pohľad na bloček ukazuje, že najväčšia časť našich platieb do štátnej pokladnice, konkrétne 996 eur, slúži na financovanie starobných dôchodkov." Medziročne vzrástol aj tento výdavok. Až o 60 eur viac zaplatíme tento rok viac.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

Drahé je aj zdravotníctvo

Ekonómovia informujú, že najviac bežného Slováka stojí zdravotníctvo. "V tesnom závese (za dôchodkami - pozn. red.) stojí financovanie zdravotníctva," vypočítavajú analytici a dodávajú, že "pričom v tejto sume nie sú zahrnuté platby, ktoré občania zaplatia priamo v lekárňach, či u lekárov."

Na rakovinu hrubého čreva
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

Vlaky nie sú zadarmo

Bežný Slovák sa skladá aj na "vlaky zadarmo" pre dôchodcov a študentov. Ročne každého vyjdu výdavky okolo železníc na takmer dve stovky. "Aj tento rok každý z nás na financovanie prevádzky či výstavby zaplatí železničných 173 eur," zhodujú sa ekonómovia z inštitútu INESS.

Vlaky InterCity končia, nahradia
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: android)

Viac o téme: EkonómoviaInessCena štátu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu