Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Megaškandál v zdravotníctve: Milióny na maséra! Obrába aj manželky smerákom, pýta sa Sieť

Zuzana Zvolenská a Viliam Čislák. Zobraziť galériu (6)
Zuzana Zvolenská a Viliam Čislák. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Neštítia sa pred ničím. Ani pred pochybným biznisom v zdravotníctve, kde pre bežných pacientov chýbajú peniaze. Bez hanby je aj lekár bez zamerania, ktorý vyciciaval štát o milióny eur. Stačilo mu na to vplyvné politické pozadie a za noc sa stal milionárom. Masér teda zarobil toľko, čo 250 zdravotných sestier za rok. Ako je to možné?

Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) platí masérovi výšku ročného platu 250 sestier. "Vláde sa podarilo nájsť maséra, ktorého služby si cení rovnako," skonštatoval dnes šéf #Siete Radoslav Procházka. Strana upozornila, že za súčasnej vlády sa mimoriadne začalo dariť lekárov Pavlovi Kostkovi, ktorý na svojich klinikách v Spišskej Belej, ale aj v Bratislave, Nitre, Žiline a Banskej Bystrici poskytuje masáže či rehabilitácie.

Neuveriteľný biznis

Ešte v roku 2010 mala jeho firma tržby necelých 50 tisíc eur ročne a nulový zisk. No v roku 2012, po nástupe bývalej ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej a za čias panovania Marcela Foraia vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni, sa tomuto lekárovi začalo neuveriteľne dariť. Kostka mal v roku 2012 obrat asi 140 tisíc eur, v roku 2014 to už bolo vyše 1,4 milióna eur. Inými slovami, za dva roky zvýšil tržby až 10-násobne.

Sama ministerka za Kostku lobovala
Zobraziť galériu (6)
Sama ministerka za Kostku lobovala  (Zdroj: SITA)

Rovnako mal vzrásť jeho zisk, a to z 8 tisíc na 794 tisíc eur. "Pán Kostka zažil vzostup, oproti ktorému je teta Anka úplný amatér," poznamenal Miroslav Beblavý. Podľa jeho informácie využívajú služby Kostkových zariadení manželky ministrov, s viacerými členmi vlády mal byť zároveň videný na káve.

Lobing od ministerky zdravotníctva

Zázračný obrat nastal až po tom, čo VšZP zazmluvnila jeho kliniky v objeme 3,2 milióna eur. Podarilo sa mu tiež "zázračne" vybaviť prenajatie priestorov od inštitúcií, ktoré sú podriadené priamo ministerstvu zdravotníctva. Sama ministerka Zvolenská sa mala podľa Beblavého podieľať na lobovaní za prenajatie priestorov pre Kostku.

Jedna z kliník Pavla Kostku
Zobraziť galériu (6)
Jedna z kliník Pavla Kostku  (Zdroj: Facebook)

Daňovníci platia za to, čo nikde inde vo svete

Kostkove kliniky podnikajú v poskytovaní fyziatrie, balneológie a liečebnej rehabilitácii. Na tom sa však takto rozprávkovo zarobiť nedá, keďže napríklad poisťovňa Dôvera prepláca aj za náročné úkony maximálne 5 eur. "Biznismodel „kliniky“ Kostka je totiž postavený na tom, že Pavol Kostka si vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni vybavil samostatný, unikátny kód výkonu zdravotnej starostlivosti pod názvom „cielená dlhodobá terapia – CDT00“. Inými slovami, štátna VŠZP platila Kostkovi za niečo, za čo neplatí nikomu inému na svete," informujú politici Siete.

Sieťari odhalili ďalšiu kauzu v zdravotníctve
Zobraziť galériu (6)
Sieťari odhalili ďalšiu kauzu v zdravotníctve  (Zdroj: archív)

Štandard predávajú za horibilné sumy

V zmluvách so VšZP to má Kostka ošetrené tak, že za klasické úkony zabalené do pozlátka, inkasuje neuveriteľné sumy. Pre ilustráciu si predstavte, "že by ste si v obchode kúpili 2 horalky a 1 fľašu minerálky, ale obchod to predával ako balík „Cielená výživa pre život“ a naúčtoval za to 15 euro." Navyše, Kostkovi činnosť jeho kliník zabezpečuje garant MUDr. Gregor Sinay, ktorí vďaka diere v zákone môže ručiť za viac ako jednu kliniku.

Ako funguje tento biznis v praxi, dosvedčil jeden človek z tímu Sieťarov. Za hodinku a pol, kde pacienta ošetrili, vymasírovali a kde absolvoval štandardné úkony (otočte hlavou doľava/doprava), si od VšZP Kostkova klinika vyúčtovala 45 eur. Od pacienta si navyše namieste vypýtali ešte 10 eur, dokopy teda 55 eur. Rozdiel je v tom, že keby bol pacient poistencom inej poisťovne, zarobila by v prípade Unionu alebo Dôvery iba 20 eur a nie 55 ako v prípade maséra Kostku.

Megaškandál v zdravotníctve: Milióny
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook)

Dno slovenskej chobotnice

Mesiac po odchode Marcela Foraia prijala VšZP dodatok, ktorý zrušil "zaobaľovanie" bežných úkonov do nového šatu. Čo je však zarážajúcejšie, prijal sa iný dodatok, podľa ktorého sa Kostkove úkony na klinikách zazmluvnili na vyššie spomenutých 3,2 milióna eur. S detailom, že po novom musí vykázať viac úkonov.

Podľa Beblavého zdrojov Kostku videli s niektorými ministrami zdravotníctva na káve. Dokonca niektoré manželky členov vlády sa chodia masírovať do Kostkových kliník. Politik právom hovorí o totálnom dne. Na záver mala mať firma podľa vlastných dokumentov ku koncu roka 2014 až 380 tisíc eur v hotovosti. Preto je na mieste otázka - pre koho boli určené?

Viac o téme: Radoslav ProcházkaMiroslav Beblavý#SieťPavol Kostka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu