Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

SPRÁVA DŇA Štrajk učiteľov, VIDEO z demonštrácie: Minister sa im vysmial a utiekol z tlačovky

Štrajk podporuje viac ako tisíc učiteľov, študentov a rodičov priamo na námestí. Zobraziť galériu (47)
Štrajk podporuje viac ako tisíc učiteľov, študentov a rodičov priamo na námestí.

BRATISLAVA - Napätie medzi ministrom školstva a nespokojnými učiteľmi stúpa. Do sporu sa vložil aj premiér Fico, ktorý odhodlaným učiteľom odkázal, že už pre nich nič neurobí. O tom, že atmosféra pred veľkým štrajkom hustne, svedčia aj slovné prestrelky medzi obidvomi stranami. Učitelia tvrdia, že minister zastrašuje riaditeľov škôl, aby sa nezapojili do štrajku. Ten im vracia úder a odkazuje, že ich požiadavky sú bizarné a chaotické.

Do štrajku dnes o 11.00 hodine vstúpilo 11-tisíc učiteľov zo 731 škôl. Do Bratislavy prišlo učiteľov podporiť asi 1500 ľudí.

Tu je zoznam škôl, ktoré sa rozhodli zapojiť do štrajku

Dotkne sa vás nejako štrajk? Podporujete učiteľov? Napíšte nám na tipy@topky.sk, čo si o proteste myslíte!

Štrajk bude tento týždeň pokračovať, sledujte situáciu s nami.

Štrajk učiteľov 25.1.2016

17:15 Na Gymnáziu Ivana Kraska v Rimavskej Sobote sa dnes do štrajku zapojilo 16 pedagógov z celkového počtu 26. Ako informoval riaditeľ školy Ján Čeman, chod školy sa podarilo zabezpečiť v obmedzenom režime.

16:55 Úrad Košického samosprávneho kraja (KSK) informoval, že priemerný plat pedagógov na stredných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti KSK bol v roku 2015 na úrovni 1049 eur. Na 63 stredných školách, ktorých zriaďovateľom je KSK, pôsobí 2526 pedagógov. V roku 2014 bol ich priemerný plat 1000 eur, v minulom roku vzrástol o 49 eur. 

16:40 Podľa strany SaS je štrajk učiteľov legitímny prostriedok, ako poukázať na dnešný stav školstva. "Štrajk nie je len o tom, aby učitelia mali viac peňazí, ale najmä o snahe zastaviť desaťročie trvajúce prešľapovanie slovenského školstva na mieste," uvádza strana SaS.

16:20 Štrajkujúcich učiteľov a naplnenie ich požiadaviek podporuje aj Slovenská občianska koalícia (SKOK!). Predseda strany Juraj Miškov považuje týchto učiteľov za hrdinov, ktorí čelia nátlaku zo strany vlády i časti svojho okolia. „Viem, že mnohým z učiteľov sa vyhrážali, priamo či nepriamo, na mnohých bol vytváraný nátlak, aby sa do štrajku nezapojili. Odkazujem tým, ktorí štrajkujú: Buďte na seba hrdí. Nepodľahnite nátlaku na škole. Nerobíte to pre seba, ale budúcnosť Slovenska, pre deti všetkých z nás. Vzdelanie musí byť prioritou. Ako rodič vám fandím,“ povedal Miškov. 

16:15 Dnešný protest učiteľov nie je len o ich ohodnotení, ale aj o tom, čo v najbližších rokoch vychováme z našej najmladšej generácie, tvrdí to strana SDKÚ-DS. „Tisícky štrajkujúcich učiteľov dnes síce poukázali na svoje zúfalé postavenie. No celoslovenská vlna hnevu a frustrácie je dôsledkom celého kontextu vzdelávacie systému na Slovensku,“ uviedol predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo. 

15:48 Draxler po niekoľkých otázkach novinárov ukázal titulnú stranu nemenovaného bulvárneho denníka a miestnosť opustil.

15:41 "Zo sociálnej poisťovne bolo odhlásených 6969 zamestnancov," informoval na brífingu minister školstva Juraj Draxler. Doplnil, že do štrajku sa zapojilo 179 škôl, čo predstavuje 2,66% z celkového počtu škôl, pričom najviac ich bolo v Bratislavskom kraji, a to 7%, najmenej v Prešovskom kraji, iba 0,3%. "Chcem poďakovať učiteľom, ktorí zostali pri deťoch a nenechali sa zatiahnuť do tejto politickej hry," zdôraznil Draxler.

SPRÁVA DŇA Štrajk učiteľov,
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: SITA)

15:36 Žiadne negatívne ohlasy od rodičov detí, ktorých škola vstúpila do štrajku a je dnes zatvorená, bratislavské mestské časti nehlásia. Rodičia si dosiaľ u samospráv len overovali informácie zverejnené na weboch. Niektoré mestské časti odkazujú, že právo na štrajk učiteľov rešpektujú.

15:24 V Banskobystrickom samosprávnom kraji je do štrajku v okresoch Banská Bystrica zapojených z celkového počtu 554 stredoškolských učiteľov 95, vo Veľkom Krtíši zo 100 učiteľov štrajkuje 40, v Banskej Štiavnici zo 69 pedagógov 24 a v okrese Brezno je to 18 z celkového počtu 136 stredoškolských učiteľov.

15:07 "Nečakal som, že príde až toľko kolegov, toľko ľudí. Zaplnili sme námestie, zaplnili sme cesty. Myslím si, že celá spoločnosť si musela všimnúť, že sa tu niečo deje a že učitelia povstali, že konečne chcú zmenu, už nechcú sľuby. A chceme zmenu teraz," zdôraznil Vladimír Crmoman.

14:54 Do dnešného štrajku učiteľov sa v Prešovskom kraji podľa údajov na stránke organizátorov protestov Iniciatívy slovenských učiteľov www.isu.sk zapojilo 34 školských zariadení. Deti zo škôl v Novákoch a Nitrianskych Sučanoch trávili dopoludnie v školských kluboch.

SPRÁVA DŇA Štrajk učiteľov,
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: SITA)

14:36 Minister školstva Juraj Draxler ohlásil, že sa k štrajku učiteľov vyjadrí dnes o 15:30 hod.

14:29 Požiadavkám slovenských učiteľov rozumejú aj politické strany #Sieť, SNS a SaS. "Rozumieme učiteľom, ktorí štrajkujú, vážime si ich prácu, ale sme presvedčení, že súčasný štrajk nevyrieši celý súbor problémov a neprinesie systémové zmeny, lebo je krátko pred voľbami," povedal prvý podpredseda mimoparlamentnej SNS Jaroslav Paška.

14:24 Dnes sa malo podľa niektorých informácií konať aj protestné zhromaždenie košických učiteľov pri Dolnej bráne od 10,00 hodiny. Nakoniec sa však nekonalo.

Štrajk učiteľov
14:21 Ostrý štrajk, ktorý sa dnes začal, sa ešte nekončí. Ako dnes povedal Branislav Kočan z Iniciatívy slovenských učiteľov, v akcii vydržia do konca. Pripomenul pritom, že v stredu 27. januára bude ďalšie protestné zhromaždenie v Leviciach a potom, ak bude treba, pôjdu učitelia do ulíc opäť. 

14:12 Štrajk bude pokračovať aj zajtra, isté bratislavské kníhkupectvo pozvalo učiteľov na šálku kávy, aby sa mohli dohodnúť na ďalšom programe. "Pozývame všetkých štrajkujúcich učiteľov na diskusno-štúdijné dopoludnie, ktoré sa uskutoční v kníhkupectve Martinus na Obchodnej ulici v Bratislave," píše sa na stránke.

SPRÁVA DŇA Štrajk učiteľov,
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: SITA)

14:09 Základné školy v Trnavskom kraji nemali povinnosť hlásiť štrajk na odbor školstva Okresného úradu v Trnave, preto presná štatistika zatvorených škôl nie je k dispozícii. Z 51 stredných škôl štrajkujú pedagógovia v deviatich. Úplne zatvorené zostali tri stredné školy v Dunajskej Strede, v ďalších šiestich riešia situáciu náhradným vyučovaním.

14:06 Prázdne lavice dnes pre štrajk učiteľov ostali aj v Strednej odbornej škole (SOŠ) v Žarnovici. Z 22 pedagogických zamestnancov, ktorí na škole pracujú, sa do štrajku zapojilo 21 z nich. "Ideme podľa pokynov ministerstva školstva, čiže sme sa odhlásili z poisťovní a samozrejme ideme bez mzdy," skonštatoval riaditeľ školy Stanislav Hlavna.

SPRÁVA DŇA Štrajk učiteľov,
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: SITA)

13:59 Rodičia podporujú aktivity pedagógov, ktorí sa rozhodli dnes vstúpiť do ostrého štrajku, a plne ich akceptujú. Tvrdí to bratislavská mestská časť Rača. Podľa samosprávy to dokazuje aj situácia v tunajšej Materskej škole na Plickovej ulici. "V prípade dnešného voľna v materskej škole si rodičia ochotne nechali deti doma a škôlka nemusela organizovať náhradný program alebo presun detí do iných škôlok," povedala hovorkyňa starostu Rače Eva Miklánková.

13:51 Do Bratislavy dnes zavítalo značné množstvo učiteľov a ich podporovateľov. Štrajkovalo sa však aj inde, počet štrajkujúcich škôl v Nitrianskom kraji sa počas víkendu takmer zdvojnásobil. 

Celý pochod štrajkujúcich učiteľov, študentov, rodičov a občanov. Bratislava, 25.1.2016

Posted by Martin Poliačik on 25. január 2016

V obmedzenom režime prebiehal vyučovací proces na Gymnáziu Andreja Vrábla v Leviciach a s osobitným rozvrhom pre 1. až 4. ročník fungovalo Gymnázium v Topoľčanoch.

SPRÁVA DŇA Štrajk učiteľov,
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: SITA)

13:26 Program dnešného štrajku sa končí, učitelia, študenti aj rodičia, ktorí túto myšlienku podporili, sa pomaly rozchádzajú.

SPRÁVA DŇA Štrajk učiteľov,
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: topky)

13:20 Podľa prítomných policajtov je učiteľov približne 1500. Keď dočítajú výzvu politikom, demonštrácia by sa mala skončiť. 

13:10 V parlamente je ticho. Poslanci majú totiž ešte vianočné prázdniny. Od polovice decembra do 1. februára. Vtedy začne prvá tohtoročná schôdza.

13:07 K mikrofónu sa postavil odborár Kočan. "Tento štrajk je mentom pre politikov," vyhlásil.

13:00 Dav skanduje "Hanba, hanba!"

SPRÁVA DŇA Štrajk učiteľov,
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: SITA)

SPRÁVA DŇA Štrajk učiteľov,
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: SITA)

12:59 Pred parlamentom sa k protestujúcim pripojili aj opoziční politici, napr. Martin Poliačik a Peter Osuský.

12:58 Aktuálna situácia v Košiciach. Viac sa dočítate v tomto článku.

12:55 Nespokojný dav protestujúcich učiteľov, študentov, rodičov, sestier a ľudí, ktorí štrajk podporujú, dorazil pred parlament.

SPRÁVA DŇA Štrajk učiteľov,
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: topky)

SPRÁVA DŇA Štrajk učiteľov,
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: SITA)

12:53 Iniciatíva košických učiteľov (IKU) naplánovala verejné stretnutie na podporu štrajkujúcich učiteľov. Uskutoční sa vo štvrtok 28. januára o 15.00 h na Hlavnej ulici pri Dolnej bráne, pred Štátnou vedeckou knižnicou. 

12:45 Počas cesty demonštranti pískajú, trúbia a zvonia na zvončekoch.

12:40 Niekoľkotisícový dav precháza okolo prezidentského paláca smerom k budove parlamentu. Kričia: "Chceme progres, chceme zmenu."

SPRÁVA DŇA Štrajk učiteľov,
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: SITA)

12:33 Do dnešného štrajku sa podľa údajov aktualizovaných dnes o 11.44 h na stránke ISU zapojilo 11.526 učiteľov zo 740 škôl.

SPRÁVA DŇA Štrajk učiteľov,
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: SITA)

12:31 NITRA V obmedzenom režime sa vyučuje napríklad na Základnej škole kniežaťa Pribinu v centre Nitry, kde sa do štrajku zapojila len časť učiteľov. Ako oznamuje škola na svojej internetovej stránke, žiaci prvého stupňa budú mať denne štyri vyučovacie hodiny, žiaci druhého stupňa päť hodín. V školskej družine zrušili rannú službu, žiaci môžu prísť do školy od 7:30.

SPRÁVA DŇA Štrajk učiteľov,
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: SITA)

12:30 NITRA Viaceré školy aj škôlky v Nitre dnes zostali pre štrajk učiteľov zatvorené. Zatvorené dnes zostalo napríklad Gymnázium svätého Cyrila a Metoda, rovnako aj Základná škola svätého Svorada a Benedikta a Materská škola svätých anjelov strážcov, ktoré sa nachádzajú v spoločnom areáli na Farskej ulici. Do štrajku sa zapojilo spolu 61 pedagógov týchto škôl.

SPRÁVA DŇA Štrajk učiteľov,
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: SITA)

12:28 Námestie SNP Vyše dvojtisícový dav, ktorý každou minútou rastie, sa pripravuje na pochod k parlamentu.

SPRÁVA DŇA Štrajk učiteľov,
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: SITA)

12:27 Námestie SNP - Dav spieva známu študentskú hymnu Gaudeamus Igitur.

12:26  Na východe krajiny sa do štrajku zapojili pedagógovia viac ako 90 škôl z celkového počtu 2089 materských, základných a stredných škôl. Do protestnej akcie sa teda mnohí neprihlásili. Ide napríklad o pedagógov Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Michalovciach.  

12:25 Námestie SNP -  Dav skanduje "Chceme zmenu"

SPRÁVA DŇA Štrajk učiteľov,
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: SITA)

12:23 Jednou z dvoch stredných škôl v Prešovskom kraji, kde sa pre dnešný štrajk učiteľov nevyučuje, je gymnázium vo Vranove nad Topľou.

Na vranovskom gymnáziu sa do štrajku učiteľov zapojilo 26 z celkového počtu 36 pedagógov. Protestná akcia na škole bude iba počas dnešného dňa. V utorok tu riadne obnovia vyučovací proces. Ďalšou strednou školou v kraji, kde majú dnes pre štrajk žiaci náhradný program, je Stredná umelecká škola v Prešove.

12:21 Podľa odhadov organizátorov ich do hlavného mesta prišlo viac ako 2000, a to napríklad z Košíc, Žiliny, Banskej Bystrice či Nitry, Trnavy a Bratislavy. Zatvorených dnes zostalo podľa organizátorov 301 škôl.

SPRÁVA DŇA Štrajk učiteľov,
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: SITA)

12:19 Za mikrofón sa teraz postavila sestra Lazarová, ktorá sa pridala k protestujúcim učiteľom. "Musíte vydžať, podporujeme vás," vyhlásila. Dav sa pridáva a skanduje vydržať, vydržať!

strajk
Zobraziť galériu (47)

12:18 "Ak budeme jednotní, nik nás neporazí. Dôležité je vydržať," vyhlásila Kavecká.

12:17 Predstavitelia opozičných strán štrajk učiteľov podporujú. Za protestujúcich sa dnes postavili politici z Mosta-Híd, KDH, OĽaNO, SDKÚ-DS či mimoparlamentnej strany SKOK. 

12:12 "Pán premiér, postavte sa k tomu ako chlap a riešte problémy," vyzývajú učitelia Roberta Fica. Ľudia skandujú slovo "hanba". Podporu učiteľom prišli vyjadriť aj prezidentka komory sestier Iveta Lazorová a Monika Kavecká zo sesterského odborového združenia: "Vážime si vás, že ste neodišli za lepšími platmi do zahraničia, sme s vami."

12:08 Svoj príhovor si Peter Visolajský usilovne pripravoval už v garážach.

SPRÁVA DŇA Štrajk učiteľov,
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: topky)

12:04 Mesto Považská Bystrica uznáva a rešpektuje ústavné právo učiteľov na štrajk, a preto do týchto aktivít nezasahuje, nevydáva žiadne pokyny ani žiadne odporúčania.

strajk
Zobraziť galériu (47)

11:59 "Bez rodičov sa zásadná zmena v školstve nepodarí, podporte tento štrajk. Ukážme, že dokážeme podporiť štrajk. Celá moja rodina je tu a podporuje ho," pokračuje známy spisovateľ za obrovského potlesku davu s tým, že zosmiešnil aj konanie vlády. "Vláda učiteľom varí dobre nechutný guláš, guláš z populizmu a prázdnych sľubov, pridali aj omrvinky, dochucujú zastrašovaním," dodal. 

11:56 Priestor na vyjadrenie dostal aj Michal Hvorecký: "Školstvo sa konečne stalo veľkou témou Slovenska, napriek tomu, že vláda zastrašuje, balamutí a vyhráža sa. Táto vláda a tento parlament urobili pre dobrých učiteľov veľmi málo."

SPRÁVA DŇA Štrajk učiteľov,
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: topky)

11:51 Z celkového počtu 303 učiteľov z deviatich základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Považská Bystrica sa do štrajku zapojilo 35 pedagógov. Úplne zavreté ostali štyri stredné školy v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja. Na Liptove sa do štrajku zapojilo 30 škôl. V stredných školách so štrajkom v Košickom kraji sa vyučovanie zameriava na maturantov.

SPRÁVA DŇA Štrajk učiteľov,
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: topky)

11:49 K štrajku sa vyjadrujú aj politické strany. Učitelia majú podľa strany Most-Híd právo štrajkovať bez ohľadu na to, či idú voľby, alebo nie. Sú dôležitou súčasťou spoločenského systému. „Ak sa máme seriózne rozprávať o zvýšení ohodnotenia učiteľov, potrebujeme ich na začiatok prestať urážať, pochopiť ich miesto v spoločnosti a poďakovať za všetko, čo pre ňu urobili a robia,“ myslí si zase europoslanec Miroslav Mikolášik (KDH). 

11:46 Učitelia chvália väčšinu riaditeľov, ale aj 70 pedagógov, ktorí sa vzopreli stádovitej väčšine: "Ukázali, ako vyzerajú novodobí rytieri. Jeden z učiteľov z dedinky pri Prešove išiel demonštrovať sám. Riaditeľka mu povedala, že si nájdu náhradu."

11:42 Štrajkujúci učitelia dávajú vysvedčenie vláde: "Demagógia a zastrašovanie: Výborná. Matematika a čítanie s porozumením: Nedostatočná." Učiteľov prišla podporiť aj herečka Zuzana Fialová.

SPRÁVA DŇA Štrajk učiteľov,
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: topky)

11:39 Sebelédi odmieta pristúpiť k neadekvátnej dohode. "Môj podpis nebude figurovať pod žiadnym sociálnym zmierom. My sme pripravení, pán premiér, diskutovať, naprávať..." prihovára sa k Robertovi Ficovi. "Toto neskončí, kým nevyhráme," doplnil.

11:34 Štrajk osobnou účasťou podporujú aj aktivisti z Aliancie Fair Play. Nielen naši reportéri mrznú spolu s učiteľmi. Ľudovít Sebelédi z Nových školských odborov číta požiadavky učiteľov: "Milí naši poslanci, my sme vás naučili čítať, pripli sme vám maturitnú stužku a vy ste na nás zabudli."

SPRÁVA DŇA Štrajk učiteľov,
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: topky)

Učitelia, sme s vami!

Posted by Aliancia Fair-play on 25. január 2016

11:31 Veľmi emotívnu reč spustil Crmoman: "My bojujeme už niekoľko rokov, teraz sme sa dostali do vojny. Našou zbraňou je, že držíme spolu a vydržíme. Napísali mi, že hovorím potichu, ale dnes kričím!" Dav spolu s ním skanduje "Spolu vydržíme!" Napriek dažďu je na Námestí SNP dobrá atmosféra. "Tento štrajk nebude trvať len tri dni, lebo my vydržíme," kričí Kočan.

11:28 Mladá učiteľka na fotografii smutne konštatuje, že ich "kreatívne naučili vyžiť z pár stoviek eur".

SPRÁVA DŇA Štrajk učiteľov,
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: topky)

11:25 Kočan započal akúsi učiteľskú rozcvičku, prítomných učiteľov sa pýta "Kto má dve práce?", "Kto zadarmo doučuje?", "Kto si za vlastné kupuje školské pomôcky?" a nakoniec "Kto má menší plat, ako tvrdí vláda?". Skoro všetci dvíhajú ruky.

SPRÁVA DŇA Štrajk učiteľov,
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: topky)

SPRÁVA DŇA Štrajk učiteľov,
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: topky)

11:22 Kočan podporuje zhromaždenie slovami "Vydržíme!", hovorí o tom, ako začínali.

11:19 Do Bratislavy prichádzajú nespokojní učitelia aj z iných okresov, veľa ich je z Nitry, ďalej Trenčína, Trnavy, Levíc, Malaciek či Senice. Študenti a rodičia dávajú takisto najavo svoju podporu, napríklad aj takýmito tričkami.

Aj takto pôjdu zajtra niektoré deti do školy. Foto od maminy, ktorej to nie je fuk.

Posted by Iniciatíva slovenských učiteľov on 24. január 2016

11:16 Učitelia zvonia zvončekmi, za "ukončenie rozprávok o venovaní sa školstvu". Počasie im však nepraje, husto prší a dážď takmer okamžite zamŕza. 

11:13 Námestím sa ozýva potlesk, hromadný piskot. Učitelia prosia o podporu aj rodičov.

SPRÁVA DŇA Štrajk učiteľov,
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: topky)

11:11 Kočan prítomným oznámil: "Počkáme ešte 15 akademických minút, lebo vidíme, že ešte prichádzajú ďalší ľudia." Príchod štrajkujúcich učiteľov na miesto zrejme komplikuje aj poľadovica. Vedúci predstaviteľ ISU Vladimír Crmoman skonštatoval: "Je nás stále viac, to je super."

SPRÁVA DŇA Štrajk učiteľov,
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: topky)

SPRÁVA DŇA Štrajk učiteľov,
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: topky)

11:07 Slovenská občianska koalícia (SKOK!) podporuje štrajkujúcich učiteľov a naplnenie ich požiadaviek. Predseda strany Juraj Miškov, ako aj ďalší poslanci strany SKOK!, rešpektujú žiadosť mnohých učiteľov o nepolitizáciu štrajku, dnešnej demonštrácie učiteľov na námestí SNP sa preto osobne nezúčastnia.

11:04 Štrajk rodičov podporujú aj rodičia: "Sme rodičia združení v Rade rodičov pri Gymnáziu na Ulici Ladislava Sáru č. 1 v Bratislave a zastupujeme 771 žiakov a svoju podporu sme už vyjadrili aj v roku 2012 pri učiteľskom proteste pred úradom vlády osobnou účasťou a taktiež listom adresovaným vtedajšiemu ministrovi školstva pánovi Dušanovi Čaplovičovi."

11:00 Na mieste už je aj organizátor z ISU Branislav Kočan (38), učiteľ nemčiny a dejepisu na Gymnáziu na Ulici Ladislava Sáru, ktorý všetko koordinuje. Štrajk sa oficiálne začal.

SPRÁVA DŇA Štrajk učiteľov,
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: topky)

10:51 Prichádza aj značné množstvo učiteľov, najväčší hluk však robia študenti. Situáciu priamo z námestia monitoruje aj Česká televízia.

SPRÁVA DŇA Štrajk učiteľov,
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: topky)

10:47 Námestie SNP v Bratislave sa pomaly plní študentmi, chodia s transparentmi, tlieskajú, pískajú a zvonia zvončekmi. Chcú vraj odzvoniť rečiam politikov o investíciach do školstva.

10:43 Predseda vlády Robert Fico na margo strajku povedal, že vláda SR plne rešpektuje právo učiteľov na štrajk, aj keď iniciatíva časti učiteľov vyvoláva veľa právnych otázok a má silný politický a predvolebný kontext. 

10:35 Na Námestí SNP v Bratislave sa zatiaľ nachádza viac organizátorov ako učiteľov.

SPRÁVA DŇA Štrajk učiteľov,
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: topky)

SPRÁVA DŇA Štrajk učiteľov,
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: topky)

10:27 Učitelia dnes od 10:00 budú demonštrovať aj na Hlavnej ulici v Košiciach.

10:11 Iniciatíva slovenských učiteľov vo svojom vyjadrení tvrdí, že na riaditeľov škôl je vyvíjaný nátlak: "Riaditelia  škôl sú zvolávaní na porady, kde sú zriaďovateľmi „pokarhaní“ za nezvládnutú situáciu, ak učitelia na ich škole vstupujú do štrajku. Taktiež sú usmerňovaní, aby za každú cenu zabezpečili na škole vyučovanie."

9:37 Štrajk učiteľov podporuje aj hokejová hviezda Michal Handzuš.

9:51 Učitelia dostali od organizátorov aj domácu úlohu: "Naučiť sa Gaudeamus Igitur + priniesť zvonček!"

9:30 Prečítajte si rozhovor s vedúcim predstaviteľom Iniciatívy učiteľov Vladimírom Crmomanom.

9:05 O 7.00 h bolo do štrajku zapojených takmer 11.500 učiteľov zo 728 škôl. O tom, či bude škola zatvorená, alebo bude pracovať v obmedzenom režime, by mali byť rodičia informovaní od riaditeľov škôl alebo od triednych učiteľov. Informácie nájdu aj na web stránkach škôl.

Logo Iniciatívy slovenských učiteľov
Zobraziť galériu (47)
Logo Iniciatívy slovenských učiteľov

8:55 Učitelia chcú svoju nespokojnosť vyjadriť tiež dnešnou demonštráciou na Námestí SNP v Bratislave, ktorá sa začne o 11-tej hodine. Na podujatí okrem predstaviteľov štrajkového výboru ISU vystúpi aj prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Iveta Lazorová, predsedníčka Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek Monika Kavecká a predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský. Súčasťou demonštrácie bude pochod pred Národnú radu SR.

8:40 Dôvodom vyhlásenia štrajku je podľa Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU) dlhodobé ignorovanie požiadaviek učiteľskej obce, odborových a profesijných organizácií v školstve na zabezpečenie primeraného financovania školstva.

8:30 Časť učiteľov dnes vstúpila do ostrého, časovo neobmedzeného štrajku. Niektoré školy zostanú zatvorené, inde bude vyučovanie prebiehať v obmedzenom režime.

SPRÁVA DŇA Štrajk učiteľov,
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: SITA)

7:45 Pellegrini nevidí význam štrajku niekoľko týždňov pred voľbami. "Dnes ide o štrajk, ktorý neorganizuje konkrétna stavovská organizácia. Takže každý nesie plnú zodpovednosť počas štrajku ako jednotlivec, preto si musí každý učiteľ uvedomiť aj fakt, že to nie je štandardný štrajk v zmysle zákona o kolektívnom vyjednávaní," pripomenul.

7:30 O niektorých požiadavkách učiteľov nemožno racionálne rokovať. "Ak za vami niekto príde s tým, že chce, aby ste mu dali 400 miliónov eur na didaktické pomôcky v tomto roku, nemôžete sa ani tváriť, že ide o racionálne vyjednávanie, lebo je to úplný nezmysel," uviedol minister školstva Draxler.

7:20 Podľa Zsolta Simona premiér Fico klame, pre učiteľov by toho mohol urobiť veľa. „To ale vláda riešiť nechce, pričom tvrdenie, že pre učiteľov už do volieb nič urobiť nevie, je iba výhovorka a lož. Vyzývam preto Roberta Fica, aby sa nevyhováral a vyriešil problém učiteľov a zdravotných sestier. Za posledných desať rokov je osem rokov predsedom vlády, a teda, ak je niekto za daný stav zodpovedný, tak je to práve Fico a jeho politická strana Smer-SD,“ dodal.

SPRÁVA DŇA Štrajk učiteľov,
Zobraziť galériu (47)

7:00 V Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) sa zapojí do ostrého štrajku učiteľov 78 materských, základných a stredných škôl a 1220 pedagógov. Z 13 okresov kraja medzi najviac zastúpené patria školy v okresoch Banská Bystrica, Detva a Brezno. Konštatoval to člen Iniciatívy banskobystrických učiteľov Ondrej Pastierik.

6:45 V Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) sa zapoja pedagógovia z 58 materských, základných a stredných škôl. Ide tak o približne 10,25 % všetkých škôl v kraji. Niektorých škôl sa štrajk dotkne čiastočne a vyučovací proces v nich bude prebiehať v štandardnom režime, iné budú vyučovať podľa špeciálneho rozvrhu, viacero vzdelávacích inštitúcií v kraji zostane aj zatvorených.

Štrajkuje vyše 11-tisíc učiteľov

6:30 Zapoja sa aj pedagógovia z 96 škôl v Žilinskom samosprávnom kraji (ŽSK). Ide tak o približne 12,68 % všetkých škôl v kraji. Štrajk niektoré školy obmedzí čiastočne a niektoré zavrie úplne. V Žiline pripravili pre žiakov, ktorí sa nebudú môcť učiť, aj náhradný program: „Ak bude treba, k dispozícii je Centrum voľného času na Kuzmányho ulici, ktoré zabezpečí alternatívny program počas školského vyučovania,“ povedal v piatok (22.1.) hovorca mesta Pavol Čorba.

SPRÁVA DŇA Štrajk učiteľov,
Zobraziť galériu (47)

6:20 Na východe krajiny chcú štrajkovať pedagógovia celkovo z 91 škôl V niektorých okresoch však protestnú akciu nepodporia. V Prešovskom kraji sa rozhodli vstúpiť do štrajku učitelia z 32 školských zariadení. V kraji pôsobí celkovo 1154 materských, základných a stredných škôl. V Košickom kraji ide o pedagógov 59 škôl z celkového počtu 935 školských zariadení. Niektoré okresy na východe ako Snina, Humenné, Medzilaborce, Kežmarok, Svidník či Stropkov do štrajku nevstupujú.

6:00 Do štrajku sa rozhodlo zapojiť vyše 11 420 učiteľov. Vyplýva to z údajov zverejnených na internetovej stránke Iniciatívy slovenských učiteľov. 

Situáciu sledujeme online

Dnešnému neobmedzenému štrajku učiteľov, ktorý odštartuje o 11-tej hodine, predchádzal víkend plný slovných útokov a napätia. Premiér Fico, predseda parlamentu Pellegrini a minister školstva Draxler sa snažili celý štrajk bagatelizovať, spochybňovať a zastrašovať riaditeľov škôl. Premiérova veta, že by mali aj učitelia niečo spraviť pre štát, sa stala legendárna. Fico dodal, že pre učiteľov už viac do volieb neurobí.

Branislav Kočan, minister školstva Draxler a Vladimír Crmoman
Zobraziť galériu (47)
Branislav Kočan, minister školstva Draxler a Vladimír Crmoman  (Zdroj: SITA)

Pellegrini za iniciatívou videl politikárčenie. "Mrzí ma, že učitelia, ktorí odvádzajú dobrú prácu, sa nechali nahovoriť možno aj opozičnými stranami, ktorým vyhovuje tento stav, aby na Slovensku vznikla nestabilita a vytvoril dojem, že všetko je zle," povedal. Učitelia vytvorili interaktívnu mapku, ktorá presne mapuje školy, ktoré sa do štrajku zapoja. Môžete si ju pozrieť na tomto mieste.

Mapa škôl, ktoré chcú štrajkovať
Zobraziť galériu (47)
Mapa škôl, ktoré chcú štrajkovať  (Zdroj: TASR)

Draxler označil požiadavky učiteľov za chaotické a čísla, ktoré žiadali, považuje za vycucané z prsta. "Opakujem, táto akcia nemôže vydržať. Maximálne na niekoľko dní zbytočne nahnevá rodičov tam, kde to spôsobí problémy im. A tam, kde nie, nahnevá kolegov, ktorí do školy normálne prídu," myslí si o štrajku Draxler.

Učitelia hovoria o zastrašovaní

Zástupca Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU) Branislav Kočan vo včerajšej  televíznej diskusii uviedol, že v požiadavkách ostávajú konzistentní a v štrajku sú odhodlaní vydržať dovtedy, kým ich vláda nesplní. Hovoril aj o zastrašovaní, ktorému sú podľa jeho informácií vystavení učitelia, ktorí sa rozhodli vstúpiť do štrajku, resp. tento krok plánujú urobiť. "Niektorí zriaďovatelia požadujú menné zoznamy štrajkujúcich, zakazujú poskytovať učiteľom informácie pre médiá, dokonca niektorí riaditelia zakazujú učiteľom stretávať sa v kabinetoch a o téme štrajku sa rozprávať," uviedol príklady Kočan.

Vedúci predstaviteľ Iniciatívy Vladimír Crmoman
Zobraziť galériu (47)
Vedúci predstaviteľ Iniciatívy Vladimír Crmoman  (Zdroj: SITA)

Vládni predstavitelia vyčítali iniciatíve aj to, že ich nikto nepodporuje. To nie je pravda, tvrdia učitelia. Na ich obranu sa postavili známi umelci, športovci či pedagogické fakulty. Dnes by sa malo do štrajku zapojiť podľa údajov ISU vyše 11 a pol tisíc učiteľov z vyše 700 škôl.

Čo chcú učitelia dosiahnuť?

1. Zvýšenie tarifných platov všetkých pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve o 140 eur od 1. februára 2016 a o 90 eur od 1. januára 2017.

2. Navýšiť rozpočty MŠVVaŠ SR a MV SR na rok 2016 celkovo o 400 miliónov eur s cieľom vyrovnať existujúce rozdiely vo vybavenosti škôl didaktickými prostriedkami a zabezpečila tak rodičom a ich deťom rovnaké podmienky v prístupe k vzdelaniu.

3. Prijať novelu zákona č. 317/2009, ktorou by opätovne zaviedla možnosť získavať kredity overením kompetencií, zrušila sedemročnú obmedzenú platnosť kreditov, obnovila možnosť získavať kredity za rozširujúce štúdium, štúdium v zahraničí a tvorivé aktivity, a súčasne zaviazala ministra školstva, vedy, výskumu a športu vytvoriť komisiu za účasti stavovských a profesijných organizácií v školstve, ktorá by komplexne prehodnotila systém kontinuálneho vzdelávania a menovaný zákon s prihliadnutím na analýzu súčasného stavu a najlepšej praxe v zahraničí.

SPRÁVA DŇA Štrajk učiteľov,
Zobraziť galériu (47)

Viac o téme: ŠtrajkUčiteliaJuraj DraxlerVladimír Crmoman
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu