Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

SPRÁVA DŇA Posledný pokus Smeru odvrátiť veľký štrajk učiteľov: Vyhrážky riaditeľom škôl!

Juraj Draxler sa podľa Iniciatívy učiteľov vyhráža. Zobraziť galériu (9)
Juraj Draxler sa podľa Iniciatívy učiteľov vyhráža. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovensko zažije jeden z najväčších štrajkov v našich dejinách. Po tom, čo sa vedúci predstavitelia nespokojných učiteľov včera nedohodli s ministrom školstva Jurajom Draxlerom, vyhlásili na pondelok neobmedzený štrajk. Nikto zatiaľ nevie, dokedy bude trvať. Isté je to, že tisíce učiteľov a stovky škôl nebudú pracovať. Prinášame vám kompletné informácie, ktoré potrebujete o štrajku vedieť.

Do štrajku, ktorým pohrozila od pondelka 25. januára Iniciatíva slovenských učiteľov, sa doteraz prihlásilo vyše 11.000 učiteľov z celého Slovenska. Dnes o 14.45 h ich bolo 11,174 zo 686 škôl. Na Slovensku podľa údajov ministerstva školstva je 2935 materských škôl, 2113 základných škôl a 868 stredných škôl. Počet učiteľov je zhruba 89,000.

KEDY ZAČÍNA?

Štrajk sa oficiálne začne v pondelok, teda 25. januára, o 11. hodine na Námestí SNP v Bratislave. Udalosť sa dá nájsť aj na Facebooku, kde Iniciatíva slovenských učiteľov pravidelne informuje o svojich aktivitách.

KOĽKO UČITEĽOV ŠTRAJKUJE?

Do štrajku by mohlo vstúpiť vyše 10 tisíc učiteľov po celom Slovensku zo 607 škôl. Číslo stále narastá. "Číslo stále narastá, učitelia sa spájajú, oslovujú ďalších. Veríme, že narastajúci počet zapojených škôl a učiteľov presvedčí aj ďalších nerozhodných," povedal v rozhovore pre Topky líder nespokojných učiteľov Vladimír Crmoman.

KTORÉ ŠKOLY SA ZAPOJILI?

Učitelia vytvorili interaktívnu mapku, ktorá presne mapuje školy, ktoré sa do štrajku zapoja. Môžete si ju pozrieť na tomto mieste.

SPRÁVA DŇA Posledný pokus
Zobraziť galériu (9)

Štrajk podporuje aj vedenie filozofickej fakulty Univerzity Komenského. "Filozofická fakulta Univerzity Komenského v Bratislave podporuje iniciatívy slovenských učiteľov v ich úsilí za kvalitnejšie školstvo. Naša fakulta už takmer jedno storočie kontinuálne pripravuje pedagógov pre základné a stredné školy. Sme presvedčení o tom, že treba naliehavo riešiť nedostatočné financovanie celého sektoru vzdelávania, optimalizovať sieť škôl na všetkých stupňoch a zvýšiť prestíž práce učiteľa," napísali vo vyhlásení.

Aj vedenie, pedagógovia a študenti Pedagogickej fakulty (PdF) Trnavskej univerzity (TU) podporujú protestnú akciu učiteľov. "Dlhodobo so znepokojením sledujeme stav systému vzdelávania v Slovenskej republike a situáciu v regionálnom školstve. Ako vysoká škola, ktorá pripravuje učiteľov materských, základných a stredných škôl, sme každodenne konfrontovaní so znižujúcim sa počtom záujemcov o profesiu učiteľa a s faktom, že voľba učiteľského štúdia sa pre uchádzačov o štúdium na vysokých školách stále častejšie stáva až druhou, resp. poslednou voľbou," píše sa vo vyhlásení.

Ide podľa nich o dôsledok absencie koncepčnej štátnej vzdelávacej politiky a o dôsledok zhubnej predstavy, ktorá ráta s kvalitným vzdelaním bez kvalitných a spoločensky akceptovaných učiteľov. „Preto podporujeme protestnú akciu kolegov z materských, základných a stredných škôl a ich požiadavky pokladáme za absolútne oprávnené,“ dodali pedagógovia a študenti fakulty.

Iniciatívu učiteľov podporuje aj herec Juraj Kemka

Bratislavský kraj

Do štrajku sa zapájajú aj učitelia v Dúbravke, voľno dali dve školy. Zo štyroch základných škôl (ZŠ) v bratislavskej Dúbravke sa do celoslovenského štrajku Iniciatívy slovenských učiteľov zapájajú tri. "ZŠ Sokolíkova sa zapája najpočetnejšie, štrajkuje v nej 28 zamestnancov, 25. a 26. januára má tak riaditeľské voľno celá škola. Na ZŠ Beňovského podporuje štrajk 15 zamestnancov. Na 25. a 26. januára dala jej riaditeľka voľno pre 7. až 9. ročník, žiaci prvého stupňa i 5. a 6. ročníka budú mať vyučovanie podľa náhradného rozvrhu, v rozsahu štyroch vyučovacích hodín od ôsmej do dvanástej," uviedla Lucia Marcinátová, hovorkyňa mestskej časti Dúbravka.

Podľa nej, školský klub detí na ZŠ Beňovského bude v prevádzke od 7. do 15. h. Školská jedáleň vydá riadne všetkým prihláseným stravníkom obedy od 12. do 14. h. Lyžiarsky výcvikový kurz je pre prihlásených žiakov tejto školy zabezpečený od 24. do 29. januára a bude prebiehať bez zmien. Na ZŠ Pri kríži idú štrajkovať len štyria učitelia, škola tak funguje bez obmedzení. Z desiatich materských škôl (MŠ) sa do štrajku zapájajú len dvaja učitelia z MŠ Ožvoldíkova, prevádzky sa to však nedotkne.

Nitriansky kraj

Oslovení učitelia na školách v Nitrianskom kraji sú od 25. januára ochotní štrajkovať niekoľko dní, ale aj neobmedzene dlhú dobu. Iba v Nitrianskom regióne sa chce zapojiť 50 stredných, základných a materských škôl, čo je približne šesť percent zo všetkých škôl v tomto regióne. Do protestnej akcie sa plánujú zapojiť učitelia vo všetkých okresoch kraja, v takmer 30 mestách a obciach.

Na jednotlivých školách sa do štrajku zapájajú celé kolektívy, ale aj skupinky učiteľov i jednotlivci. V Materskej škole (MŠ) na ulici P. J. Šafárika v Šali prestanú od 25. januára učiť všetci pedagógovia. „Štrajkujeme všetci, okrem kolegýň, ktoré sú práce neschopné. Znamená to že škôlka bude zatvorená. Rodičia sú o tom uzrozumení a našu snahu plne podporujú. Momentálne nie je možné povedať dokedy bude škôlka zatvorená, pretože trvanie štrajku je neobmedzené. S rodičmi detí budeme v kontakte, takže budú mať všetky potrebné informácie,“ uviedla učiteľka šalianskej MŠ Tímea Kukanová.

Zľava: Branislav Kočan, Minister Juraj Draxler a Vladimír Crmoman
Zobraziť galériu (9)
Zľava: Branislav Kočan, Minister Juraj Draxler a Vladimír Crmoman  (Zdroj: SITA)

Vyučovanie na Základnej škole (ZŠ) na Škultétyho ulici v Topoľčanoch štrajk zatiaľ neohrozuje. Podľa slov riaditeľky školy Márie Bezákovej sa chce do protestu zapojiť šesť učiteľov na druhom stupni ZŠ. „Tých by sme zatiaľ vedeli zastúpiť, takže prevádzka školy by normálne prebiehala. Definitívny počet štrajkujúcich učiteľov však budem vedieť až na konci týždňa, pretože ďalší šiesti, vyučujúci na prvom stupni, ešte zvažujú svoju účasť. Ak by štrajkovali aj oni, tak by sa zrejme v prvých a štvrtých ročníkoch neučilo a v ročníkoch päť až deväť by sme prevádzku školy zabezpečili,“ skonštatovala. Podľa jej slov je momentálne ťažké odhadnúť, dokedy by štrajk na škole mohol pokračovať. „Je možné že to bude dva až tri dni, možno týždeň. To uvidíme až podľa vývoja situácie,“ povedala.

SPRÁVA DŇA Posledný pokus
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Trenčiansky kraj

Úplne zatvorené zostanú v pondelok Gymnáziá v Bánovciach nad Bebravou, Dubnici nad Váhom, Púchove, Myjave, Stredná umelecká škola v Trenčíne a Obchodná akadémia v Trenčíne. V štyroch školách – Gymnáziá Považská Bystrica, Prievidza, Trenčín a Obchodná akadémia v Prievidzi bude vyučovanie v obmedzenom režime.

"V Strednej odbornej škole Stará Turá a Strednej priemyselnej škole v Myjave sa bude vyučovať bez obmedzenia. Riaditelia ostatných 28 škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK neevidujú k 21. januáru žiadnych štrajkujúcich učiteľov," doplnila Jana Paulínyová, vedúca oddelenia komunikácie a medzinárodných vzťahov Úradu TSK.

Žilinský kraj

V Žilinskom kraji sa podľa informácií Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU) zapojí do štrajku učiteľov 87 z takmer 400 základných a stredných škôl.  Zo stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) sa do štrajku v pondelok (25.1.) alebo utorok (26.1.) vstúpi päť škôl - Gymnázium, Hlinská 29 v Žiline (8 učiteľov), Gymnázium Michala Miloslava Hodžu v Liptovskom Mikuláši (12 učiteľov), Stredná zdravotnícka škola v Liptovskom Mikuláši (13 učiteľov), Spojená škola, Scota Viatora 8 v Ružomberku (21 učiteľov) a Stredná odborná škola, Hattalova 968/33 v Námestove (1 učiteľ). "V školách bude vyučovanie pre žiakov zabezpečené v normálnom režime, vyučovanie v špecifickom režime bude len v prípade Gymnázia M. M. Hodžu v Liptovskom Mikuláši," informovala TASR hovorkyňa ŽSK Lenka Záteková.

Podľa hovorcu mesta Žilina Pavla Čorbu bude od pondelka 25. januára zatvorená Základná škola (ZŠ) Limbová, v ktorej bude 24 učiteľov v neobmedzenom štrajku. "Ostatné školy fungujú v bežnom režime. Ak bude treba, k dispozícii je Centrum voľného času na Kuzmányho ulici v Žiline, ktoré zabezpečí alternatívny program počas školského vyučovania," uviedol Čorba. V Martine nahlásilo šesť základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta, že sa v pondelok 25. januára pripojí k štrajku učiteľov, informovala hovorkyňa mesta Zuzana Kalmanová.

Košický kraj

Len niekoľko stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Košického samosprávneho kraja (KSK) sa zapojí do pripravovaného ostrého a neobmedzené štrajku učiteľov, ktorý je vyhlásený od pondelka. Vyplýva to z informácií, ktoré poskytla agentúre SITA hovorkyňa KSK Zuzana Bobríková.

„Košický samosprávny kraj, ako zriaďovateľ najväčšieho počtu stredných škôl v kraji, nežiada školy o to, aby hlásili svoju účasť na štrajku. Školy takúto povinnosť nemajú ani na základe žiadnych smerníc a predpisov. Riaditeľ školy je štatutárom organizácie a na základe toho má aj svoje právomoci,“ uviedla Bobríková.

Ako informovala Bobríková, odbor školstva KSK požiadal riaditeľov všetkých škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti, aby v čase ohláseného štrajku prioritne zabezpečili vyučovanie v maturitných ročníkoch. „Požiadali sme riaditeľov všetkých škôl, aby prioritne zabezpečili vyučovanie v maturitných ročníkoch, aby žiaci nepocítili výpadok na príprave k záverečným skúškam. Vo všetkých spomínaných školách má byť zabezpečené vyučovanie, suplovanie, resp. skrátené vyučovanie,“ hovorí vedúci odboru školstva KSK Štefan Kandráč.

Vzhľadom na širokú medializáciu pripravovaného štrajku sa odbor školstva zaujíma o situáciu a sleduje záujem škôl na mapke organizátorov štrajku. Komunikuje so školami, ktoré sa prihlásili, aby mal prehľad o aktuálnej situácii.

„Aktuálne máme informácie o tom, že do štrajku sa prihlásili učitelia zo SPŠ stavebná a geodetická, Gymnázia Šrobárova, Gymnázia Trebišovská a SOŠ Šaca. V kraji ešte dve spišskonovoveské gymnázia – na Javorovej a Školskej ulici a Gymnázium P. Horova Michalovce. Gymnázium L. Novomeského nie je škola v zriaďovateľskej pôsobnosti KSK,“ uviedla Bobríková.

Doložila, že aj pri školách, ktoré sú na stránke Iniciatívy slovenských učiteľov zaregistrované, však nejde o zapojenie všetkých učiteľov. „Niekde má záujem zapojiť sa do štrajku len jediná učiteľka, na ostatných školách sú učitelia, ktorí sa chcú zapojiť, aj takí, ktorí budú riadne učiť. Je teda na riaditeľovi školy, ako zabezpečí vyučovanie,“ povedala Bobríková.

„Veríme, že na školách v zriaďovateľskej pôsobnosti KSK učia pedagógovia, ktorí majú vlastný názor a nepodľahnú politickej manipulácii. Regionálna samospráva dlhodobo robí kroky, ktoré majú za cieľ zlepšenie situácie pedagogických zamestnancov škôl a školských zariadení,“ dodal vedúci odboru školstva Kandráč.

Malacky

Do ostrého štrajku učiteľov plánujú vstúpiť aj pedagógovia niektorých škôl v Malackách. Z ôsmich škôl v okresnom meste ostane pondelok (25.1.), podľa informácií na webe mesta, zatvorená Základná škola (ZŠ) Štúrova. "Do štrajku sa rozhodla vstúpiť väčšina pedagogických zamestnancov školy," uviedol riaditeľ ZŠ Dušan Šuster. Oznam o prerušení prevádzky školy chce ZŠ na svoju internetovú stránku umiestniť dnes.

Avizovaný štrajk ovplyvní aj vyučovanie na ZŠ Dr. J. Dérera, kde sa k štrajku chystá pripojiť polovica pedagógov. "V pondelok 25. januára dostanú žiaci 9. ročníkov riaditeľské voľno, ostatné ročníky majú normálne vyučovanie," informuje mesto na svojom webe. Bez zmien bude vyučovanie prebiehať na ZŠ Záhorácka. Do štrajku sa podľa informácií samosprávy neplánujú v pondelok zapojiť ani Spojená škola Pribinova, Spojená škola sv. Františka Assiského, ani Základná umelecká škola. Žiadne oznámenie, ktoré by sa týkalo štrajku, nemá na svojej stránke ani Gymnázium, Ul. 1. mája.

Prievidzské gymnáziá sa do štrajku zapoja

Do ostrého štrajku v pondelok 25. januára vstupuje aj Gymnázium Vavrinca Benedikta Nedožerského či Piaristická spojená škola Františka Hanáka v Prievidzi. Naopak k štrajku sa nepripája Spojená škola v Nitrianskom Pravne (okres Prievidza), a to napriek tomu, že vlani v decembri podporila svojou účasťou akciu Babysitting day.

Spojená škola Františka Hanáka v Prievidzi, ktorá je členom Združenia katolíckych škôl a jej zriaďovateľom je rehoľa piaristov, bude fungovať v obmedzenom režime. "Na základnej škole bude štrajkovať 23 z celkovo 26 učiteľov, na gymnáziu 17 z 23, na odbornej škole piati z ôsmich. Odborná škola má zmenený rozvrh, materská škola bežný režim, keďže sa do štrajku nezapája, základná škola a gymnázium budú fungovať v obmedzenom režime," informovala TASR riaditeľka školy Viera Beňová.

Vyučovanie podľa špeciálneho rozvrhu bude od 25. januára až do ukončenia štrajku na Gymnáziu Vavrinca Benedikta Nedožerského v Prievidzi. Ako uviedla riaditeľka školy Eleonóra Porubcová, žiaci sa budú učiť len počas prvej až štvrtej hodiny. "Každý deň to vychádza tak, že vždy jeden ročník zostane doma," spresnila. Do štrajku sa podľa jej ďalších slov zapojilo 38 učiteľov, pričom niektorí z pedagogických zamestnancov, ktorých je celkovo vyše 70, sa nezapojili do štrajku, sú práceneschopní, prípadne majú iné povinnosti. "Každopádne nás zostane oveľa menej učiť, ako máme tried," skonštatovala.

Pedagógovia prievidzského gymnázia sa podľa učiteľa a iniciátora akcie na tejto škole Bohdana Cagáňa zapojili do štrajku z pozície možnosti zmeniť aspoň tie skutočnosti, ktoré sú vo vyhlásení Iniciatívy slovenských učiteľov. "V školstve chýba taký razantnejší prístup v riešení problémov. Ide nielen o platy, ale celkovo o nastavenie systému školstva na Slovensku. Okrem iného chýba logická prepojenosť základných, stredných a vysokých škôl. Tiež sú podľa nás prijímacie skúšky na stredné školy úplne zbytočné, na rozhodnutie, ktorých žiakov prijať, by úplne stačil monitor. Problémom aj je, že si učebnice na slovenčinu, ktorá je povinným predmetom, musíme kupovať, lebo nie sú k dispozícii zadarmo," vysvetlil.

K štrajku sa nepripája Spojená škola v Nitrianskom Pravne, ako ozrejmil jej riaditeľ Stanislav Holec, dôvodom je nízky záujem spomedzi pedagogických zamestnancov. "K štrajku chcelo pristúpiť len pár učiteľov, no doposiaľ ma nekontaktovali, či tak urobia. Preto bude na škole prebiehať riadne vyučovanie," doplnil. Štrajk je podľa jeho slov i slov učiteľov "nešťastne" načasovaný, a to aj pre polročnú klasifikáciu, vypisovanie vysvedčení či plánovaný lyžiarsky výcvik.

"Učiteľov od zapojenia odrádza asi aj to, že by si museli platiť odvody a počas štrajku mali neplatené voľno. Pýtali sa ma totiž tiež, či si nemôžu zobrať na toto obdobie dovolenku," dodal s tým, že ak by bol záujem u učiteľov vyšší, škola by sa do štrajku určite zapojila. Záujem pripojiť sa k štrajku doposiaľ u učiteľov nezaznamenala podľa svojho vyjadrenia riaditeľka Základnej školy na Ulici P. Dobšinského v Prievidzi Jana Polakovičová.

Učitelia už organizovali aj protest dlhých nosov
Zobraziť galériu (9)
Učitelia už organizovali aj protest dlhých nosov  (Zdroj: SITA)

Posledný pokus Smeru má odvrátiť veľký štrajk učiteľov: Vyhrážky riaditeľom škôl!

Neznámy počet učiteľov zapojených do štrajku a napriek tomu vyhlásené riaditeľské voľno – aj to je prax na niektorých slovenských školách. Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR upozorňuje zriaďovateľov, ako aj riaditeľov škôl, že podobné praktiky môžu byť v rozpore so zákonom. Riaditeľské voľno nie je štrajk. Inštitút riaditeľského voľna môže škola  využiť len zo závažných organizačných a prevádzkových dôvodov. V tomto prípade sa nejedná o štrajk organizovaný príslušnou odborovou organizáciou v zmysle zákona o kolektívnom vyjednávaní. „Keďže táto akcia nie je zastrešovaná žiadnou organizáciou s právnou subjektivitou, každý učiteľ je v nej sám za seba a sám aj nesie všetky právne riziká,“ upozorňuje minister školstva Juraj Draxler.

Treba brať na vedomie, že  ak nie sú učitelia odhlásení zo zdravotného poistenia a rozhodnú sa vykonávať iba náhradnú pracovnú činnosť,  môže sa takéto konanie zo strany riaditeľa školy javiť ako účelové zneužitie inštitútu riaditeľského voľna a môže byť vnímané ako porušenie zákona. „Ministerstvo učiteľov nezamestnáva, takže nebude vstupovať do pracovnoprávnych vzťahov. Ľudia participujúci na tejto akcii, nie sú formálne nikým reprezentovaní, do organizácie štrajku nie je zapojená žiadna zo stavovských organizácií reprezentujúca niektorý druh škôl,“ hovorí minister Juraj Draxler, ktorý zároveň dodáva, že podobná akcia, ktorú by nikto formálne nezastrešoval, nemá v Európe precedens.

Zamestnanec počas štrajku nemá nárok na žiadne plnenie poskytované zamestnávateľom, pretože štrajkuje z vlastnej vôle. Nemá nárok na mzdu a počas tohto obdobia je vylúčená povinnosť platiť poistné. Preto, svojvoľné vyhlásenie riaditeľského voľna zo strany riaditeľa je iba snaha obísť zákon s cieľom zachovať si všetky mzdové aj odvodové nároky bez toho, aby pedagógovia nastúpili do práce a riadne si plnili svoje povinnosti.

Ak sa preukáže zneužitie inštitútu riaditeľského voľna, dôsledky voči riaditeľom budú musieť vyvodiť jednotliví zriaďovatelia škôl.

Iniciatíva učiteľov reaguje: Je to zastrašovanie

Ak sa škola zatvorí alebo bude fungovať v obmedzenom režime, má riaditeľ udeliť riaditeľské voľno? Nie. Riaditeľ rodičom oznámi, že v dôsledku štrajku nie je možné zabezpečiť výchovno-vzdelávací proces a škola bude zatvorená alebo bude fungovať len v obmedzenom režime.

(Riaditeľ má k dispozícii iba 5 dní riaditeľského voľna, a keby bol týmto počtom limitovaný, dochádzalo by k neprípustnému obmedzovaniu práva na štrajk v školstve len na 5 dní v roku.)

Riaditeľom sme nikdy neodporúčali ani neodporúčame využívať pri štrajku inštitút riaditeľského voľna. Tlačovú správu MŠ SR  považujeme za pokus zastrašiť riaditeľov a zriaďovateľov. Sme prekvapení z postupu MŠ SR, ktoré sa očividne snaží zabrániť učiteľom a riaditeľom vykonávať ústavou zaručené právo štrajkovať.

Školy národnostných menšín sa nezapoja

Podľa predsedu Zväzu maďarských pedagógov na Slovensku (ZMPS) Tibora Jókaiho do ostrého štrajku pedagógov sa učitelia škôl s vyučovacím jazykom maďarským (VJM) zapájajú v minimálnom počte. Ako uviedol, v Nitrianskom a Trnavskom kraji spolu ide len o sedem škôl, čo je nepatrné percento.

Na Slovensku je podľa údajov ministerstva školstva 2935 materských škôl, 2113 základných škôl a 868 stredných škôl. Pôsobí na nich do 90.000 učiteľov.

ČO BUDÚ ROBIŤ NEŠTRAJKUJÚCI UČITELIA?

Pedagogickí a odborní zamestnanci, ktorí sa do štrajku nezapoja, nastúpia normálne do práce a budú sa riadiť pokynmi vedenia školy. Ak riaditeľ rozhodne o zatvorení školy, vo vzťahu k neštrajkujúcim zamestnancom vzniká prekážka v práci na strane zamestnávateľa. V takom prípade zamestnávateľ postupuje v súlade so Zákonníkom práce, informuje iniciatíva učiteľov na svojom webe.

SPRÁVA DŇA Posledný pokus
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

ČO S DEŤMI?

Rodičia budú musieť pre svoje deti nájsť náhradný program. O tom, či bude škola v pondelok 25. januára zatvorená, alebo bude pracovať v obmedzenom režime, by sa rodičia mali dozvedieť od riaditeľa školy alebo od triednych učiteľov.

Riaditeľ školy by podľa Vladimíra Crmomana z ISU mal dopredu informovať rodičov, či škola počas štrajku učiteľov bude zatvorená, alebo nie. "Rodičia by mali vedieť, mali by byť dopredu informovaní prostredníctvom webstránky školy alebo triednych učiteľov, či škola bude zavretá, alebo či bude mať obmedzenú prevádzku," priblížil Crmoman. Ako dodal Branislav Kočan z ISU, na tých školách, kde zostane len niekoľko učiteľov, sa riaditelia budú snažiť zabezpečiť vyučovanie pre najmenšie deti. "Aby bolo čo najmenej starostí spôsobených rodičom," doplnil.

Učitelia počas štrajku nebudú sedieť doma. Počas ohláseného štrajku učitelia nebudú sedieť doma. Chcú sa zapojiť do dobrovoľníckych aktivít. "Rozmýšľame nad rôznymi takými aktivitami, ako by sme napríklad mohli skrášliť nejaký verejný priestor. Budeme sa snažiť komunikovať s neziskovými organizáciami a nechceme rozhodne sedieť doma," uviedol jeden z vedúcich predstaviteľov učiteľov Branislav Kočan.

SPRÁVA DŇA Posledný pokus
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Rodičia majú nárok na ošetrovné

Potvrdenie o uzavretí školy pre rodiča vydáva riaditeľ školy. Ak štrajkujú učitelia, rodičom môže vzniknúť nárok na ošetrovné len v prípade, ak bola základná škola dieťaťa v deň štrajku uzavretá na základe rozhodnutia riaditeľa školy. Ak rodič splní aj ostatné zákonom stanovené podmienky nároku na ošetrovné, a to vrátane podmienky veku dieťaťa a podmienky osobnej a celodennej starostlivosti o dieťa, nárok na ošetrovné rodičovi dieťaťa vznikne.

K ošetrovnému je potrebné potvrdenie lekára – dočasnú nemožnosť výkonu zárobkovej činnosti poistenca z dôvodu starostlivosti o dieťa do 10 rokov veku potvrdzuje ošetrujúci lekár dieťaťa na dvojdielnom tlačive "Žiadosť o ošetrovné". Rodič dieťaťa si nárok na ošetrovné uplatní tým, že doručí vyplnené a podpísané tlačivo príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne.

K žiadosti o ošetrovné priloží aj rozhodnutie príslušného orgánu o uzavretí školy. Na preukázanie, že táto podmienka bola splnená, stačí predložiť písomné potvrdenie riaditeľa školy o tom, že poskytol žiakom voľno z dôvodu štrajku zamestnancov tejto školy, škola bola v tento deň uzavretá a neboli zabezpečené náhradné priestory na plnenie povinnej školskej dochádzky.

SPRÁVA DŇA Posledný pokus
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

KOĽKO ZARÁBAJÚ UČITELIA?

Aj keď priemerný plat učiteľa sa zdá byť vysoký (975 eur), v skutočnosti to tak celkom nie je. Začínajúci učiteľ má nástupný plat ani nie 700 eur v hrubom. Alarmujúci je fakt, že mladých učiteľov nepribúda. Za to starších učiteľov pribúda a to sa premieta aj do mzdy. Tá je zákonite vyššia a takto sa zvyšuje priemerná mzdy. Zjednodušene povedané, naše školstvo nie je pre mladých. Mladých učiteľov ubúda a starých pribúda, preto hrozí, že nebude mať kto učiť.

ČO CHCÚ DOSIAHNUŤ?

Zvýšenie platov o 140 eur v tomto roku a o ďalších 90 eur na budúci rok.

Navýšenie rozpočtu školstva o 400 miliónov eur.

Prehodnotenie systému doplňujúceho vzdelávania učiteľov.

Iniactíva slovenských učiteľov na Facebooku

 

Vlado Crmoman vysvetľuje ešte raz, o čo nám ide. A určite to vysvetlí znova, ak by to stále ešte niekto nechápal...

Posted by Iniciatíva slovenských učiteľov on 22. január 2016
Viac o téme: ŠtrajkPlatyUčiteliaJuraj DraxlerVladimír Crmoman
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu