Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Slováci v zahraničí majú už len pár dní, ak chcú voliť: Droba vyzýva vnútro, Klus chce zmenu zákona

Juraj Droba
Juraj Droba (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - O niekoľko týždňov nás čakajú voľby do Národnej rady SR. Slováci, ktorí žijú v zahraničí, môžu požiadať rezort vnútra, že chcú voliť poštou do 15. januára. Poslanec Juraj Droba by privítal, ak by ministerstvo ubezpečilo všetkých Slovákov v zahraničí, že ich hlasy vo voľbách neprepadnú a bude zaručená ich anonymita.

Na Slovensku je 4,2 milióna oprávnených voličov. V zahraničí žije 300 tisíc ľudí, v posledných parlamentných voľbách v roku 2012 z nich pristúpilo k voľbám iba 7 051.

Chcú hlasovanie na veľvyslanectvách

Tímlíder SaS pre politický systém Martin Klus si myslí, že ak sa do 15. januára nezaregistruje na ministerstve vnútra dostatočný počet slovenských voličov zo zahraničia, vláda by mala uvažovať nad tým, že v skrátenom legislatívnom konaní zmení zákon a umožní hlasovať na veľvyslanectvách podobne, ako to umožňuje napríklad susedné Česko. Upozornil, že občania žijúci v zahraničí môžu voliť iba v parlamentných voľbách, zo zahraničia ale nemôžu rozhodovať v prezidentských voľbách alebo voľbách do Európskeho parlamentu. Podľa neho ide o disproporciu, ktorá by sa mala po voľbách odstrániť. Klus sa rovnako ministerstva vnútra pýta, ako majú postupovať voliči z Banskobystrického kraja, ktorí pôjdu dovolenkovať do zahraničia, keďže počas parlamentných volieb majú Banskobystričania školské prázdniny.

Elektronické voľby nie sú umožnené

Poslanec Juraj Droba by privítal, ak by ministerstvo vnútra ubezpečilo všetkých Slovákov v zahraničí, že ich hlasy vo voľbách neprepadnú a bude zaručená ich anonymita. Droba považuje za zarmucujúce, že vláda Smeru za štyri roky ani neotvorila diskusiu o umožnení elektronických volieb.

Liberáli dlhodobo presadzujú možnosť voliť prostredníctvom internetu, ktorá by umožnila zúčastniť sa na voľbách kdekoľvek. 

Viac o téme: VoľbyJuraj Droba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu