Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Fico: Za hospodársky rast vďačíme vládam len málo

Za hospodársky rast vďačíme podľa Fica vládam len minimálne
Za hospodársky rast vďačíme podľa Fica vládam len minimálne

BRATISLAVA - Za hospodársky rast vďačíme podľa premiéra Roberta Fica vládam len zanedbateľne, rozhodujúce sú podľa neho státisíce ľudí, ktorí strpeli reformy. Fico to povedal v odpovedi na otázku Stanislava Janiša (SDKÚ-DS) v pravidelnej parlamentnej hodine otázok predsedovi a členom vlády.

Janiš sa Fica pýtal, ako hodnotí vláda prieskum inštitútu INEKO, v ktorom odpovedalo dvanásť renomovaných analytikov a odborníkov, podľa ktorého je súčasný hospodársky rast najmä výsledkom vlády Mikuláša Dzurindu a príspevok súčasnej vlády je len dve percentá, "aj to nie za to, že ste niečo urobili, ale za to, že ste neurobili nič, teda že ste nič nepokazili".

"Organizujete nezmyselné preteky, ktorá vláda má väčšiu zásluhu na hospodárskom raste," reagoval Fico s tým, že opozícia pripisuje všetky pozitíva bývalej vláde a negatíva súčasnej. Žiadna katastrofa sa podľa Fica aj napriek opozičným vyjadreniam po voľbách nedeje a krajina patrí k najstabilnejším v regióne. Podľa Fica za hospodársky rast vďačíme vládam len zanedbateľne.

"Poďakujme státisícom ľudí, ktorí boli ochotní dlho robiť za nízke mzdy, ktorí dokázali prežiť z nízkych miezd pri cenách blížiacich sa európskemu priemeru, dôchodcom, živnostníkom, korektným podnikateľom. Toto je zdroj rastu a nie vaše Zajacove dvadsaťkorunáčky alebo zvýšenie DPH na 19 percent alebo sprivatizovanie penzijného systému či lacný výpredaj najcennejšieho majetku," povedal Fico.

Dokážme udržať rast, lákať investorov, zaveďme euro, ale tak, aby z toho mala prospech väčšina a nie úzka skupina ľudí, pokračoval Fico a vypočítal sociálne kroky svojej vlády v sociálnej a dôchodkovej oblasti, v ktorých podľa neho bude vláda pokračovať. "A nikoho a nič sme neohrozili," dodal Fico.

Premiér tiež spochybnil hodnovernosť prieskumu INEKO. "Kto sú tí dvanásti renomovaní analytici a za koho kopú," opýtal sa Fico poukazujúc na "mecenášov" tohto pravicového inštitútu. "Takých dvanástich pozbierame kedykoľvek a kdekoľvek," povedal Fico a dodal, že od pravicovo orientovaných analytikov zo súkromných bánk nemožno očakávať pozitívny názor na sociálnodemokratickú vládu.

"Táto vláda sa nikdy nebude riadiť analytikmi, ktorí boli na to nahovorení a pripravení, ale hlasom voličov," povedal Fico a poukázal na kroky svojej vlády v boji s monopolmi pri regulácii, ktorá mala podľa neho významný vplyv na ceny a teda i hospodársky rast, i príchod nových investícii. "Za tým, čo sme urobili, je kus obrovskej roboty," dodal Fico s tým, že "my prieskumy nekomentujeme a komentovať nebudeme".
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu