Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kotleba pritvrdil, protižidovským bojom: Za príbehom obete holokaustu vidí propagáciu extrémizmu

Kotleba, pre koktavých Marián
Kotleba, pre koktavých Marián (Zdroj: Facebook)

BANSKÁ BYSTRICA – Silný príbeh Štefánie Lorándovej, ktorá prežila peklo v koncentračnom tábore a zachránila stovky židovských utečencov, pobúril Mariána Kotlebu. A to natoľko, že podal trestné oznámenie na neziskovú organizáciu, ktorá jej fotografiu umiestnila na Námestí SNP v Banskej Bystrici. Napriek tomu, že ju za to celý svet obdivuje, podľa Ľudovej strany Naše Slovensko ide o propagáciu sionizmu.

Na podanie trestného oznámenia upozornil Mikuláš Kroupa z organizácie Post Bellum na sociálnej sieti. Ku svojmu statusu pridal nielen fotografiu dnes už nebohej Štefánie Lorándovej, ale aj Mariána Kotlebu v čiernej uniforme Hlinkovej gardy a napísal: „Tí, ktorí rozpútali II. Svetovú vojnu, začínali tým, že podnecovali a šírili nenávisť proti menšinám, tak ako pán Kotleba. Dejiny sa vraj opakujú. Prvýkrát je to tragédia, druhýkrát fraška.“

Pan Marián Kotleba, předseda a zakladatel Ludové strany Naše Slovensko, který se rád obléká do černé uniformy, podal na...

Posted by Mikuláš Kroupa on 5. november 2015

Na stránke Ľudovej strany Naše Slovensko, ktorej je banskobystrický župan Marián Kotleba predsedom, je zverejnená kópia tohto trestného oznámenia. Uvádza sa v ňom aj odôvodnenie toho, prečo podľa strany neznámi páchatelia „verejne propagovali hnutie, ktoré násilím, hrozbou násilia alebo hrozbou inej ťažkej ujmy smeruje k potláčaniu základných práv a slobôd osôb“, teda propagovali sionizmus.

Napriek tomu, že sionizmus, politické a nacionalistické hnutie požadujúce založenie a udržiavanie židovského štátu v Palestíne, nie je v slovenskom trestnom zákonníku explicitne vedené ako trestné (narozdiel od fašizmu či komunizmu), Kotlebovci ho považujú za „formu rasizmu a rasovej diskriminácie“. Odvolávajú sa pritom na rozhodnutie Valného zhromaždenia Organizácie spojených národov z 10. novembra 1975.

„K sionistickému hnutiu sa otvorene hlásili viaceré ozbrojené teroristické skupiny a organizácie pôsobiace v britskom mandáte Palestína, zodpovedné za mnohé teroristické útoky voči Britom a Palestíncom. Tieto organizácie sú všeobecne považované za súčasť sionistického hnutia,“ píše sa v trestnom oznámení. Tajomník strany Martin Beluský vzápätí uviedol tri príklady takýchto hnutí.

Trestom za porušenie paragrafu 421 trestného zákona, na ktoré sa Beluský odvoláva, môže byť odňatie slobody na štyri až osem rokov. Otázne je, či zverejnenie fotografie ženy, členky sionistického hnutia, spĺňa atribúty obvinenia. Konkrétne hnutie Hašomer Hacair, o ktorom je reč, je súčasťou histórie Československa, aj Izraela. Knihu, ktorú mapuje činnosť hnutia a tým dejiny židovskej mládeže na našom území, pritom propaguje aj Slovenské národné múzeum.

Oslovili sme preto Okresné riaditeľstvo Policajného zboru v Banskej Bystrici. Veľmi stručne nám odpovedala hovorkyňa Mária Faltániová, ktorá potvrdila, že trestné stíhanie ešte nezačali: V tejto veci bolo prijaté trestné oznámenie pre podozrenie z trestného činu podpory a propagácie skupín smerujúcich k potlačeniu základných práv a slobôd. Vec je v štádiu preverovania pred začatím trestného stíhania.

Opýtali sme sa aj Banskobystrického samosprávneho kraja, ako k veci pristupujú oni. Ľudová strana Naše Slovensko podala 30. októbra 2015 na Okresnom riaditeľstve PZ SR v Banskej Bystrici trestné oznámenie na neznámych páchateľov za propagáciu sionistického hnutia.... V histórii sa k nemu hlásili viaceré teroristické a zločinecké organizácie. Ich cieľom bol vznik štátu Izrael a prostriedkom na jeho dosiahnutie terorizmus, masakry a vyháňanie Palestíncov z ich domovov, potvrdila hovorkyňa Michaela Piliarová, ktorá však zároveň upozornila na to, že nejde o iniciatívu kraja a župana ako takého. Je to iniciatíva politickej strany Ľudová strana Naše Slovensko a s Úradom Banskobystrického samosprávneho kraja toto trestné oznámenie nemá nič spoločné.

Viac o téme: Trestné oznámenieMarián KotlebaSionizmusPost Bellum
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu