Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Stavebný úrad v Piešťanoch kontroluje dokumentáciu k ohrozenému Centroomu

Centroom Piešťany
Centroom Piešťany (Zdroj: SITA)

PIEŠŤANY – Piešťanská radnica zabezpečila ubytovanie pre piatich obyvateľov ohrozeného bytového domu Centroom. Ostatní vlastníci bytov si našli ubytovanie sami a nepotrebovali v tomto smere pomoc od mesta. Dnes vypratávali obchodné priestory v prízemí budovy, keďže podľa hovorkyne mesta Evy Bereczovej sa začnú sanačné práce na budove s narušenou statikou práve tam.

"Projekt sanácie je pripravený, pomocnú ruku ponúklo aj vedenie susediaceho obchodného centra Aupark, nakoľko ich parkovanie v podzemných garážach je v priamom dotyku s Centroomom," povedala hovorkyňa. Obyvatelia domu začali odvážať z bytov svoje veci, v objekte už netečie teplá voda ani sa nekúri, postupne sú odpájané individuálne elektromery.

Dokumentácia sanačných prác je podľa hovorkyne riešená v dvoch rovinách – urgentné zabezpečovacie práce, najmä v prízemí objektu, kde sa počíta s termínom asi dva týždne. A potom sanačné práce, ktoré je potrebné urobiť tak, aby budova spĺňala všetky normy. Tu sa počíta s termínom najmenej štyri mesiace. Na príkaz primátora Miloša Tamajku medzi obyvateľov vyslali terénnu sociálnu pracovníčku, ktorá poskytuje základné informácie a poradenstvo a dohodnutá je aj spolupráca s psychologičkou. Tá môže pomôcť obyvateľom zvládnuť krízový stav, do ktorého sa dostali nie vlastnou vinou.

Primátor informoval, že na stavebnom úrade sa začala kontrola všetkej dokumentácie v súvislosti s Centroomom – preverujú sa všetky povolenia, súhlasy, rozhodnutia, kolaudácie. "Robíme všetko pre to, aby sme situáciu čo najrýchlejšie a najlepšie zvládli, krízový štáb funguje nonstop, hľadáme alternatívy, skúmame legislatívne možnosti," dodal primátor.

Mesto o okamžitom vyprataní objektu rozhodlo po oboznámení sa s odborným posudkom na budovu, ktorý upozornil na vážne nebezpečenstvo možného zrútenia sa objektu bez predošlých varovných príznakov. Hlavný problém je v poddimenzovanej statike. 

Viac o téme: Centroom
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu