Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Samospráva Bratislavy chce zabezpečiť približne 580 náhradných bytov pre obyvateľov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Zabezpečiť náhradné bývanie pre obyvateľov z reštituovaných domov v Bratislave chce hlavné mesto aj odkúpením bytov. Samospráva musí totiž do konca roka 2016 zabezpečiť približne 580 náhradných bytov. Získať by ich chceli kúpou hotových, ale napríklad aj nedokončených bytov či nebytových priestorov, ktoré by bolo možné prestavať na náhradné nájomné byty. K takejto spolupráci v súčasnosti hľadá radnica partnerov. Informovala o tom hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová.

Bratislavská radnica uvažuje o kúpe náhradných bytov v bytovom dome, ale napríklad aj o kúpe nebytového priestoru, ktorý by sa dal prestavať na náhradný byt. Jednou z možností je aj kúpa rozostavaných bytov v bytovom, polyfunkčnom alebo rodinnom dome, ktoré by dokončili a urobili z nich náhradné nájomné byty. Samospráva tiež počíta s možnosťou, že by kúpila byty a zrekonštruovala ich. Na zabezpečenie náhradného bývania pre obyvateľov z reštituovaných domov môže mesto požiadať o dotáciu zo štátneho rozpočtu. Zo zákona je na obstaranie jedného metra štvorcového bytu vyčlenených maximálne 1 000 eur, v tom sú zarátané aj náklady na vybudovanie potrebnej technickej infraštruktúry a na obstaranie pozemku na výstavbu. O príspevok od štátu môže mesto žiadať až po vydaní právoplatného stavebného povolenia. Kúpu hotových alebo rozostavaných bytov považuje bratislavská radnica za najrýchlejšie riešenie. No limitujúca je cena, ale aj nákladný inžiniering, ktorý už nie je oprávneným nákladom. Rovnako aj obmedzená dotácia na pozemok. 

Jednou z možností obstarania náhradných bytov je ich výstavba na pozemkoch hlavného mesta. Mesto už má rozpracovaných niekoľko projektov, najlepšie na tom je projekt Pri kríži v Dúbravke. Mesto už spracovalo výzvu na predkladanie ponúk k zákazke, pripravili súťažné podklady aj návrh zmluvných podmienok výstavby. Projektová dokumentácia bola opakovane pripomienkovaná a podané boli aj žiadosti o stavebné povolenie. Do úvahy pripadá aj ďalší projekt v Dúbravke - Na vrátkach, prípadne aj rekonštrukcia bytových domov vo vlastníctve mesta na Rezedovej v Ružinove. Mesto uvažuje, že by náhradné byty mohlo postaviť prípadne aj na Astronomickej, Nábělkovej či Čmelíkovej ulici alebo na ulici Pod záhradami. Nevýhodu výstavby náhradných bytov na svojich pozemkoch radnica vidí v tom, že treba uskutočniť celý proces verejnej obchodnej súťaže a získať všetky potrebné povolenia, čo do konca roka 2016 nestihnú. Časť náhradných nájomných bytov by mohla vyrásť aj v bývalom priemyselnom areáli Matador v Petržalke. Pozemky tu vlastní taliansky investor, ktorý ponúkol mestu, že v prvej etape tu postaví 272 náhradných nájomných bytov. 

Hlavnému mestu sa čas na obstaranie náhradných bytov pre obyvateľov z reštituovaných domov kráti. Podľa zákona musí radnica do konca roka 2016 poskytnúť náhradné bývanie obyvateľom, ktorým bol priznaný nárok. Dovtedy totiž môžu obyvatelia ostať v reštituovaných bytoch za regulované nájomné ako doteraz. Potom bude obyvateľom stanovené trhové nájomné. Ak mesto byty nestihne obstarať, od roku 2017 bude musieť doplácať rozdiel medzi trhovým nájomným a dovtedajším regulovaným poplatkom. Za vyprataný byt v reštituovanom dome môže Bratislavčan získať náhradu, ktorá je limitovaná počtom osôb. Jednej osobe bude pridelený byt s maximálnou výmerou 45 metrov štvorcových, pre dve až tri osoby je maximálna rozloha nového bytu 60 metrov štvorcových a pre štvor- až päťčlennú rodinu ide o trojizbový byt o výmere do 75 metrov štvorcových. Nesmie ísť pritom o holobyty, náhradné byty musia byť vybavené v takom štandarde, aby sa dali hneď užívať.

Viac o téme: BratislavaIvana Skokanová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu