Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Pozor, chrípková sezóna už začala: Prečítajte si, ako sa jej vyhnúť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - S príchodom októbra prichádza aj čas chrípkovej sezóny, ktorá potrvá až do apríla budúceho roka. Chorých začína pribúdať v decembri a následne na prelome januára a februára. Výskyt chrípky totiž býva prerušený vianočnými prázdninami. Chorobnosť tak začne opäť rásť v januári, pričom začiatkom februára chrípka prerastá do epidémie.

Za najúčinnejšiu formu prevencie proti chrípke sa podľa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR považuje očkovanie. Zaočkovanosť populácie na Slovensku však už niekoľko rokov klesá. V uplynulej sezóne predstavovala 4,6 percenta. Svetová zdravotnícka organizácia odporúča celkovú zaočkovanosť populácie vyššiu ako 30 percent. "Očkovanie výrazne znižuje množstvo závažných prípadov i cirkuláciu vírusov chrípky v populácii," hovorí hovorkyňa úradu Lenka Skalická.

Najvhodnejším časom na očkovanie sú mesiace október a november. "Možno očkovať aj v ďalších zimných mesiacoch, dokonca aj v čase zvýšenej aktivity chrípky. Očkovaná osoba však môže ochorieť skôr, ako si stihne vytvoriť protilátky, čo trvá približne 10 až 14 dní," vysvetlila Skalická. Svetová zdravotnícka organizácia odporúča očkovanie predovšetkým tehotným ženám, deťom vo veku od šesť mesiacov do päť rokov, osobám 65-ročným a starším, osobám s chronickými ochoreniami dýchacích ciest, srdcovocievneho systému, metabolickými, renálnymi a imunitnými poruchami, zdravotníckym pracovníkom.

Vírus chrípky sa šíri predovšetkým vzduchom pri kašľaní a kýchaní. Nie každé prechladnutie či kašeľ však automaticky znamená, že človek dostal chrípku. Tá prichádza náhle a sprevádzajú ju vysoké teploty, aj nad 40 stupňov. Odborníci pri prvých príznakoch radia ostať doma a liečiť sa až do uzdravenia. Na samotnú chrípku neúčinkujú antibiotiká. Odporúčané sú lieky na tlmenie bolesti hlavy, svalov a zníženie teploty. Pokiaľ nevzniknú komplikácie, príznaky po troch až piatich dňoch odznejú. K úplnému uzdraveniu obvykle dôjde do dvoch až štyroch týždňov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu