Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Riziko prieniku extrémistov na územie EÚ sa významne zvýšilo, tvrdí bezpečnostný analytik

Milan Žitný
Milan Žitný (Zdroj: youtube.com)

BRATISLAVA - Slovenská informačná služba (SIS) oprávnene konštatuje, že riziko prieniku radikálnych džihádistických extrémistov na územie Európskej únie sa v posledných mesiacoch práve z dôvodu dôsledne nefungujúceho režimu pohybu osôb v rámci Schengenu významne zvýšilo. Domnieva sa bezpečnostný analytik Milan Žitný.

"I keď nie je veľmi pravdepodobné, že medzi migrantmi putujú do Európskej únie priamo bojovníci Islamského štátu - jednak sú potrební na bojiskách v Sýrii a Iraku, a potom sú medzi nimi aj Európania s európskymi pasmi, ktorí sa môžu pohybovať bez prekážok - stále je tu viacero faktorov s rizikovým potenciálom. Vieme, že organizátori masovej migrácie disponujú množstvom sýrskych pasov, pravých 'bianko', i falošných, ktoré sťažujú, až znemožňujú identifikáciu mnohých migrantov. Vieme tiež z udalostí v Maďarsku, že mnohí migranti odmietli dať si vziať odtlačky prstov, čo je jedna z podmienok pre azylové konanie, a zmizli neznámo kam," povedal Žitný.

Podľa jeho slov "po krajinách Európskej únie sa tak budú pohybovať osoby, ktoré nie sú identifikované". "Nevieme, odkiaľ prišli, nie je známe miesto ich pohybu a pobytu, nepoznáme dôvody, prečo tak urobili, a keďže sa vyhli azylovému konaniu, môžeme tieto okolnosti považovať za vážne bezpečnostné riziko. A napokon sme v televíznych reportážach mohli vidieť migrantov, ktorí pred kamerou naznačovali pohybom ruky pod hrdlom, ako sa chcú odvďačiť tým, ktorí ich prijali medzi seba. Ak tieto znepokojujúce signály považuje niekto ešte za prejavy sympatií k Európe, jej obyvateľom, právnym predpisom a kultúre, je sám tiež vážnym bezpečnostným rizikom pre nás všetkých a pokojný život v spoločnej Európe," zdôraznil na záver bezpečnostný analytik.

SIS považuje okamžité obnovenie celoplošného dodržiavania pravidiel schengenského priestoru za kľúčový moment v riešení v súčasnosti už akútneho problému nelegálnej migrácie realizovanej s významnou podporou zločineckých skupín prevádzačov. Zdôraznil to vo štvrtok 17. septembra opätovne hovorca SIS Branislav Zvara. Podľa jeho ďalších slov riziko prieniku radikálnych džihádistických extrémistov na územie Európskej únie sa v posledných mesiacoch práve z dôvodu dôsledne nefungujúceho režimu pohybu osôb v rámci Schengenu významne zvýšilo.

Viac o téme: ExtrémistiSISMilan Žitný
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu