Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

FOTO Pomáhali ako prví na mieste pádu vojenského vrtuľníka: Minister Glváč ocenil troch ľudí

Minister obrany SR Martin Glváč dnes prijal na pôde rezortu obrany Hanu Blažejovú, Vladimíra Šulka a Petra Korbu, ktorí boli ako prví na mieste nehody pádu vojenského vrtuľníka Mi- 17 Zobraziť galériu (4)
Minister obrany SR Martin Glváč dnes prijal na pôde rezortu obrany Hanu Blažejovú, Vladimíra Šulka a Petra Korbu, ktorí boli ako prví na mieste nehody pádu vojenského vrtuľníka Mi- 17

BRATISLAVA - Minister obrany SR Martin Glváč dnes prijal na pôde rezortu obrany Hanu Blažejovú, Vladimíra Šulka a Petra Korbu, ktorí boli ako prví na mieste nehody pádu vojenského vrtuľníka Mi- 17. Tragická nehoda sa stala 28. júla na východnom Slovensku.

„Som veľmi rád, že sa našli ľudia ako vy. Cením si vašu odvahu, ktorá pomohla zachrániť ľudské životy. Chcel by som vám poďakovať za pomoc,“ povedal minister obrany Martin Glváč. Hane Blažejovej, Vladimírovi Šulkovi a Petrovi Korbovi udelil za pomoc pri záchranných prácach po páde vrtuľníka „Pamätnú medailu ministra obrany III. stupňa“.

FOTO Pomáhali ako prví
Zobraziť galériu (4)

Ako prvý bol pri spadnutom vrtuľníku Vladimír Šulko. „Akurát sme schádzali z hôr a počul som, že tam niečo hučí. Nebál som sa, že vrtuľník môže explodovať a rýchlo som toho pilota vytiahol. Prvýkrát sa mi stalo, že som niekoho zachraňoval,“ povedal Vladimír Šulko, ktorému pri záchrane pomáhala aj Hana Blažejová. „Vyšla som z lesa a bol tam vrtuľník a už tam na mňa mával priateľ. On už mal pilota vytiahnutého vonku a ja som mu ho pomohla preniesť, pretože potom to začalo vybuchovať. Ja som si ani neuvedomovala strach,“ dodala pani Blažejová.  

FOTO Pomáhali ako prví
Zobraziť galériu (4)

„Chcem sa poďakovať ministerstvu obrany za ocenenie, ale musím povedať, že v mojom prípade prevláda smútok vzhľadom k tomu, že piloti a technik, ktorí tam boli, tak to boli ľudia ktorých som poznal. K zosnulému som mal naozaj veľmi blízko a ten smútok určite prevláda nad tým ocenením, ale v každom prípade ďakujem,“ povedal Peter Korba, ktorý ihneď po príchode na miesto nešťastia vypol motory na havarovanom vrtuľníku.  

FOTO Pomáhali ako prví
Zobraziť galériu (4)

Vrtuľník Mi-17 vzlietol o 13:30 zo základne v Prešove. Trojčlenná posádka si precvičovala pristátie v teréne, keď s nimi tesne po 14. hodine stratila riadiaca veža spojenie. Pri nehode zahynul 2. pilot kapitán Richard Sépi. Ďalší dvaja členovia posádky vrtuľníka boli s ťažkými zraneniami prevezení do nemocnice.

 

                                                                        

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu