Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Protest proti islamu má chybičku: Jeden z organizátorov chváli Hitlera, bol úžasný mierotvorca

Marian Magat sa prezentuje šokujúcimi statusmi Zobraziť galériu (6)
Marian Magat sa prezentuje šokujúcimi statusmi (Zdroj: Foto: Facebook)

BRATISLAVA - Plánovaný sobotný protest v hlavnom meste poriadne rozvíril hladinu nepokojov medzi občanmi. Polícia bude v plnej zbroji v pohotovosti. Od Hlavnej stanice pôjde zhromaždenie proti imigrantom na akcii s názvom Stop islamizácii Európy. Podľa medializovaných informácii sa jeden z organizátorov Marian Magat prezentuje šokujúcimi statusmi a velebí Hitlera. Od Hodžovho námestia sa do ulíc chystajú vyraziť zástupcovia iniciatívy Bratislava bez náckov. Už teraz je jasné, že pôjde o ostro sledovanú akciu dvoch proti sebe stojacich táborov. Bratislavčania sú z hroziaceho stretu dvoch ideí v strachu. Očakáva sa niekoľkotisícová účasť.

Dňa 20. júna, ktorý je vyhlásený za Svetový deň utečencov, je v Bratislave ohlásený protest proti imigrantom. Organizujú ho tváre slovenskej krajne-pravicovej scény s podporou ľudí rovnakého názoru zo Slovenska, Česka i Poľska. "O to vážnejší je fakt, že tejto demonštrácii, schovávajúcej sa pod rúšku legitímneho občianskeho protestu, vyjadruje svoju podporu i veľká časť širokej verejnosti na Slovensku. Krajná pravica sa snaží využiť negatívne nálady v spoločnosti v súvislosti s možným prijatím utečencov v našej krajine a využiť prítomnosť bežných ľudí na tomto proteste k vytĺkaniu vlastného politického kapitálu a legitimizácii svojho nenávistného programu," stojí vo vyjadrení iniciatívy Bratislava bez náckov.

Protest proti islamu má
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: FB)

Iniciatíva preto vyzýva širokú verejnosť, aby sa, ako hovorí, "nenechala využívať neonacistami krajne-pravicovo orientovanými chuligánmi a tento protest nepodporila".

Protest proti islamu má
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Foto: Facebook)

"Vzhľadom k tomu, kto túto demonštráciu organizuje, je veľmi pravdepodné, že sa tento protest zvrhne na propagáciu fašistickej ideológie a dôjde na ňom k násilným prejavom," hovoria zástupcovia iniciatívy a dodávajú: "Voláme po otvorenej diskusii, ktorá však nemôže byť založená na horúcich emóciach a ktorá si naopak vyžaduje dostatočnú informovanosť ľudí o súčasnej utečeneckej kríze. Hulákanie rasistických hesiel ruka v ruke s neonacistami či rozosievanie strachu a nenávisti v uliciach však so slušnou diskusiou a prejavením názoru nemá nič spoločné."

Zástupcovia inciatívy Bratislava bez náckov vyzývajú ľudí, aby prejavili svoj postoj a prišli túto sobotu 20. júna o 15-tej hodine na Hodžovo námestie postaviť sa nenávisti do cesty.

Sobotný protest proti imigrantom

Ohlásený protest Stop islamizácii Európy! Spoločne proti diktátu Bruselu, za Európu pre Európanov!" na faceboovej stránke podporilo už viac ako 13 tisíc ľudí. Zúčastní sa ho aj Marian Magat, ktorý pred dvoma rokmi zverejnil na svojom facebookovom profile šokujúci status, v ktorom oslavuje Adolfa Hitlera ako mierotvorcu a človeka so srdcom na správnom mieste.

Protest proti islamu má
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Foto: Facebook)

Protest proti islamu má
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Foto: Facebook)

Protest sa bude konať na Námestí SNP, s miestom stretnutia účastníkov na Námestí Francza Liszta (predstaničné námestie). V čase od 15-tej do 18-tej hodiny pôjde zhromaždenie cez Šancovú ulicu, Štefánikovu, Spojnú, Jozefskú ulicu, Kollárovo námestie a ulice Obchodnú, Poštovú na Námestie SNP.

Organizačný tým na čele s Lukášom Kopáčom oznámil, že ich protest podporí aj rómsky aktivista, predseda Občianskeho združenia Rómska samospráva Marek Baláž.

Protest proti islamu má
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: hooligans.cz)

 

Bratislavčania v pozore, polícia varuje

Na mohutné počty návštevníkov sa už chystá aj bratislavská polícia. "Krajské riaditeľstvo PZ v Bratislave vyčlenilo do bezpečnostných opatrení dostatočný počet policajtov a prostriedkov, za pomoci ktorých budú dohliadať na zabezpečenie verejného poriadku, ochranu života, zdravia a majetku občanov," informovala hovorkyňa bratislavských policajtov Lucia Mihalíková.

Polícia upozorňuje, že je potrebné počítať aj s dopravnými obmedzeniami na trasách plánovaných presunov účastníkov týchto zhromaždení. K obmedzeniam premávky môže dôjsť najmä v blízkosti Predstaničného námestia, Šancovej ulice, Štefánikovej ulice, Kolárovho námestia, Námestia prvého mája, Hodžovho námestia, Námestia SNP. "Vodičov v tejto súvislosti žiadame aby zvýšili pozornosť  pri prejazde uvedenými úsekmi a aby sa riadili pokynmi príslušníkov PZ," povedala Mihalíková.

Situáciu v cestnej premávke bude polícia monitorovať a v prípade potreby je pripravená prijať opatrenia k obmedzeniu dopravy a následnej obnove. "Vyzývame občanov bývajúcich v blízkosti miest konania sa uvedených zhromaždení, ako aj majiteľov motorových vozidiel parkujúcich v uvedených lokalitách, aby prijali opatrenia za účelom ochrany majetku, a na parkovanie využili iné miesta," varuje hovorkyňa a dodáva, aby vzhľadom k zachovaniu bezpečnosti, ochrany života, zdravia a majetku osôb, aby občania zvážili svoju prítomnosť, ako aj svoj pohyb v danom čase na miestach presunu účastníkov verejného zhromaždenia.

Polícia vyzýva občanov, ktorí sa mienia zúčastniť zhromaždení, aby nenarúšali verejný poriadok a neporušovali svoje povinnosti vyplývajúce zo všeobecne záväzných právnych predpisov. "V prípade, ak by došlo k narušeniu verejného poriadku alebo páchaniu inej protiprávnej činnosti, polícia v zmysle zákona o Policajnom zbore využije všetky zákonné možnosti na zjednanie nápravy a obnoveniu verejného poriadku," uzavrela Mihalíková.

Viac o téme: ProtestNeonacistiBratislava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu