Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Aerolinky otáčajú, nové zmeny veľkosti batožiny pozastavili: Proti boli Severoameričania

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Dovolenkári, pozor. Letecké spoločnosti sa chystajú zmeniť veľkosť batožiny, ktorú si môžete zobrať do lietadla. Po novom by sa mala veľkosť príručnej batožiny zmenšiť až o 40 percent. Nakoniec však z ohlasovaných zmien upustili.

Medzinárodná asociácia pre leteckú dopravu (IATA) sa rozhodla zmenšiť veľkosť batožiny, ktorú si môžete do lietadla zobrať, píše New York Times. Spolu s výrobcami lietadiel stanovila akúsi ideálnu veľkosť príručnej batožiny. Jej rozmery sú 55x35x20 (cm). Inými slovami, na výšku 55 centrimetrov, šírku 35 a hĺbka 20 centimetrov.

To znamená, že príručná batožina bude musieť byť o 40% menšia ako doteraz. Parametre, ktoré sa používajú dnes, sú 55x45x25 centimetrov. Batožina, ktorá bude vyhovovať parametrom, dostane špeciálny odznak. Asociácia si sľubuje, že uľahčí veci najmä pre pasažierov.

"Cestujúci budú ihneď vedieť, či si kupujú batožinu, ktorú si môžu so sebou zobrať na palubu. Už nebudú musieť premýšľať, ktoré aerolinky túto batožinu akceptujú a ktoré nie," povedal pre NYT viceprezident asociácie Tom Windmuller. S novým pravidlami už súhlasili najväčšie aerolinky sveta. Medzi deviatimi leteckými spoločnosťami je aj Lufthansa či Emirates Airlines.

Aktualizované 22. júna

Medzinárodná asociácia pre leteckú dopravu (IATA) so svojim návrhom pribrzdila. Vo svojom stanovisku zo 17. júna vyhlásila, že s implementáciou nových rozmerov batožiny počká. Proti novému návrhu boli najmä hlasy zo Severnej Ameriky, preto sa zmeny odkladajú na neurčito a kompetentní o nich budú ďalej rokovať.

Viac o téme: DovolenkaZmenaAerolinkyLietadloPravidla
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu