Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

FOTO Slávny slovenský aeromobil sa zrútil na letisku v Nitre: Štefan vyskočil padákom!

Aeromobil Zobraziť galériu (12)
Aeromobil (Zdroj: SITA)

NITRA – Na letisku v Nitre - Janíkovciach spadol včera aeromobil. Na mieste zasahovali štyri hasičské vozidlá a desať hasičov, informoval hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Nitre Viliam Pánsky.

Pilot aeromobilu neutrpel pri havárii stroja žiadne vážnejšie poranenia. Unikátny aeromobil pilotoval jeho vynálezca a konštruktér, 54-ročný Štefan Klein, ktorý z havarovaného stroja vyšiel na vlastných nohách a sťažoval sa na bolesti lakťa a chrbta. V nitrianskej nemocnici sa podrobil komplexnému vyšetreniu, ktoré malo odhaliť prípadné vnútorné poranenia. Po prepustení z nemocnice prostredníctvom sociálnej siete informoval, že je v poriadku. Aeromobil podľa očitých svedkov padal z výšky približne 300 metrov, Klein stihol aktivovať padák, ktorý náraz stlmil.

Spoločnosť AeroMobil predstavila aeromobil len nedávno na viacerých svetových výstavách, na ktorých vzbudila značný rozruch. Konštruktérom aeromobilu je Štefan Klein, ktorý na jeho vývoji pracuje vyše štvrťstoročie. Schopnosti lietajúceho auta testoval nad Nitrou takmer denne. Prvý stroj plánuje dostať na cesty a do vzduchu v roku 2017, jeho cena by mala byť porovnateľná so superšportovými vozidlami. 

Pohyb vozidla vo vzduchu zabezpečuje tlačná vrtuľa. Cestovná rýchlosť má dosiahnuť 200 kilometrov za hodinu a dolet 700 kilometrov. Spotreba na hodinu letu dosahuje 15 litrov. Na ceste dosiahne podľa údajov zverejnených výrobcom maximálnu rýchlosť 160 kilometrov za hodinu. Vozidlo sa zmestí na bežné parkovacie miesto, tankuje obyčajný benzín a používa sa na bežných cestných komunikáciách. Po rozložení krídiel je AeroMobil pripravený vzlietnuť, po ich zložení sa stáva autom.

Stanovisko spoločnosti aeromobil

Dnes po 18:00 počas plánovaného testovacieho letu lietajúceho auta AeroMobil pilot približne vo výške 300 metrov aktivoval bezpečnostný padák a AeroMobil pristál v lokalite letiska Nitra. Vynálezca a testovací pilot Štefan Klein neutrpel žiadne zranenia a prototyp AeroMobil 3.0 je len mierne poškodený, čím sa potvrdila účinnosť integrovaného bezpečnostného zariadenia – padáku, na ktorom pristál celý AeroMobil vrátane pilota. Skúsenosť a údaje z tohto testovacieho letu budú vyhodnotené a implementované v ďalšom vývoji lietajúceho auta.

„Je to stále prototyp, testujeme ho a permanentne zdokonaľujeme. Bezpečnostný padákový systém sme týmto otestovali a funguje dokonale. Skúsenosť a údaje z tohto testovacieho letu budú vyhodnotené a implementované v ďalšom vývoji lietajúceho auta."

Pozrite si zdemolovaný aeromobil 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu