Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Predpoveď počasia na budúci týždeň: Meteorológovia vydali výstrahy, hrozia snehové jazyky a záveje!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Thinkstock.com)

BRATISLAVA - Počasie nás začiatkom týždňa nepoteší. V časti stredného a východného Slovenska hrozí v pondelok tvorba snehových jazykov a závejov. V utorok k ním pribudne na východe krajiny aj silný vietor. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal na tieto dni meteorologické výstrahy 1. stupňa. Od polovice týždňa už môžeme očakávať teplý front.

Podľa SHMÚ sa v niektorých okresoch stredného a východného Slovenska očakáva v pondelok a utorok, v polohách nad 500 metrov, tvorba snehových jazykov a závejov. Tie môžu byť potenciálnym nebezpečenstvom pre dopravné aktivity.

V utorok od 9.00 h do 18.00 hodiny očakávajú meteorológovia v časti východného Slovenska výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo v nárazoch rýchlosť 16-20 metrov za sekundu. Táto rýchlosť predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity.

Pondelok -  V severnom prúdení bude postupovať cez naše územie smerom na juh vo
vyšších vrstvách ovzdušia plytká tlaková níž. V noci bude premenlivá, na severe miestami zväčšená oblačnosť. Na severe miestami snehové prehánky. Najnižšia nočná teplota 1 až -5 stupňov Celzia, v horských dolinách so snehovou pokrývkou okolo -7 stupňov Celzia. Fúkať bude severný vietor 2 až 6 m/s (5 až 20 km/h). Cez deň bude premenlivá veľká oblačnosť. Na viacerých miestach sneženie alebo snehové prehánky, v nižších polohách aj dážď so snehom alebo dážď. Najvyššia denná teplota 5 až 10, na Kysuciach, Orave, Liptove a Spiši 1 až 5 stupeň Celzia.

Teplota na horách vo výške 1500 m okolo -6 stupňov Celzia. Fúkať bude severný vietor 3 až 8 m/s (10 až 30 km/h), v nárazoch na juhozápade a juhovýchode okolo 15 m/s (55 km/h). V horských oblastiach, najmä na severe, očakávame miestam očakávame tvorbu snehových jazykov.

Predpokladané množstvo zrážok - V noci do 2 mm / do 4 cm, cez deň 0 až 2 mm, na severe ojedinele do 5 mm/ do 2 cm, na severe ojedinele do 5 cm.

Utorok - V chladnom vzduchu sa do našej oblasti od západu rozšíri výbežok vysokého tlaku. V noci bude prevažne oblačno a miestami, najmä na severe, prehánky, zväčša snehové.
Cez deň prevažne polooblačno a prehánky už len ojedinele, v horských oblastiach snehové.
Nočná teplota +3 až -3 stupne Celzia. Denná teplota 8 až 13, na Kysuciach, Orave, Liptove a severovýchode 3 až 8 stupňov Celzia.
Fúkať bude prevažne severný vietor 3 až 8 m/s (10 až 30 km/h), miestami v nárazoch
do 20 m/s (70 km/h). Ojedinele tvorba snehových jazykov.

Streda - Od severozápadu prejde cez strednú Európu nevýrazný teplý front. Bude prevažne oblačno a miestami prehánky alebo slabý dážď, od stredných polôh sneženie. Neskôr menej oblačnosti. Nočná teplota +3 až -3 stupne Celzia. Denná teplota 8 až 13, na Kysuciach, Orave, Liptove a Spiši 3 až 8 stupňov Celzia. Fúkať bude prevažne severný vietor 2 až 6 m/s (5 až 20 km/h), miestami v nárazoch okolo 12 m/s (45 km/h).

Štvrtok - Nad strednou Európou sa bude nachádzať tlaková výš. Bude jasno až polojasno, zrána ojedinele hmlisto. Nočná teplota +3 až -3 stupne Celzia. Denná teplota 10 až 16 stupňov Celzia.

Piatok - Nad strednou Európou sa bude nachádzať rovnomerne rozdelený vyšší tlak vzduchu. Bude jasno až polojasno. Ráno ojedinele hmlisto. Nočná teplota +4 až -2 stupne Celzia. Denná teplota 12 až 18 stupňov Celzia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu