Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Kamaráti boli o polnoci v horách a zrazu sa to stalo: FOTO kúzelného divadla nad Slovenskom!

Polárna žiara pozorovaná z Malej Fatry Zobraziť galériu (2)
Polárna žiara pozorovaná z Malej Fatry (Zdroj: Šimon Trnka)

TERCHOVÁ - Turisti Šimon a Lukáš práve kráčali s ťažkými batohmi na chrbtoch do Snilovského sedla v Malej Fatre. Na chvíľu sa zastavili, aby si oddýchli a keď sa obzreli za seba, prekvapilo ich tajomné svetlo. Bola polnoc a dobrodruhom sa naskytol doslova pohľad za milión! Boli svedkami najsilnejšej polárnej žiary za posledných 20 rokov!

„Polárna žiara na Slovensku?“ krútili neveriacky hlavami mladí muži, ktorí nemohli uveriť vlastným očiam. „Okolo polnoci zo 17. na 18. marca nebo zahralo jedno neuveriteľné divadlo. Polárna žiara na Slovensku je určite rarita,“ komentoval úkaz fotograf Šimon Trnka, ktorý si z turistiky doniesol domov parádny úlovok.

 
 

 

Ako informuje portál Idnes.cz, polárnu žiaru pozorovali aj nadšenci na viacerých miestach Česka vďaka nezvyčajne silnej solárnej búrke. „Vďaka zvýšenej aktivite Slnka sme 17. 3. 2015 okolo 21. hodiny mohli sledovať v našich zemepisných šírkach vzácny úkaz - polárnu žiaru,“ uvádza na svojom Facebooku Hvezdáreň v Úpici. Polárnu žiaru zachytili na fotografiách aj na videu neďaleko obce Ronov a žiara sa ľudskému oku javila ako „pomaly sa pohybujúce rozptýlené biele svetlo nad severným obzorom“.

 
 
Podľa portálu Astro.cz vznikla polárna žiara na základe mimoriadne silnej slnečnej erupcii, ktorá narazila na zemskú magnetosféru. Ide o geomagnetickú búrku, ktorá doposiaľ neutíchla a bude pozorovateľná ešte v najbližších hodinách, dnes krátko po polnoci! Astro.cz ďalej uvádza, že ide o najsilnejšie polárne žiarenie spôsobené najslabšou dlhotrvajúcou erupciou za posledných 20 rokov. Naposledy bola polárna žiara nad stredoeurópskym územím pozorovaná v novembri 2003.  
 
Polárna žiara 1
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu