Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

EXKLUZÍVNE Megapodvod na Slovákoch: Mysleli si, že zachraňujú planétu, prišli o milióny!

Kotlar (naľavo) a Scott obrali Slovákov a Čechov o milióny eur Zobraziť galériu (4)
Kotlar (naľavo) a Scott obrali Slovákov a Čechov o milióny eur (Zdroj: tony papaleo)

BRATISLAVA/ADELAIDE - Podvod obrovských rozmerov, ktorý zasiahol aj Slovákov! Tak sa dá opísať príbeh jednej austrálskej firmy, ktorá okradla ľudí z celého sveta. Tvárila sa pritom, že ide o dobrú vec, ale peniaze skončili vo vrecku podvodníkov. Topky vám exkluzívne v spolupráci s talianskym novinárom Tonym Papaleom ako prvé prinášajú reportáž o zlodejine, ktorej obeťou ste sa možno stali aj vy.

Spoločnosť CCN so sídlom v austrálskom meste Adelaide chcela zachrániť planétu, ale nie zadarmo. Dobrý úmysel prevážila mamona. Pochybné obchodné praktiky pripravili o peniaze stovky investorov, aby sa mohli obohatiť ľudia stojaci na čele tohto mnohoúrovňového kolosu. Ale poďme pekne po poriadku.

Kto je CCN a čo sú karbónové kredity

CCN je skupina spoločností, ktoré vystupujú pod názvom Conservation Central Network a CCN Holdings Limited. Začala podnikať v roku 2011 ešte ako Carbon Central Network. Jej cieľom je produkovanie a obchodovanie s karbónovými kreditmi. O čo presne ide? Na základe Kjótskeho protokolu z roku 1997 sa jednotlivé krajiny zaviazali znížiť emisie skleníkových plynov. Môžu tak robiť dvoma spôsobmi - buď ich znížia sami, alebo stanovený limit dosiahnuť odkúpením potrebných karbónových kreditov od krajín, ktoré produkujú menej emisií než je dohodnutá kvóta. Karbónové kredity sú obchodovateľné certifikáty, resp. povolenky, ktoré reprezentujú právo emitovať jednu tonu oxidu uhličitého alebo jeho ekvivalentu. Medzi karbónové kredity patria REDD karbónové kredity pochádzajúce z REDD projektov. Tieto projekty sú iniciatívou OSN a slúžia na záchranu ohrozených lesov na našej planéte.

Make Money, Save Forest

V čele CCN stoja podnikatelia Erminio Kotlar a Campbell Scott. A práve to je dvojica hlavných vinníkov. Spočiatku svojim členom ponúkali na predaj určité množstvo karbónových kreditov a sľubovali aj ekobonus v podobe pridelenia desatiny percenta denne z vloženej investície do týchto kreditov naviac a zadarmo. Všetko v duchu hesla "Make Money Save Forest" (Zachraňujte lesy a zarobte na tom). Takýto model sa ale stal neudržateľným a vyžadoval si stále nové investície, keďže CCN nemala iné príjmy, lebo nerealizovala ani jeden REDD projekt. Kotlar a Scott celkovo "spravovali" investície vo výške asi 40 miliónov eur. Pôjde však asi len o zlomok z tejto čiastky, pokiaľ CCN uspeje na Torontskej burze. Ako vidno, v prípade Conservation Central Network jednoducho ekologické správanie nikdy nehralo prím.

Do aktivít CCN je zapojených zhruba 20 tisíc investorov, z toho desaťtisíc Slovákov a päťtisíc Čechov. Predstaviteľom CCN v strednej Európe bol od počiatku Juraj Adamovič. Za balamutenie členov spoločnosti mu mal byť od majiteľov pridelený extra bonus v podobe piatich percent provízie z investícií členov CCN do neexistujúcich karbónových kreditov. V Českej republike bol hlavným lídrom CCN Jaroslav Pilný.

"V lete 2013 som začal mať podozrenie, že ide o podvod. Neustále mi sľubovali, že všetky problémy, ktoré sa vtedy javili, sa vyriešia neskôr. Ale nič sa nedialo. Nekonalo sa žiadne valné zhromaždenie, ani sa nereprezentovali hospodárske výsledky. Nedostal som od CCN nikdy nič, na čo som mal ako akcionár právo," povedal Jiří Šikola z Česka. Jeho slová potvrdzuje aj akcionár zo Slovenska. "Približne pred dvoma rokmi som začal mať na Erminia a Scotta dotieravé otázky ohľadom štúdie k projektu. A začali problémy," pokračuje Fero Gachulinec.

Ich podozrenie sa ukázalo ako správne. CCN žiadnymi REDD projektami na záchranu pralesov nedisponovala a ani do nich neinvestovala. Akcionári kupovali neexistujúce karbónové kredity a teraz sa preto právom pýtajú, kde sú ich peniaze. Oklamaní klienti preto požiadali o pomoc talianskeho investigatívneho novinára pri pátraní po dôkazoch, že ide naozaj o nekalé obchodovanie. Antonio strávil päť dní s Kotlarom, pričom predstieral, že je taliansky playboy, ktorý hľadá dobrú príležitosť na investovanie svojich peňazí.

Papaleo (vľavo) na prvom stretnutí s Kotlarom
Zobraziť galériu (4)
Papaleo (vľavo) na prvom stretnutí s Kotlarom  (Zdroj: antonio papaleo)

Zmluva, ktorú spolu podpísali
Zobraziť galériu (4)
Zmluva, ktorú spolu podpísali  (Zdroj: antonio papaleo)

Zistil, že do podvodných aktivít sú zapojení ľudia z celého sveta, napríklad Lord Liard so svojou asistentkou Sabine Raabe, ktorí lobujú za CCN v britskej Snemovni lordov. "Od začiatku je to podvod. CCN vedelo o tom, že nemá žiadne karbónové kredity, a napriek tomu ich predávalo a prezentovalo ako hotovú vec. Obeťou podvodu je každý člen CCN, ktorý zaplatil za nejaký registračný balíček," doplnil Šikola.

Investori dostali za kúpu kreditov sfalšovaný certifikát
Zobraziť galériu (4)
Investori dostali za kúpu kreditov sfalšovaný certifikát  (Zdroj: antonio papaleo)

Niektorí z podvedených Slovákov vrátane Gachulinca kontaktovali aj slovenskú políciu, konkrétne Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Trenčíne. Na Kotlara a Scotta ako osoby konajúce za CCN podali trestné oznámenie vo veci kapitálového podvodu. Bolo zamietnuté. "Záujemcovia o členstvo v CCN a o kúpu karbónových kreditov išli poskytnutím svojich finančných prostriedkov CCN dobrovoľne do investičného rizika. Akcionári pri obvyklej miere opatrnosti mali vedieť, že ide o rizikové investovanie do produktu, ktorý bol v tom čase nový. Oznamovatelia (Gachulinec a spol.) teda konali bez dodržania obvyklej miery opatrnosti, keď vložili svoje peniaze do zjavne rizikovej investície a REDD projektov, o ktorých mali k dispozícii len všeobecné informácie, a ktoré sa ešte len mali realizovať vo veľmi vzdialených častiach sveta," píše sa v uznesení.

Polícia sa už prípadom ďalej nezaoberá. "Národná kriminálna agentúra (NAKA) Prezídia policajného zboru neeviduje konania smerom k CCN," povedal Topkám Martin Wäldl z kancelárie prezidenta Policajného zboru.

Jeden z mnohých

CCN naletel okrem tisícok iných aj britský podnikateľ Gregg Fryett. Do spoločnosti investoval počiatočný kapitál vo výške 100 tisíc dolárov (88 tisíc eur). Nedávno napísal miestoprísažné vyhlásenie o tom, že majitelia CCN nemali ani potuchy o tom, ako sa s karbónovými kreditmi podniká a doteraz mu dlžia viac ako 50 tisíc dolárov (44 tisíc eur).

Gregg Fryett Statement of Truth

Kotlar sa o svojom "zelenom biznise" pred časom vyjadril takto: "Som dedko a chcem zanechať svojim vnúčatám túto planétu v lepšom stave, než akú som ju zažil ja. Som učiteľ, ale celý život sa venujem zelenému hnutiu," povedal človek, ktorý má podľa Papalea spolu so Scottom 25-ročnú históriu podvodného podnikania. CCN je zatiaľ ich posledný biznis.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu