Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Na Slovensko sa valí sneh: Kolaps dopravy, nehody, poľadovica aj zasypaná diaľnica!

Bratislavu prekvapil sneh. Zobraziť galériu (14)
Bratislavu prekvapil sneh. (Zdroj: FB)

BRATISLAVA – Slovensko sa zobudilo do bieleho dňa. Na viacerých miestach na západe krajiny nasnežilo. Sneh robí starosti najmä motoristom. Mestská hromadná doprava momentálne v Bratislave mešká od desať do 20 minút. Policajti varujú vodičov, aby jazdili obozretne.

Oklúzny front dnes prinesie sneženie

V priebehu dnešného dňa zavládne na našom území opäť prevažne oblačné až zamračené počasie. Od západu začne nad naše územie postupovať oklúzny front. Ten prinesie na západné a stredné Slovensko sneženie. To bude najvýraznejšie na severozápadnom Slovensku.

Na Slovensko sa valí
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: http://predpovede.topky.sk/)

Správa o zjazdnosti ciest na území SR

Všetky sledované úseky diaľnic a rýchlostných ciest na území SR sú zjazdné. Povrch vozoviek je prevažne suchý až vlhký.

Na Slovensko sa valí
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: zjazdnost.sk)

Cesty I., II. a III. triedy na území SR sú zjazdné. Povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý. Na cestách vo vyššie položených lokalitách stredného, východného Slovenska a na západnom Slovensku je vozovka miestami pokrytá kašovitým, prípadne utlačeným snehom v hrúbke 1 -3 cm. Na západe Slovenska sneží a na cestách sa miestami nachádza vrstva čerstvého až kašovitého snehu do 1 - 2 cm.

Na Slovensko sa valí
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: imeteo.sk, SITA, Ján Zemiar, Facebook)

Horské priechody (HP) sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne suchý až vlhký miestami mokrý. Miestami zľadovatený sneh do 1 cm sa nachádza na HP Vernár a Podspády. Utlačený sneh alebo miestami utlačený sneh do 3 cm sa nachádza na HP Vrchslatina, Cukmantel, Huty, Látky-Prašivá, Veľké Pole, Makov a kašovitý sneh do 2 cm je na HP Biela Hora a Pezinská Baba.

Takto to vyzerá v Podunajských Biskupiciach
Zobraziť galériu (14)
Takto to vyzerá v Podunajských Biskupiciach  (Zdroj: Tip čiateľa)

Policajti varujú vodičov v Bratislave

Neustále sneženie od skorých ranných hodín si vyžaduje prispôsobenie jazdy stavu a povahe vozovky. Krajský dopravný inšpektorát Krajského riaditeľstva PZ v Bratislave preto vyzýva vodičov  k zvýšenej opatrnosti na cestách kraja. Pre bezpečný príchod do cieľa cesty je potrebné na cestných komunikáciách zvýšiť pozornosť, v takomto počasí rýchlosť znížiť a  dodržať bezpečnú vzdialenosť medzi vozidlami.

Na Dlhých dieloch je cesta zasnežená
Zobraziť galériu (14)
Na Dlhých dieloch je cesta zasnežená  (Zdroj: FB)

Na zvýšenú opatrnosť vyzývame aj chodcov ako ďalších účastníkov cestnej premávky. Pri prechádzaní cez vozovku sa treba presvedčiť či sa v blízkosti nenachádza vozidlo, do jazdnej dráhy ktorého by ste mohli vkročiť. Brzdná dráha sa pri zasnežených cestách predlžuje a vodič môže mať problém zastať tak, aby ku kolízií s chodcom nedošlo.

Všetky cesty Bratislavského kraja sú v súčasnosti prejazdné, zvýšený počet dopravných nehôd neevidujeme.

Povrch vozovky je mokrý aj pri Strečne, odkiaľ nám fotku poslal náš čitateľ František. Aktuálna teplota je 0 stupňov.

Aktuálna situácia pri Strečne
Zobraziť galériu (14)
Aktuálna situácia pri Strečne  (Zdroj: Tip čiateľa)

Aktuálne nehody hlási Zelená vlna

Celomestský posyp stále trvá, situáciu monitorujú

Stav ciest v Bratislave je monitorovaný a v teréne je permanentne 54 sypačov a 89 pracovníkov. Okrem zjazdnosti ciest zabezpečujú aj zjazdnosť chodníkov, námestí, priechodov pre chodcov či lávok. "Dispečing oddelenia správy komunikácií Magistrátu hlavného mesta SR Bratislava monitoruje stav vozoviek a reaguje na každú vzniknutú situáciu. Na postupnom odstraňovaní porúch spôsobených počasím hlavné mesto pracuje," povedala hovorkyňa hlavného mesta Ivana Skokanová.

Bratislava Vajnory
Zobraziť galériu (14)
Bratislava Vajnory  (Zdroj: Tip čiateľa)

MHD nie je podľa nej nikde vylúčená a jazdí v celej Bratislave. Skokanová pripomenula, že počas uplynulých 24 hodín dispečing vydal viacero príkazov na posyp cestných komunikácií v meste. "Dnes ráno od 7.00. h bol pre sneženie vydaný príkaz na posyp kopcovitých terénov, mostov a nadjazdov v Petržalke. Pre pretrvávajúce sneženie bol vydaný príkaz o 7.30. h na celomestský posyp, ktorý trvá," informovala.

Neprejazdné cesty sú v Jablonici a Galante

Dve dopravné nehody aktuálne skomplikovali dopravu v Trnavskom kraji. V Jablonici sa stala na príjazde od Trstína nehoda dvoch kamiónov a osobného vozidla. Polícia tam riadi dopravu a púšťa ďalej iba osobné autá. Nákladné vozidlá budú odstavené až do odstránenia následkov nehody. Cesta na výjazde z Galanty v smere na Čierny Brod je úplne neprejazdná pre skrížený kamión, odklon je cez obec Košúty. Informoval vedúci Operačného strediska Krajského riaditeľstva Policajného zboru SR v Trnave Ľubomír Vričan.

Na Slovensko sa valí
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: imeteo.sk, SITA, Ján Zemiar, Facebook)

MHD pre počasie mešká od desať do 20 minút

Mestská hromadná doprava momentálne v Bratislave mešká od desať do 20 minút. Na svojej internetovej stránke o tom informuje Dopravný podnik Bratislava. "Napriek celomestskému posypu, ktorý bol vykonaný od 7.00 hod. ráno, sneženie pretrváva. Komunikácie sú zasnežené a z tohto dôvodu vodiči jazdia opatrnejšie a so zvýšenou obozretnosťou," píše sa na stránke.

Na Slovensko sa valí
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: imeteo.sk, SITA, Ján Zemiar, Facebook)

Pre situáciu na cestách meškajú aj autobusy na prímestských linkách v Bratislave a okolí. "Autobusy meškajú od desať do 45 minút zo všetkých smerov," informovala TASR hovorkyňa Slovak Lines Eva Vozárová. Neustále sneženie si vyžaduje opatrnosť na ceste, upozorňujú policajti. "Pre bezpečný príchod do cieľa je potrebné na cestách zvýšiť pozornosť, v takomto počasí rýchlosť znížiť a dodržať bezpečnú vzdialenosť medzi vozidlami," informovala TASR bratislavská krajská policajná hovorkyňa Tatiana Kurucová.

Opatrní by podľa nej mali byť aj chodci, najmä ak budú prechádzať cez cestu. "Brzdná dráha sa pri zasnežených cestách predlžuje a vodič môže mať problém zastať tak, aby ku kolízii s chodcom nedošlo," dodala. Policajti v Bratislavskom kraji neevidujú zvýšený počet dopravných nehôd.

Na Slovensko sa valí
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: imeteo.sk, SITA, Ján Zemiar, Facebook)

Snehová víchrica ochromila život na Severovýchode

Mestá v severovýchodnej časti USA vrátane Bostonu, New Yorku a Philadelphie zápasia so snehovou víchricou, ktorá by mohla miestami zanechať až 90-centimetrovú pokrývku a spôsobiť rozsiahle pobrežné záplavy. Život v husto obývanej oblasti s vyše 35 miliónmi obyvateľov sa takmer úplne zastavil, pričom guvernéri štátov Massachusetts, Connecticut a Rhode Island prijali opatrenia na obmedzenie pohybu ľudí v prípadoch, keď to nie je nevyhnutné.

Zákaz jazdiť autom platí aj meste New York a ostrove Long Island, kde porušovateľom hrozí pokuta 300 dolárov (267 eur). V New Yorku pritom od pondelňajšieho večera nepremáva metro ani autobusy. Prerušenie premávky ohlásili aj železniční dopravcovia, zatiaľ čo aerolínie hlásia zrušenie viac ako 7700 letov. Návrat situácie do normálu sa neočakáva skôr ako v stredu večer. Takzvaný nor'easter si tiež vyžiadal zatvorenie škôl a úradov, newyorská burza však plánuje zostať v prevádzke.

Americká Národná meteorologická služba vydala výstrahu pred snehovou víchricou v 400-kilometrovom pásme pozdĺž severovýchodného pobrežia a okrem silného sneženia predpovedala vietor s nárazmi do rýchlosti 120 kilometrov za hodinu. Americký Severovýchod postihla podobná víchrica už aj v novembri, extrémne zimné počasie sa však odvtedy regiónu z veľkej časti vyhýbalo.

V Bostone ľudia vykúpili všetok tovar.

V častiach štátu Pensylvánia napadalo v pondelok približne 20 centimetrov snehu. Kým sa snehová búrka dostala k mestám New York a Boston, zosilnela, informoval americký Národný meteorologický úrad, ktorý predpovedá vietor s rýchlosťou 50 kilometrov za hodinu, čo ohrozí vedenie elektrickej energie.

V Tatrách trvá druhý stupeň

V oblasti Tatier bolo dnes ráno jasno až polooblačno, vo Fatrách hmlisto a postupne so slabým snežením, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej. Teplota vzduchu sa pohybovala od -13° C do -5° C. Fúkal prevažne mierny západný - juhozápadný vietor s rýchlosťou do 40 km/hod. Nový sneh za posledných 24 hodín nepripadol. Za poslednú periódu sneženia napadol miestami do 30 cm.

Na Slovensko sa valí
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: imeteo.sk, SITA, Ján Zemiar, Facebook)

Snehová pokrývka je vplyvom vetra nerovnomerne rozložená. Na mnohých prevažne severne orientovaných svahoch je sneh vyfúkaný až na tvrdý podklad. Exponované miesta (hrebene a rebrá) sú sfúkane až na skalu alebo trávu. V týchto lokalitách je snehová pokrývka tvrdá, až ľadová. Na južne a východne orientovaných svahoch je na tvrdom podklade previate väčšie množstvo nestabilného snehu vo forme snehových dosiek a vankúšov, ktoré nie sú dostatočne previazané s podkladom. Snehová pokrývka miestami dosahuje viac ako 150 cm.

Vo Vysokých, Západných a Nízkych Tatrách trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, t.j. 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Uvoľnenie doskových lavín je možné hlavne pri dodatočnom zaťažení najmä na strmých východných, juhovýchodných a južných svahoch. Ojedinele sa môžu vyskytnúť aj menšie spontánne lavíny. Vo Fatrách naďalej trvá malé lavínové nebezpečenstvo, teda 1. stupeň. Lokálne však môže byť lavínové nebezpečenstvo vyššie, preto je nutné správne vyhodnotiť lokálne podmienky. Lavínové nebezpečenstvo naďalej zotrváva.

Nasnežilo aj u vás? Neváhajte a pošlite nám fotky alebo videá na tipy@topky.sk!

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu