Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ďalšia slovenská záhada rozlúštená: Tajné tehotenstvo a vražda grófových detí!

Cintorín v obci Tovarné
Cintorín v obci Tovarné (Zdroj: YouTube)

TOVARNÉ - Náhrobné kamene s menami detí grófa Hadika-Barkóczyho, ktoré sa nachádzajú na miestnom cintoríne v obci Tovarné, pripomínajú tienistú udalosť histórie dedinky v okrese Vranov nad Topľou. Došlo k nej koncom 19. storočia a zomreli vtedy dve z troch detí tamojšieho grófa.

V tom čase prirodzene nebolo nič výnimočné, že deti zomierali v útlom veku, najmä na choroby, na ktoré neexistovali lieky. Podľa starostky obce Kvetoslavy Mižákovej, skutočnosť, že obe deti zomreli v jeden a ten istý deň, stojí minimálne za povšimnutie.

Spresnila, že medzi ľuďmi sa povráva a dokumentujú to aj niektoré listiny, ako koncom októbra 1898 ochoreli všetky tri grófove deti. Žiaľ dve z nich o dva dni zomreli. 

Ich smrť vyvolala rozporuplné reakcie medzi lekármi. Niektorí vraveli, že išlo o bežný zápal pľúc, no ďalšie reakcie lekárov už boli oveľa vážnejšie, boli totiž presvedčení, že niekto deti usmrtil úmyselne.

"Povráva sa, že tieto deti boli naozaj otrávené a boli otrávené pestúnkou, ktorá v tom čase čakala dieťa a chcela ho porodiť kdesi ďaleko v Maďarsku," uviedla starostka. Následne po smrti oboch detí, sa pestúnka stratila. 

Pestúnka Laura Hainczová po smrti zverených detí zo strachu ušla. Nasledovalo vyšetrovanie, ktoré vraj viedol inšpektor z Budapešti. Ten ju vypátral niekde v Ostrihome.

Počas vyšetrovania sa zistilo, že pestúnka mala tajný milostný pomer s jedným zo zamestnancov grófskej rodiny. Keď otehotnela, chcela porodiť dieťa ďaleko od Tovarného. Vymyslela si plán, že podá deťom jedlo, po ktorom by ochoreli a jej páni sa budú ponáhľať do hlavného mesta monarchie za lepšími lekármi. Tak by sa dostala do Budapešti. Dve z detí však do 48 hodín od prvých prejavov choroby zomreli.

Laura vraj na súde priznala, že uvarila slivky v medenej miske, pretože chcela, aby deti ochoreli. Odmietala, že by chcela deti usmrtiť. Pri vyšetrovaní sa zistilo aj to, že pred pár rokmi bola potrestaná väzením. Do grófovej rodiny sa dostala po tom ako jej dali odporúčanie zo šľachtickej rodiny Almássyovej.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu