Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Firma, ktorá bude variť nemocniciam za 80 miliónov tvrdí, že cena je OK: Jedlo je až do postele!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Spoločnosť Hospital Catering Solutions, s. r. o. (HCS), ktorá bude prevádzkovať stravovaciu prevádzku vo Fakultnej nemocnici Trenčín na základne koncesnej zmluvy počas desiatich rokov, sa ohradila voči obvineniam z porušenia zákon, odmieta aj obvinenia z manipulácie verejnej súťaže či tichej kartelovej dohody. Za klamlivé označuje tvrdenia, podľa ktorých nemocnici stúpli náklady na stravovanie. Takýto dojem podľa HCS vznikol porovnávaním nesprávnych položiek.

"Sme presvedčení, že náklady nemocnice sú približne na úrovni nákladov pred prevzatím prevádzky s tým, že po dokončení celej rekonštrukcie a po zavedení moderného tabletového systému slúžiaceho k distribúcii jedál pre pacientov na oddelenia, prevezme HCS ďalšiu časť nákladov nemocnice," konštatuje konateľ spoločnosti František Mészáros vo vyhlásení s tým, že náklady nemocnice sa tak znížia.

Za zavádzajúce označil aj porovnávanie cien v jednotlivých nemocniciach. Ako tvrdí, ceny v outsourcovaných stravovacích prevádzkach sú uvedené vrátane DPH a sú tak vizuálne o 20 % vyššie, navyše obsahujú všetky náklady na investíciu a na dodanie jedla pre pacienta až k posteli. 

Spoločnosť pripomína, že okrem zabezpečenia stravovania, rekonštruuje samotnú stravovaciu prevádzku a to podľa projektu, ktorý zadala nemocnica, pričom do nej investuje takmer tri milióny eur. "Rekonštrukcia bola vynútená havarijným stavom kuchyne a ostatných priestorov. Tento stav generoval obrovské riziká z hľadiska hygieny pri príprave jedál pre pacientov a mal priamy dopad na ich liečenie," konštatuje Mészáros. Podotýka, že po skončení koncesnej zmluvy odovzdá celú zrekonštruovanú prevádzku do vlastníctva nemocnice za symbolické jedno euro. 

Spoločnosť zároveň odmieta, že by bola schránkovou firmou. Vyjadrila sa aj k osobe Petra Bittóa, ktorého ako tvrdí, najala ako prevádzkového manažéra, odborníka na problematiku rekonštrukcií prevádzkovania nemocničného stravovania, nakoľko má dlhoročné skúsenosti. "Koncesnú zmluvu s FN Trenčín podpisoval na základe plnej moci od konateľa spoločnosti," uviedol Mészáros. 

Štyri veľké štátne nemocnice zaplatia externým prevádzkovateľom vývarovní desiatky miliónov eur, uvádza pondelňajšie vydanie denníka SME. Ide o nemocnice v Trenčíne, Banskej Bystrici, Trnave a Poprade, ktoré riadia nominanti ministerstva zdravotníctva. Sumár zmlúv, ktoré preverilo SME a Transparency International, sa blíži k 81 miliónom eur s daňou z pridanej hodnoty (DPH) za desať rokov. 

Podozrivé sú viaceré okolnosti kontraktov. Do súťaže išli opakovane personálne prepojené firmy Dora Gastro Slovakia a Hospital Catering Solutions. Predseda predstavenstva Dora Gastro Peter Bittó podpísal zmluvu v trnavskej nemocnici, v Trenčíne už zmluvu podpisoval za Hospital Catering Solutions, ktorej väčšinovým akcionárom je schránková firma v Luxembursku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu