Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Slota: Slovensko sa bude súdiť s Enelom

Ján Slota považuje zmluvu o predaji Slovenských elektrární za absolútne nevýhodnú
Ján Slota považuje zmluvu o predaji Slovenských elektrární za absolútne nevýhodnú

BRATISLAVA - Slovensko sa podľa predsedu Slovenskej národnej strany (SNS) Jána Slotu bude pravdepodobne súdiť s talianskou spoločnosťou Enel, ktorá je 66-percentným akcionárom Slovenských elektrární, a.s. (SE).

"Teraz by som nechcel niečo prejudikovať, pretože určite pôjdeme asi do súdneho sporu. My sa nebojíme nijakých ohlasovaných sankcií," povedal na dnešnej tlačovej besede Slota. Podľa neho je v zmluve o predaji SE "strašne veľa špiny". "Zmluvu považujeme za platnú a štandardnú," reagoval pre agentúru SITA hovorca SE Juraj Kopřiva.

SNS podľa svojho predsedu videla od začiatku zmluvu s Enelom za problematickú. "Chceli sme preto zmluvu podrobiť riadnemu právnemu auditu, lebo tie dristy, ktoré majú bývalí ministri hospodárstva, ako je to všetko čisté a aké je to v poriadku. To skutočne má strašne ďaleko, aby sme zmluvu hodnotili, že je čistá," zdôraznil Slota. Podľa neho je zmluva o predaji majoritného balíka akcií SE talianskej spoločnosti pre Slovensko "absolútne nevýhodná". "My budeme robiť v rámci našich možností všetko pre to, aby sa prehodnotila zmluva minimálne vo vzťahu Enelu ku Gabčíkovu. Som hlboko presvedčený, že zmluva, ktorá bola podpísaná je celá na vode. Zmluva o prenájme Vodného diela Gabčíkovo je totálny paškvil. To je proste podvod enormných rozmerov," povedal Slota.

SNS bude na Slovensku presadzovať výstavbu jadrových elektrární. "SNS sa nikdy netajila tým, že Slovensko vidí energeticky sebestačné za pomoci jadrovej energetiky. Vítame kroky premiéra, ktorý chce rokovať so všetkými spoločnosťami doma aj v zahraničí, aby sme mohli, pokiaľ sa Taliani z Enelu nerozhýbu, postaviť ďalšiu jadrovú elektráreň napríklad v Kecerovciach," doplnil Slota. Podľa neho je jadro najčistejšia energia. "Pokiaľ samozrejme nevybuchne reaktor," konštatoval Slota.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu