Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Základňa NATO v Poprade: Väčšine hlasujúcich je proti!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

POPRAD – Informácia o ponuke Slovenska na zriadenie logistickej základne Severoatlantickej aliancie (NATO) v Poprade v posledných dňoch rozbúrila verejnú mienku.

Mesto Poprad v reakcii na túto informáciu zverejnilo na svojej webovej stránke anketu, v ktorej môže verejnosť vyjadriť svoj názor na tento návrh.

„V priebehu necelých 24 hodín od spustenia ankety sme zaznamenali skutočne enormný záujem o vyjadrenie názoru. Za necelých 22 hodín sme zaznamenali takmer 1 000 hlasovaní, čo je na naše pomery rekordné číslo,“ povedal hovorca mesta Poprad Marián Galajda. V ankete "Slovensko chce zriadiť logistickú základňu pre potreby NATO v Poprade. Súhlasíte s takouto formou podpory aliancie?“ odpovedalo dnes do 13:00 "nie" 902 hlasujúcich, pre možnosť "áno" sa rozhodlo 59 hlasujúcich. Štyria dali možnosť „nezaujíma ma to.“

Návštevnosť stránky mesta Poprad www.poprad.sk za posledné hodiny vzrástla o takmer 100 percent. „Zaznamenali sme návštevy nielen zo Slovenska ale prakticky z celého sveta – z Českej republiky, Anglicka, zastúpení boli aj návštevníci stránky z Brazílie či Kataru,“ dodal Galajda. Pre porovnanie, v predchádzajúcej ankete, ktorou samospráva zisťovala názor verejnosti na možnosti riešenia územia Juh IV pre potreby bývania Popradčanov, zaznamenali za mesiac 1 300 hlasovaní.

Na internete sa objavila už aj petícia proti vybudovaniu základne NATO na území Slovenska. Od 5. septembra sa pod ňu podpísalo vyše 5 300 ľudí, podpisy pochádzajú z vyše 4 500 rôznych IP adries.

Zriadenie logistickej základne NATO v Poprade nie je isté. Ako uviedla hovorkyňa rezortu obrany Martina Balleková, ponuka multifunkčnej logistickej základne je len jedným z príspevkov, ktoré Slovensko Aliancii na minulotýždňovom summite vo Walese ponúklo.

"O prijatí nových zamestnancov či o rozširovaní je v súčasnosti predčasné hovoriť, pretože ponuku, ktorú prezentoval Aliancii vedúci delegácie na summite vo Walese v prvom rade musia posúdiť vojenské autority NATO," povedala Balleková.

Dôsledkom diania na Ukrajine bolo vo Walese aj prijatie Akčného plánu pripravenosti NATO, ktorý má slúžiť na účinnú a rýchlu ochranu jeho členských štátov pred hrozbami. Slovensko sa na akčnom pláne plánuje podieľať napríklad zriadením logistického centra NATO v Poprade, ktorý by mal slúžiť aj na prepravu munície.

SR chce tiež posilniť svoju prítomnosť na vojenskom veliteľstve v Štetíne a Aliancii ponúklo využívanie letísk v Sliači a Lešti. V rámci akčného plánu sa bude Slovensko podieľať aj na zintenzívnení vojenského spravodajstva a slovenská armáda bude školiť ukrajinských odmínovačov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu