Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Nedávajte na internet fotky svojich detí v plavkách: Môžu ich zneužiť pedofili!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Mnohí rodičia si neuvedomujú, že fotky ich detí, ktoré zverejnia na internete, sa stávajú ľahkou korisťou pre rôzne skupiny zamerané na detskú pornografiu.

Zneužívanie detských fotiek potvrdzujú skúsenosti linky stopline.sk, v rámci ktorej ľudia nahlasujú nájdený nezákonný obsah na webe. Dnes to povedal Miro Drobný, prezident občianskeho združenia eSlovensko, ktoré stojí za projektom ovce.sk. Vďaka nemu sa deti zábavnou formou učia o nástrahách internetu.

Nebezpečné je zverejňovať najmä fotky nahých detí, oblečené len v spodnej bielizni, v plavkách, pri kúpaní vo vani či v mori počas dovolenky, taktiež deti pri rôznych športoch, kde sú v obtiahnutom oblečení, napríklad pri gymnastike či hodinách baletu.

"Práve takéto rodinné fotky detí sú veľmi vyhľadávané, zdieľané a potom aj šírené na čiernom trhu. Čím je fotografia prirodzenejšia, tým je to pre tieto skupiny vzácnejšie. Oveľa častejšie sa šíria takého fotky, než nejaké štylizované umelecké zábery," povedal Drobný. Zárukou podľa neho nie je ani to, že album s fotkami je zamknutý, alebo že má k nemu prístup málo ľudí. Dnešné technológie umožňujú ľahký prístup aj k takýmto obsahom, doplnil.

Rodičov upozorňuje, nech myslia na to, že keď fotku "zavesia" na inernet, je to rovnaké, ako keby ju vytlačili a vylepili na výťah v činžiaku alebo na vrátnicu vo svojej práci. "Nech si predstavia, ako im to bude príjemné, keď fotku ich dieťaťa budú obzerať cudzí ľudia," radí Drobný. Rodič si to podľa neho neuvedomí, keď večer v pohodlí obývačky zverejňuje obrázky svojich detí, lebo sa nimi chce pochváliť. Najväčším ohrozením detí v súvislosti s rizikami internetu sú v týchto prípadoch pritom ich vlastní rodičia, zdôraznil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu