Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Kresťania dnes slávia vzkriesenie Ježiša Krista

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Katolíci, evanjelici a veriaci ďalších kresťanských cirkví dnes slávia zmŕtvychvstanie Ježiša Krista na tretí deň po jeho ukrižovaní a smrti. Pripomínajú si najväčší Kristov zázrak a základnú pravdu kresťanskej viery. Je to víťazné zavŕšenie Kristovho vykupiteľského diela.

V rímskokatolíckych kostoloch sa dnes konajú slávnostné omše na oslavu Kristovho zmŕtvychvstania. V bratislavskej Katedrále sv. Martina sa o 10.30 h uskutoční slávnostná pontifikálna sv. omša, podobne ako v ďalších katedrálach na Slovensku. 

V Gréckokatolíckej cirkvi sa v dnešnú svätú a Veľkú nedeľu Paschy zavčasu ráno (okolo piatej hodiny) slávi utiereň Vzkriesenia, ktorej súčasťou je paschálny kánon sv. Jána Damascenského. Ráno a predpoludním je v cirkvi zvykom posvätenie veľkonočných jedál, slávi sa sv. liturgia a poobede večiereň.

Aj veriaci Pravoslávnej cirkvi, ktorí väčšinou majú Paschu v inom termíne ako ostatní kresťania, slávia dnes Vzkriesenie Krista. Slávenie Paschy všetkých cirkví v rovnakom termíne vychádza približne raz za štyri roky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu