Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Na horách trvá 2. stupeň nebezpečenstva

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Na horách bolo dnes ráno zamračené, v najvyšších polohách hmla so slabým snežením. Teplota vzduchu sa pohybovala od -8° C do +2° C. Prevažne bolo bezvetrie, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej.

Len v najvyšších polohách fúkal mierny až čerstvý vietor južných a východných smerov s rýchlosťou do 20 km/h. Za posledných 24 hodín pripadol len ojedinele poprašok nového snehu. Snehová pokrývka je vplyvom neustáleho striedania kladných a záporných teplôt v predchádzajúcich dňoch stabilizovaná. Nový sneh je na nej previaty a miestami vytvára nebezpečné snehové útvary - dosky a vankúše. Povrch snehu je na hrebeňoch a exponovaných miestach prevažne tvrdý až zľadovatený. V stredných polohách je mierna kôra. V najvyšších polohách Tatier je najmä na tienistých svahoch vrstva novšieho suchého snehu z posledného sneženia.

Vo Vysokých, Nízkych a Západných Tatrách je nad 1 700 m n.m. mierne lavínové nebezpečenstvo, to znamená 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Pod touto hranicou je lavínové nebezpečenstvo len malé, t.j. 1. stupeň. Sneh z posledného sneženia je nerovnomerne rozmiestený a bol previaty prevažne do západných a severných žľabov. Na severne a západne orientovaných svahoch sa môžu vyskytovať menej stabilné snehové dosky a vankúše. Pri veľkom dodatočnom zaťažení sa môžu vyskytnúť menšie až stredné lavíny. Pri oteplení v priebehu dňa sa v stredných polohách môžu vyskytnúť menšie spontánne lavíny a snehové splazy z mokrého snehu. V Malej a Veľkej Fatre trvá malé lavínové nebezpečenstvo, t.j. 1.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu