Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Pozor: V Tatrách stále trvá lavínové nebezpečenstvo

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Na horách bolo dnes ráno prevažne polooblačno. Teplota vzduchu sa pohybovala od -9°C (Lomnický štít) do +1°C. Fúkal prevažne západný až severozápadný mierny vietor s rýchlosťou do 20 km/hod, vo vyšších polohách Tatier miestami čerstvý až silný do 45 km/hod.

Za posledných 24 hodín pripadlo od 2 do 8 cm nového snehu, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej. Snehová pokrývka sa vplyvom oteplenia a nočného ochladenia mierne stabilizovala. Celková výška snehovej pokrývky je naďalej, a to najmä v polohách do 1 500 m n. m. podpriemerná.

Vo Vysokých, Západných a Nízkych Tatrách trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, to znamená 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Vplyvom striedania kladných a záporných teplôt sa snehová pokrývka čiastočne stabilizovala.

Na ojedinelých strmých svahoch severných, severovýchodných a východných expozícií sa nachádzajú menej stabilné snehové dosky a vankúše, na ktorých je možné uvoľnenie menších až stredne veľkých lavín pri dodatočnom zaťažení.

Vplyvom slnečného žiarenia je na južných svahoch v poludňajších hodinách možný zosuv menších lavín a snehových splazov z mokrého snehu. V Malej a Veľkej Fatre trvá malé lavínové nebezpečenstvo, t.j. 1. 

Lavínové nebezpečenstvo pri oteplení v priebehu dňa mierne stúpa.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu